• DOLAR 32.613
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Yakup Köse ve Arkadaşlarının Cezası Onandı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Şubat`ta henüz 14 yaşındayken tutuklanıp idamla yargılanan ve yaklaşık 10 yıl cezaevinde yattıktan sonra iki yıl önce özgürlüğüne kavuşan Yakup Köse`nin 2000 yılında cezaevlerine yapılan operasyon sırasında askere karşı isyan ve yangın çıkarma suçlarından yargılandığı davada aldığı ceza Yargıtay tarafından onandı.

Yakup Köse`nin bu kararla 7 ila 11 yıl arası hapis yatması bekleniyor.

NOEL BABA OPERASYONU

2000 yılında Metris ve Bandırma Cezaevlerine eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, İBDA-C davasından hüküm giyen tutukluların koğuşlarına girilerek ateş açılmıştı. Operasyonda bir kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştı. Yakup Köse ve arkadaşları bu operasyon sırasında askere isyan etmek ve yangın çıkarmakla suçlanıyordu.

Noel baba adı verilen operasyon, sonraki yıllarda Balyoz ve Ergenekon iddialarında da yer almış ve bazı sanıklar düzmece bir operasyon olduğunu dile getirmişti.

Yakup Köse, katıldığı bir TV programında 28 Şubat`ta yaşadıklarını anlatmış ve şöyle konuşmuştu: "Anlatılması zor şeyler yaşadım. 7. sınıftayken Antalya İmam Hatip Lisesi`nde öğrenciydim. 28 Şubat`ın karanlık günlerinde Çeçenistan, Bosna Hersek gibi toplumumuzun hassas olduğu noktalardı buralar. Zaman zaman buna karşı Anadolu topraklarından karşı çıkışlar sergileniyordu. Bu dönemde Avrasya feribotu kaçırılmıştı. Çeçen savaşlar tarafından. Cami bahçesinde gösteriye katıldım, Tekbir getirdik, sloganlar attık, attığım sloganların ne içerdiğini bilmiyordum. Orada benim başıma geleceklerin tek delili, Çeçen savaşçıların yapmış olduğu işareti elimle yaptım. O işaret İBDA-C selamıymış. Orada etiketlendim ve evime birkaç ay sonra büyük bir operasyon düzenlendi. Emniyete götürüldüm, günlerce sorgulandım, zorla ve tehditle eylemleri kabul ettim. Mahkemeye çıkarıldım ve tutuklandım. İzmir DGM`de yargılandım ve idam cezası aldım."

Köse, “O dönemden o süreçten açılan davalar çıkartılıp bizim önümüze konuluyor, bir intikam mı alınıyor? Topluma şu karışık dönemde bir şeyler mi anlatılmaya çalışılıyor? Bizim üzerimizden bunu toplumun takdirine bırakıyorum.” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir