• DOLAR 32.554
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2425.598
  • ...
"Yılbaşı kutlamaları bir kültür emperyalizmidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Bölge âlimleri ve STK temsilcileri, Yılbaşı kutlamalarına ve Milli Piyango'ya tepki gösterdiler.


Yılbaşı kutlamalarının bir kültür emperyalizmi olduğuna dikkat çeken Darul İlim Derneği Genel Başkanı Mehmet Özer, "İslam'da Muharrem ayı ile başlayan bir yılbaşı vardır. Bu anlamda eğer bir yıl muhasebesi yapılacaksa belki o yılbaşının bir anlamı olabilir. İnsan manevi anlamda kendi muhasebesini yapar, ne kadar sömürüldüğünü, batılılar tarafından talan edildiğinin muhasebesini yaparsa belki bir anlamı olur. Yoksa eğlenceler ile sözde Hz. İsa'nın doğumunu içki ile fuhşiyat ile kutlamak İslam'da yeri olmayan bir gelenektir." şeklinde konuştu.


"Müslümanların kendine gelmesi gerekir"
Müslümanların artık kendilerini toparlaması gerektiğini söyleyen Özer, "Acaba bu yıl içinde kaç tane Müslüman şehit edildi? Emperyalizm tarafından ne kadar insan katledildi? Ne kadar insan aç bırakıldı? Onun muhasebesini yapmak lazım. Yeni bir yıla girerken bunlara fırsat vermemek için çalışmak gerekir." ifadelerini kullandı.


"Milli Piyango bir kumar çeşididir"
Milli Piyango'nun bir kumar çeşidi olduğuna dikkat çeken Özer, "İsmi fark etmez kumar kumardır ve kesinlikle yasaklanmıştır. Kumarın küçüğü-büyüğü olmaz. Devlet eliyle yapılan bir kumar çeşididir ve yapılmaması gerekir." şeklinde konuştu.


"Yılbaşı Müslümanlara dayatılan bir adettir"
Yılbaşının Hıristiyanlıktan Müslümanlığa geçirilmeye çalışılan ve Müslümanlara dayatılan bir adet olduğunu söyleyen Diyanet Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, "İslam ülkesinde bu denli kan akarken gözyaşı akarken birilerinin zevk sefa ve heyecanla bir şeyleri kutlamaya çalışmasını pekte uygun bulmuyoruz. Müslümanlar bu yılbaşı denen adetten uzak durmalıdır. Tüm Müslümanlar bu gecede kendilerini Allah'a bir daha yaklaşır bulsunlar. Bu tür sıkıntılı gecelerden uzak dursunlar. Müslümanlar özellikle piyango ve benzeri insan emeğinin olmadığı, insan emeğini taşımayan umut adı altında insanların sömürüldüğü bu tür uygulamalardan kesinlikle uzak durmalıdırlar. Uzak durmayan müminlerin imanlarını bir daha gözden geçirmeleri gerekir. Çünkü Allah-u Teâlâ'nın yasakladığı bir şeyde kesinlikle hayır yoktur." dedi.


"Yılbaşının Müslümanlıkla hiçbir alakası yoktur"
Yılbaşının Müslümanlıkla hiçbir alakası olmadığını, yılbaşında İslam'a uygun olmayan hal ve hareketler meydana geldiğini belirten Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası (Din Bir Sen) Diyarbakır Şubesi Başkanı Cüneyt Özmen, "Yılbaşında meydana gelen olaylar hindi katliamlarıdır ve çam katliamlarıdır. İslam'ın bunlarla hiçbir alakası yoktur. Milli Piyango'ya gelince o bir şans oyunudur. İslam'da ticaretin dışında bütün kazançların haram olduğunu faiz ve aldatmaya dayalı olması halindeki Milli Piyango'da aldatmaya dayalıdır. Rızkı veren Allah'tır, ancak kişinin çabasına göre rızkı verir. Ancak bugün inançlı inançsız genç yaşlı herkes kendi rızkını bu şans oyunlarına bağlamış. Buda bize inanç bakımından ne kadar zayıf olduğumuzu gösteriyor. Tavsiyemiz bütün insanlar kendini korumalı ve muhafaza etmesidir" ifadelerini kullandı.


"Milli Piyango dâhil olmak üzere kumarın her çeşidi haramdır"
Şu anda yapılan çamların süslenmesi ve aşırı alkollerin tüketilmesinin dinimizde yerinin olmadığına değinen DİN BİR SEN Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Yıldız, "Cenabı Allah Maide Suresi'nin 91'inci ayetinde kumar, içki ve dikili taşların yasaklandığını bizlere ferman ediyor. Müslüman bir ülkede kumarın olmaması gerekir. Milli Piyango da dâhil olmak üzere ne olursa olsun kumar yasaktır." dedi. (Ömer Yasin Ergin/M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir