• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
Dünyada 2013 Böyle Geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

-Ortadoğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, çok ölümlü çatışmalar ve olaylar yaşandı. Ülkelerdeki iç karışıklıklar, dünya siyasetine de yön verdi

-Türkiye ve Katar`ın ara buluculuğuyla Suriye`nin başkenti Şam`da esir değişimi yapıldı. 48 İranlı`nın serbest bırakılmasına karşın Suriye İçişleri Bakanlığı binasında tutulan aralarında 2 Türkiyeli ile beraber kadın ve çocukların da bulunduğu 2 bin 130 kişi salıverildi. Suriye`de gerçekleştirilen ``en büyük takas anlaşması`` olarak adlandırılan esir değişimi, dünya kamuoyuna duyuruldu.

-Siyonist işgal Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye`den özür diledi
-ABD`nin ikinci kez seçilen Başkanı Barack Obama, başkanlık yemini ederek ikinci dönemine başladı

Mısır`da askerin yönetime el koyması, aralıksız süren Suriye`deki iç savaşta kimyasal silah kullanılması, Filistin ablugasının sürmesi, İsrail`in yerleşim yerlerini artırması, Mali`ye Fransa`nın askeri müdahalede bulunması, Bangladeş`te Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdulkadir Molla`nın idam edilmesi 2013`e damgasını vurdu.

Ocak, şubat ve mart aylarında Siyonist işgal  Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye`den özür dilemesi, Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus`un görevi bırakmasının ardından Arjantinli Kardinal Bergoglio, Katolik dünyasının yeni lideri seçilmesi, ABD`nin ikinci kez seçilen Başkanı Barack Obama, başkanlık yemini ederek ikinci dönemine başlaması en önemli gündem maddelerini oluşturdu.

Ocak ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ocak

-ABD`nin teknik olarak mali uçuruma düşmesinin ardından ABD Senatosu, ``mali uçurum``u önleyen tasarıyı onayladı.

-Fildişi Kıyısı`nda, yılbaşı kutlamalarında kalabalıkta yaşanan arbedede 60 kişi hayatını kaybetti.

7 Ocak

-Gana`da aralık ayında yapılan seçimlerde yeni Devlet Başkanı John Dramani Mahama yemin ederek görevine başladı.

9 Ocak

-Türkiye ve Katar`ın ara buluculuğuyla Suriye`nin başkenti Şam`da esir değişimi yapıldı. Uzun zamandan beri yürütülen temaslar sonucunda 48 İranlı`nın Şam`ın Duma Bölgesi`nden serbest bırakıldı. Bunun karşılığında Suriye İçişleri Bakanlığı binasında alıkonulan, aralarında 2 Türk ile beraber kadın ve çocukların da bulunduğu 2 bin 130 kişi salıverildi. Suriye`de gerçekleştirilen ``en büyük takas anlaşması`` olarak adlandırılan esir değişimi, dünya kamuoyuna duyuruldu.

10 Ocak

-PKK örgütüyle bağlantılı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez Fransa`nın başkenti Paris`te öldürüldü.

12 Ocak

-Fransa, Mali`de isyancı silahlı gruplar arasında devam eden çatışmalar nedeniyle ülkenin kuzeyine askeri müdahalede bulundu.

14 Ocak

-Oscar`dan sonra sinema dünyasının en prestijli ödüllerden kabul edilen Altın Küre`de Ben Afflect, "Argo" filmi ile "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" ödüllerine layık görüldü. "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ise Jodie Foster`ın oldu.

15 Ocak

-Mısır`da Asyut kentinden Kahire`ye giden ve bin 328 asker taşıyan 12 vagonluk yük treni, Giza`daki el-Bedrşin bölgesinde devrildi, 19 kişi öldü 117 kişi yaralandı.

-Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan Raja Pervez Eşref hakkında tutuklama kararı çıkarttı.

16 Ocak

-Cezayir`in İlizi kentinin Ayn Emnas bölgesinde, bir doğalgaz tesisine Mağrib El Kaide Örgütü`nden ayrılan Kanla İmza Atanlar Tugayı tarafından düzenlenen saldırıda 32 örgüt mensubu öldürülürken çoğu yabancı 38 rehine de hayatını kaybetti.

17 Ocak

-ABD, 1991`den bu yana ilk kez Somali Hükümeti`ni resmen tanıdı.

18 Ocak

-Suriye`nin Dera ilinde, El-Cezire televizyonu muhabiri Muhammed el-Müsaleme öldürüldü.

19 Ocak

-Bulgaristan`da, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefet Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Lideri Ahmet Doğan`a karşı silahlı saldırı girişiminde bulunuldu.

20 Ocak

-ABD`de ikinci kez seçilen Başkanı Barack Obama, yemini ederek resmen görevine başladı.

21 Ocak

-Endonezya`nın başkenti Cakarta`da yağışların yol açtığı sellerde 26 kişi hayatını kaybetti, 103 bin kişi de yer değiştirmek zorunda kaldı.

23 Ocak

-İsviçre`nin Davos kentinden düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu 43. Yıllık Toplantısı`na Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı katıldı.

-İsrail`de yapılan genel seçimlerde Knesset`te temsil edilecek sağ ve sol partiler 60`ar koltukla temsile hak kazanırken, seçim öncesi mecliste 42 sandalye ile temsil edilen Netanyahu`nun `Likud-Beitenu` ittifakı, seçim sonucunda 32 sandalyeye geriledi.

-Irak`ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde bir taziye meclisine düzenlenen intihar saldırısında 42 kişi öldü, 75 kişi yaralandı. Saldırıda taziye meclisinde bulunan Irak Türkmen Cephesi(İTC) Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu, İTC eski başkanı Sadettin Ergeç ve Kerkük İl Meclisi üyesi Munir Kafili de yaralandı.

24 Ocak

-Mozambik`te, Limpopo Nehri`nin şiddetli yağışlar yüzünden taşması nedeniyle oluşan su baskınlarında, 55 kişi öldü 150 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

25 Ocak

-Mısır`da, 30 yıllık Mübarek rejimine son vererek ülkede birçok değişimi beraberinde getiren 25 Ocak Devrimi`nin 2. yılı kutlandı.

26 Ocak

-Mısır`ın Port Said Stadyumu`ndaki futbol karşılaşmasında geçen sene Şubat ayında 74 kişinin ölmesinin ardından açılan davada, 21 sanık hakkındaki idam kararı verildi. Karar gösterilen tepkiler üzerine çıkan olaylarda 2`si polis 7 kişi öldü, 70 kişi de yaralandı.

27 Ocak

-Brezilya`nın, Santa Maria kentindeki ``Kiss Club`` adlı gece kulübünde çıkan yangında 245 kişi yaşamını yitirdi.

28 Ocak

-İran, içinde maymun bulunan `Öncü`` adlı araştırma uydusunun başarıyla uzaya gönderdi. Yeryüzünden 120 kilometre yükseklikteki irtifaya kadar çıkan uydunun başarıyla geri döndüğü ve maymunun da sağ olduğu belirtildi.

29 Ocak

-Suriye`nin Halep kenti Bustan`ul Kasir bölgesinde elleri arkadan bağlanarak öldürülen 80 kişinin cesedine ulaşıldı.

30 Ocak

-Suriye`ye yardım amacıyla BM`nin girişimiyle Kuveyt`in ev sahipliğinde düzenlenen Suriyeliler İçin Uluslararası Yardım Konferansı`nda, 1,5 milyar dolarlık bağış toplandı.

31 Ocak

-Avrupa Dış İlişkiler Konseyi, AB`ye dış politika karnesi verdi, Türkiye ile ilişkileri ``en başarısız konular`` arasında gösterdi.

 

Şubat ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Şubat

-ABD`nin Ankara Büyükelçilik binası girişinde canlı bombanın düzenlediği saldırıda güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti, gazeteci Didem Tuncay yaralandı.

-ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 4 yıldır sürdürdüğü Dışişleri Bakanlığı görevini resmen tamamlayarak, duygu yüklü bir törenle veda etti.

-Meksika`da devlete ait bir petrol şirketindeki binada meydana gelen patlamada 37 kişi öldü, 100`den fazla kişi yaralandı.

3 Şubat

-Irak`ın kuzeyinde Kerkük`te düzenlenen bombalı saldırıda 33 kişi öldü, 90 kişi yaralandı.

4 Şubat

-Kahire`de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 12. Dönem Zirve Konferansı`na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

6 Şubat

-Tunus`ta muhalefette bulunan Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Şükrü Belıyd, evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

-Güney Pasifik`te meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan ve Solomon Adaları`nın batısını etkileyen yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindeki tsunamide 5 kişi öldü.

7 Şubat

-Ocak ayında İngiltere ve İrlanda`da hamburger köftesine at eti karıştırıldığının ortaya çıkmasının ardından, köfteler, üretildiği Polonya ile İrlanda arasında gerginliğe yol açtı. At eti skandalı ay boyunca İsveç, Polonya, Fransa, Hollanda, Romanya, Güney Kıbrıs, Norveç, Danimarka, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Portekiz ve Yunanistan`ı da içine alarak neredeyse tüm Avrupa`yı sarstı.

11 Şubat

-Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus`un görevi bırakacağı duyuruldu.

-ABD`de bu yıl 55`incisi verilen Grammy Müzik Ödülleri, Los Angeles`ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Rihanna, Taylor Swift, Justin Timberlake ve Alicia Keys`in sahne aldığı ödül gecesinin sunuculuğunu LL Cool J yaptı. Geçen yıl "21" albümüyle, yılın en iyi şarkısı ve albümü dahil olmak üzere 6 dalda ödül kazanan İngiliz şarkıcı Adele, bu yıl "En iyi Solo Pop Performansı" ödülüne layık görüldü. Gotye, "Yılın Kaydı" ve "En iyi düet grup performansı" unvanlarını kazandı.

12 Şubat

-Kuzey Kore Resmi Ajansı, "Ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini" duyurdu.

15 Şubat

-Rusya`da Ural Dağları`nın güneyinde yer alan Chelyabinsk bölgesine gök taşlarının düşmesi nedeniyle binden fazla kişi yaralandı.

17 Şubat

-Irak`ın başkenti Bağdat`ın çeşitli mahallelerinde bomba yüklü 9 araçla düzenlenen saldırılarda 27 kişi öldü, 114 kişinin yaralandı.

-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi`nde yapılan başkanlık seçimlerinde adaylardan hiçbirinin yüzde 50`yi aşamaması nedeniyle ülkenin yeni lideri belirlenemedi.

18 Şubat

-Ermenistan`da cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Katılımın yüzde 60 olduğu seçimin galibi, oyların yüzde 58,64`ünü alan Serj Sarkisyan oldu. İkinci kez cumhurbaşkanı seçilen Sarkisyan, 5 yıl daha bu görevi yürütecek.

19 Şubat

-Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali, Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki`ye istifasını sundu.

22 Şubat

-İsveç`te belediye meclisi tarihi bir karara imza atarak, ülkede ilk kez minareden ezan okunmasına onay verdi.

24 Şubat

-Suriye`de yaralanan Fransız foto muhabiri Olivier Voisin`in Türkiye`de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

-İtalya`da bugün başlayan ve iki gün süren genel seçimlerde, Pierluigi Bersani liderliğindeki merkez sol blok, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi için yapılan oylamada yüzde 29,54 oy oranıyla birinci geldi.

25 Şubat

-BM İnsan Hakları Konseyi`ne hitap eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye`deki durumun bölgesel barış ve güvenlik için de gerçek bir tehdit haline geldiğini, Suriye konusunda BM çatısı altında "birleşmiş bir insani vicdan" ile hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

-Güney Kore`nin ilk kadın Devlet Başkanı Park Geun-hye, yemin ederek görevi Lee Myung-bak`tan devraldı.

26 Şubat

-Mısır`ın güneyindeki Luksor kentinde meydana gelen balon faciasında 9`u Hong Kong`lu, 4`ü Japon, 3`si İngiliz, 2`si Fransız ve 1`i Mısırlı 19 kişi hayatını kaybetti.

27 Şubat

-Suriye`de rejime bağlı ordu birlikleri, Halep`e bağlı bir köyde 72 kişiyi infaz etti.

28 Şubat

-Güney Kıbrıs Rum kesiminin (GKRK) yeni başkanı Nikos Anastasiadis, görevine resmen başladı.

 

Mart ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Mart

-ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bakan olmasının ardından çıktığı tur kapsamında ilk kez Türkiye`ye geldi.

3 Mart

-Nijerya`nın kuzeydoğusundaki bir askeri üsse düzenlenen saldırıda 20 kişi öldü. Askeri sözcü Albay Sagir Musa, ölenlerin Boko Haram örgütü üyesi olduğunu belirtti.

-Pakistan`ın Karaçi kentinin Şii nüfusun yoğunlukta olduğu Abbas bölgesinde art arda meydana gelen 2 patlamada 25 kişi öldü, 70`i aşkın kişi yaralandı.

4 Mart

-Türk-Yunan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi`nin ikinci toplantısı, İstanbul`da yapıldı.

5 Mart

-Çin`de yönetim değişikliğinin yapılacağı ve tüm üst kadroların belirleneceği 12`nci Ulusal Halk Kongresi başladı. 12 gün süren kongre sırasında Başbakan Yardımcısı Li Kıçiang, ülkenin yeni başbakanı seçildi.

-Baltık ülkelerinden Letonya, borç kriziyle genişlemeye ara veren Avro Bölgesi`nin 18`inci üyesi olmak için resmi başvurusunu yaptı.

6 Mart

-Venezuela`nın uzun süredir kanserle mücadele eden Devlet Başkanı Hugo Chavez, 58 yaşında hayatını kaybetti.

7 Mart

-Kuzey Kore, ABD`ye karşı nükleer saldırı tehdidinde bulundu. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ülkesinin Washington yönetimine karşı "saldırganların merkezlerine önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını açıkladı.

-İtalya`nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi, 2005 yılında bir bankanın devri sırasında yapılan bazı telefon görüşmelerinin kayıtlarının yasa dışı yayımlanması sebebiyle 1 yıl hapse mahkum edildi.

-BM Güvenlik Konseyi, yaptığı son nükleer deneme nedeniyle Kuzey Kore`ye yeni sert yaptırımları öngören kararı oy birliğiyle kabul etti.

8 Mart

-Çek Cumhuriyeti`nde Ocak ayında yapılan 2. tur devlet başkanlığı seçiminin galibi Milos Zeman, resmen görevine başladı.

-Venezuela`da Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanı Hugo Chavez`in ölümünün ardından yardımcılığını yürüten Nicolas Maduro`nun geçici devlet başkanlığını onayladı. Maduro, geçici devlet başkanı olarak parlamentoda yemin etti.

9 Mart

-Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, düzenlenen resmi törenle son yolculuğuna uğurlandı. Türkiye`yi Başbakan Yardımcısı Atalay`ın temsil ettiği törende, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Küba Devlet Başkanı Castro gibi 30 civarında ülkenin devlet ve hükümet başkanları hazır bulundu.

10 Mart

-Almanya`nın Backnang kentinde çıkan yangında 8 Türk vatandaşı yaşamını yitirdi.

11 Mart

-Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore`nin tüm tehditlerine karşın ortak askeri tatbikatına başladı. Yaklaşık bir ay süren tatbikata 10 bin Güney Kore ve 3 bin 500 ABD askerinin katıldığını açıkladı.

-Atlas Okyanusu`nun güneyinde bulunan Falkland Adaları`nın siyasi durumuyla ilgili referandum yapıldı. "Adaların, Birleşik Krallık`ın deniz aşırı toprağı olarak kalmasını isteyip istemedikleri" sorulan referandumda halkın yüzde 99,8`i, İngiliz toprağı olarak kalmak için oy kullandı. Bin 517 katılımcıdan sadece 3`ü "hayır" oyu kullandı.

-BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Türk Kızılayı arasında uluslararası alanda işbirliğini öngören "Global İnsani Yardım İşbirliği ve Ortaklık Protokolünü" imzaladı.

12 Mart

-Macaristan`da parlamento, Başbakan Victor Orban`ın 2010 yılında iktidara gelmesinden bu yana anayasayı 4. kez değiştirdi.

13 Mart

-Vatikan`da papalık seçiminin ikinci gününde Arjantinli Kardinal Bergoglio, Katolik dünyasının yeni lideri seçildi.

14 Mart

-Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern) bilim adamları, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve "Higgs Bozonu" adı verilen atomaltı parçacığının varlığından artık emin olduklarını açıkladı.

16 Mart

-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, koalisyon hükümetini Cumhurbaşkanı Şimon Peres`e sundu. Peres`in onaylamasının ardından 4 partiden oluşan kabine, İsrail`in 33. hükümeti olarak göreve başladı.

17 Mart

-Zimbabve`de yeni anayasa için referandum yapıldı.Seçim Komisyonu, halkın yüzde 94,5`nin kabul oyunu alan anayasanın kabul edildiğini açıkladı. Yeni anayasayla devlet başkanının yargıya etkisi sınırlandırılırken, parlamento güçlendirildi.

19 Mart

-Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu (SMDK) Gassan Hito`yu geçici hükümet başkanı seçti.

-Hindistan`ın batısında bir yolcu otobüsünün aşırı hız nedeniyle köprüden uçması sonucu 37 kişi öldü. Kazada 15 kişi de yaralandı.

-Nijerya`nın kuzeyindeki bir otobüs istasyonunda meydana gelen patlamada 41 kişi yaşamını yitirdi.

-Güney Kıbrıs Rum kesimi parlamentosu, AB`nin mevduatlarda kesinti öngören kurtarma paketini kabul etmedi.

-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan`daki BM Misyonu`nun (UNAMA) görev süresini 19 Mart 2014`e kadar uzattı.

20 Mart

-İkinci dönem başkanlığının ilk yurt dışı gezisini İsrail`e gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Şimon Perez ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde ülkesinin 65 yıldır İsrail`in en büyük müttefiki olduğunu belirterek, "Yan yana duruyoruz, çünkü kutsal topraklara barış gelmeli" dedi.

22 Mart

-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye`den özür diledi.

-Myanmar`da Müslüman ve Budist gruplar arasında çıkan çatışmalarda 20 kişi yaşamını yitirdi.

24 Mart

-Orta Afrika Cumhuriyeti yönetimine karşı savaşan silahlı militanlar, başkent Bangui`yi işgal etti. Militanlar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nı ele geçirdi. Cumhurbaşkanı François Bozize, yurtdışına kaçtı. militanların lideri Michel Djotodia, kendisini ülkenin fiili devlet başkanı ilan etti.

-Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib, görevinden istifa etti.

25 Mart

-Mali krizle mücadele eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, AB ve IMF heyetiyle yeni kurtarma paketi üzerinde anlaştı.

29 Mart

-Tanzanya`nın Darüsselam kentinde inşaat halindeki çok katlı bir binasının çökmesi sonucu 36 kişi öldü.

30 Mart

-Kuzey Kore, Güney Kore ile "savaş durumuna" geldiğini duyurdu. Kuzey Kore Hükümeti tarafından yapılan açıklamada Güney Kore ile ilgili tüm münasebetlerin savaş yönetmeliğine göre düzenleneceği ve ABD ile Güney Kore tarafından düzenlenen provokasyonlara önceden haber verilmeksizin misillemede bulunulacağı belirtildi.

ABD`nin Boston kentindeki Boston Maratonu`nun bitiş çizgisine yakın bölgede meydana gelen 2 patlama sonucu 3 kişi öldü, 260`tan fazla kişi yaralandı.

-Pakistan`da yerel mahkeme, eski devlet başkanı Pervez Müşerref`e ömür boyu siyasetten men cezası verdi.
-712 kişinin öldüğü Irak`ta 2008`den beri ülkenin en kanlı "nisan" yaşandı.

-Çin`in Sincan Uygur Özerk Bölgesi`nde, 53 tonluk dev altın rezervi bulundu.

Pakistan`da kızamıktan 157, Çin`de kuş gribinden 108, Paraguay`da sivrisinekten kaynaklanan dang hummasından 45 kişi öldü. Mısır, Brezilya, Tunus, Irak, Gine ve Şili`de çeşitli nedenlerden dolayı gösteriler düzenlendi. 712 kişinin öldüğü Irak`ta 2008`den beri ülkenin en kanlı "nisan" yaşandı.

Yolsuzluk ve sınır ötesi suçlar gibi konularda çalışan bir grup gazeteci, dünya çapında birçok ülkeden siyasetçilerin, zenginlerin ve dolandırıcıların hesaplarının bulunduğu binlerce offshore şirket ve fonu kendilerine sızdırılan milyonlarca belgeyi inceleyerek ortaya çıkardı.

 

Mısır`ın başkenti Kahire`de devrik lider Hüsnü Mübarek hakkındaki devrim sırasında göstericilere ateş açma ve yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili davalar görülmeye başlandı. Mısır`ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ilk kez basına konuştu. Mübarek, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin zor bir görev üstlendiğini ve hakkında hüküm vermek için erken olduğunu söyledi.

Malezya`da tarihi olarak nitelendirilen genel seçim yapıldı.Seçim komisyonu, 56 yıldır ülkenin başında bulunan Ulusal Cephe seçimi kazandı.

Nisan ayının önemli olayları şöyle:

1 Nisan

-Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ülkedeki tüm siyasi mahkumların serbest bırakılması emrini verdi.

-Yunanistan`ın Selanik kentinde, 1923 yılından bu yana kapalı bulunan Yeni Cami`de 90 yıllık aradan sonra ilk kez namaz kılındı.

2 Nisan

-Birleşmiş Milletler Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması, BM Genel Kurulu`nda yapılan oylamayla kabul edildi.

3 Nisan

-Çin`in batısındaki Tibet Özerk Bölgesi`nin Lasa kentindeki altın madeninde meydana gelen heyelanda mahsur kalan 83 işçiden 59`unun cesedine ulaşıldı.

-Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Afganistan`da bulunan Türk askerlerinin NATO`nun çekileceği 2014`ten sonra da bu ülkede kalmaya devam edeceğini açıkladı.

-Afganistan`ın Farah vilayetinde polis üniforması giyen yedi Taliban militanının mahkeme binası önünde düzenlediği saldırıda 56 kişi öldü, 102 kişi yaralandı.

-Evrenin en gizemli temel taşlarından biri olan karanlık maddenin izi bulundu.

-Mühendis Martin Cooper`ın cep telefonuyla yaptığı ilk konuşmanın üzerinden tam 40 yıl geçti.

4 Nisan

-Suriye`de Esed rejimine bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik gerçekleştirdiği ağır silahlı saldırılarda son 4 günde 470 kişi öldü.

-Arjantin`de, aşırı yağışların neden olduğu sellerde 54 kişi öldü.

5 Nisan

-Yolsuzluk ve sınır ötesi suçlar gibi konularda çalışan bir grup gazeteci, kendilerine sızdırılan milyonlarca belgeyi inceledi. Bu inceleme sonucunda birçok ülkeden siyasetçilerin, zenginlerin ve dolandırıcıların hesaplarının bulunduğu binlerce offshore şirket ve fonun sırlarının ortaya çıktığı iddia edildi.

6 Nisan

-Nijerya`da otobüs ile akaryakıt tankerinin çarpışması sonucu meydana gelen patlamada 36 kişi öldü.

-Modern zamanın en uzun şehir kuşatmalarından biri olan ve tam bin 425 gün süren Saraybosna kuşatmasının başlangıcının 21. yıl dönümü, Bosna-Hersek`in başkenti Saraybosna`da düzenlenen törenlerle anıldı.

-Anadolu Ajansı`nın 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Arapça Haberler Servisi`nin 1. kuruluş yılı kutlandı, Arapça Haber Akış Sistemi (HAS) devreye girdi.

7 Nisan

-Afganistan`ın Pakistan sınırında bulunan Kunar vilayetinde NATO`nun düzenlediği hava saldırısında 8 Taliban üyesi öldürülürken 11`i çocuk 12 sivil yaşamını yitirdi.

8 Nisan

-Mısır savcılığı, devlet bütçesinden yaklaşık 157 milyon Amerikan dolarını kendisi ve ailesi için kullandığı suçlamasıyla devrik lider Hüsnü Mübarek`i 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

-İnternet sitesi Wikileaks, ABD`nin 1970`lerde yürüttüğü diplomatik faaliyetlere dair 1,7 milyon gizli doküman yayımladı.

-İngiltere`nin "Demir Leydi" lakaplı ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher, 87 yaşında geçirdiği felç sonrası hayatını kaybetti.

9 Nisan

-Japonya, başkent Tokyo`daki bazı önemli yerlere Kuzey Kore`nin olası bir balistik füze denemesine karşı patriot füzeleri yerleştirdi.

-Fransa daha önce planlandığı gibi Mali`deki askerlerini geri çekmeye başladığını açıkladı.

-Kenya`nın yeni Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, yemin töreniyle görevine başladı.

-Ermenistan`da 18 Şubat`ta düzenlenen seçimde 861 bin 373 seçmenin oyunu alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Serj Sarkisyan, görevine başladı.

-Mars`ta görev yapan keşif aracı Curiosity`nin gönderdiği ilk bulgular, kırmızı gezegenin orijinal atmosferinin büyük bir kısmını kaybettiği görüşünü güçlendirdi.

-İran`ın güneyindeki Buşehr eyaletinde meydana gelen 6,1`lik depremde 37 kişinin hayatını kaybetti, 850 kişi yaralandı.

11 Nisan

-Almanya`da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında Türkiyeli gazetecilere yer verilmemesi, federal parlamentodaki milletvekillerinden de tepki gördü.

-Kenya`da 3 hafta devam eden yağışların neden olduğu sellerde 36 kişi hayatını kaybetti.

12 Nisan

-Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün yan kuruluşlarından Umut Zinciri, Suriye`de olayların başladığı tarih olan Mart 2011`den bu yana 15 bin çocuğun öldüğünü açıkladı.

-Alman Anayasa Mahkemesi, NSU davasında yeteri sayıda yabancı gazetecinin yer alması gerektiği kararını verdi.

13 Nisan

-Orta Afrika Cumhuriyeti`nin lideri Michel Djotodia, Ulusal Geçiş Konseyi tarafından Cumhurbaşkanı ilan edildi.

14 Nisan

-Cenevre Uluslararası İcatlar Fuarı`nın 41`incisine katılan üç Türk mucit dört ödül kazandı.

-Venezuela`da Hugo Chavez`in kanserden ölümünden bir ay sonra halk, yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti. Eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez`in ölmeden önce yetkilerinin bir kısmını devrettiği ve kendisine bir şey olursa yerine geçmesini vasiyet ettiği Nicolas Maduro, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

15 Nisan

-ABD`nin Boston kentindeki Boston Maratonu`nun bitiş çizgisine yakın bölgede meydana gelen iki ayrı patlama sonucu 3 kişi öldü, 260`tan fazla kişi yaralandı.

-Somali`nin başkenti Mogadişu`da Yüksek Mahkeme binasını hedef alan intihar eyleminde, 9 saldırganın da aralarında bulunduğu 38 kişi hayatını kaybetti, 60`dan fazla kişi yaralandı.

16 Nisan

-İran-Pakistan sınırında 7,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Körfez bölgesi ve Ortadoğu`da hissedilen depremde 35 kişi öldü.

18 Nisan

-Pakistan`da yerel mahkeme, eski başbakanlardan Benazir Butto`nun öldürülmesinde ihmali olduğu gerekçesiyle yargılanan eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref hakkında tutuklama kararı verdi.

-Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, 2012 Türkiye ilerleme raporunu, 75`e karşı 451 oyla kabul etti.

-Time dergisi, yılın en etkili 100 kişisi listesini yayınladı. En etkili kişiler listesinin liderler bölümünde Fethullah Gülen ve tAbdullah Öcalan yer aldı.

19 Nisan

-Fransa ve İngiltere, Suriye`de rejimin kimyasal silah kullandığına yönelik güvenilir kanıtlar bulunduğunu belirtti.

20 Nisan

-Çin`in orta kesimindeki Sıçuan eyaletinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde 188 kişi öldü.

-Mısır mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakkındaki yolsuzluk davasında tahliye kararı verdi.

-Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı İstanbul`da yapıldı.

21 Nisan

-Paraguay`da, sivrisineklerden bulaşan virüsün neden olduğu dang humması salgınında 45 kişi öldü.

22 Nisan

-Paraguay`da işadamı Horacio Cartes, Devlet Başkanı seçildi.

-İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü, Myanmarlı yetkilileri Arakan (Rakhine) eyaletinde Rohingya Müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçladı.

-Nijerya`da ordu ve dini inançlara dayalı yönetim isteyen Boko Haram örgütü arasındaki çatışmalarda 185 kişi öldü.

-İsrail`in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye`den özür dilemesinin ardından, tazminat konusunda görüşmelerde bulunmak üzere İsrail`den bir heyet Türkiye`ye geldi.

-Afganistan`da 8 Türk vatandaşını da taşıyan Horasan Logistics adlı şirkete ait MI-8 tipi bir helikopter Afganistan`ın Logan kenti yakınlarındaki Azra bölgesine zorunlu iniş yaptı.Helikopterde bulunan 8 Türk ile Afgan ve Rus vatandaşı olduğu bildirilen 2 pilotun zorunlu inişin ardından alıkonuldu.

-Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, yeniden seçildi.

-Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) başkanlığına Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra geçici olarak atandı.

23 Nisan

-Irak`ın Kerkük ilinin kuzeyinde yer alan Havice bölgesinde güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesinde 58 kişi öldü, 114 kişi yaralandı.

24 Nisan

-Çin`de yeni tür kuş gribinden 22 kişinin öldüğü, H7N9 virüsünün bulaştığı kişi sayısı 108 olduğu açıklandı.

-Bangladeş`te başkent Dakka yakınlarındaki Savar bölgesinde 8 katlı Rana Plaza`nın binasının çökmesi sonucu bine yakın kişi hayatını kaybetti.

-Halep kentindeki tarihi Emevi Camisi`nin büyük bölümü ile minaresi, Esed güçlerince açılan tank ateşi sonucunda yıkıldı.

25 Nisan

-ABD`nin Küba`daki Guantanamo üssünde tuttuğu mahkumlardan 94`ü açlık grevine katıldı.

-Avrupa Birliği, PKK`nın yurt dışına çekilme kararını memnuniyetle karşıladı.

26 Nisan

-Rusya`nın başkenti Moskova yakınlarında bir akıl hastanesinde çıkan yangında çoğu hasta 38 kişi hayatını kaybetti.

27 Nisan

-İtalya`da, Demokrat Partili Enrico Letta`nın başbakanlığında geniş tabanlı koalisyon hükümeti kuruldu.

-İzlanda`da yapılan genel seçimin galibi, merkez sağdaki muhalefet partileri oldu. Seçimlerde Bağımsızlık Partisi oyların yüzde 26,7`sini, İlerici Parti de yüzde 24,4`ünü aldı.

30 Nisan

-Hollanda Kraliçesi Beatrix, 33 yıldır oturduğu tahtı büyük oğlu veliaht Prens Willem Alexander`a bıraktı.

-Pakistan`da yerel mahkeme, eski devlet başkanı Pervez Müşerref`e ömür boyu siyasetten men cezası verdi.

-ABD`de yayımlanan Foreign Policy dergisi, hazırladığı "dünyanın en etkili 500 kişisi" listesine Türkiye`den, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın da bulunduğu 9 ismi dahil etti.

-Tunus`un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali, göstericileri öldürmek suçundan gıyabında bir kez daha ömür boyu hapse mahkum edildi.

 

Mayıs ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Mayıs

-Lübnan eski Başbakanı Saad Hariri, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah`ın ülkeyi Esed`in yaktığı ateşe doğru sürüklemeye çalışmakla suçladı.

2 Mayıs

-Somali`de 2010-2012`de, yarısı çocuk 260 bine yakın kişinin açlıktan öldüğü açıklandı.

-Irak`ta Musul`dan il meclisi seçimlerine aday olan İbrahim Ahmed Salih el-Usafir, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Irak`ta geçen ay 712 kişinin öldüğü ve 2008`den beri ülkenin en kanlı ayının geçen nisan ayı olduğu bildirildi.

-Libya`nın güneyindeki Sebhe kenti ceza evinden 111 tutuklu firar etti.

3 Mayıs

-Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye`ye gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Türkiye`nin son 10 yıldaki büyümesini hayret ve hayranlıkla izlediğini söyledi.

-İsveç`in başkenti Stockholm`deki Fittja Ulu Cami`de cuma hutbesi Türkçe ve İngilizce okundu.

4 Mayıs

-Belçika`nın başkenti Brüksel`de Myanmar`da Müslümanları hedef alan şiddet olayları protesto edildi.

-ABD`de güneş enerjisiyle çalışan ve San Francisco`dan havalanan Solar Impulse uçağı, deneme turunun ilk ayağını başarıyla tamamladı ve Arizona`ya indi.

-Nijerya`da iki etnik grup arasında çıkan çatışmada 39 kişi öldü.

5 Mayıs

-İsrail, Suriye`ye ikinci kez hava saldırısı düzenledi.

-Malezya`da tarihi olarak nitelendirilen genel seçim yapıldı. Seçim komisyonu, 56 yıldır ülkenin başında bulunan Ulusal Cephe`nin seçimi kazandığını açıkladı.

6 Mayıs

-Almanya`da 2000-2007 yılları arasında 8`i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin davası Münih`te başladı.

-Bangladeş`te dini değerlere hakaret edenlerin cezalandırılması için kanun çıkarılmasını talep eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 27 kişi öldü.

-Türkiye`nin Yaounde Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Kamerun`daki "Groupe de l`Excellence" tarafından "Afrika Grubu Altın Palmiye" ödülüne layık görüldü.

7 Mayıs

-Filipinler`de faaliyete geçen Mayon yanardağının havaya devasa taşlar ve kül püskürtmesi sonucu 5 dağcı yaşamını yitirdi. 7 dağcı kurtarıldı.

-Birleşmiş Milletler, Suriye`de 4.25 milyon kişinin yerlerinden edildiğini bildirdi.

-ABD`nin Ohio eyaletindeki bir evde 10 yıl önce kaybolan 3 genç kadın bulundu.

8 Mayıs

-Tibet`in ruhani lideri DalaY Lama, Myanmar ve Sri Lanka`da Müslümanlara yönelik saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu.

-Yemen`in güneyindeki Lahac kentinde düzenlenen silahlı saldırıda 3 general hayatını kaybetti.

9 Mayıs

-İran`ın, Güney Kıbrıs Rum Kesimi`nin bir İranlıyı ABD`ye iade etme kararı üzerine buradaki büyükelçisini geri çağırdı.

-Hindistan Demiryolu Bakanı Kumar Bansal, akrabalarının rüşvetle suçlanmasının ardından görevinden istifa etti.

-Nijerya`da isyancı grup ile polis arasında çıkan çatışmada 20 polis öldü.

-Bangladeş`te mahkeme, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman`ı, ülkenin 1971`deki Bağımsızlık Savaşı`nda yaşanan toplu katliamlardan sorumlu tutarak idam cezasına çarptırdı.

-"Altın Zambak Günü" dolayısıyla başkent Saraybosna`da düzenlenen törende Bosna Savaşı`nda, 44 ay kuşatma altında kalan Saraybosna`da şehit edilen çocuklar, törenle anıldı.

-Nijerya`da isyancı bir grupla polis arasında çıkan çatışmada 30 kişi öldü.

-Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye`den çekilen PKK`lıların, Irak topraklarına girmesine karşı olduklarını bildirdi.

10 Mayıs

-Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Suriye`deki katliamların durdurulması için uluslararası toplumun harekete geçmesi çağrısında bulundu

11 Mayıs

-Pakistan`ın doğusunda Lahor kentinde 9 katlı binada çıkan yangında 22 kişi öldü.

-Guatemala`da 17 ay süren iktidarı sırasında yaklaşık bin 700 Maya yerlisinin ölümünden sorumlu tutularak soykırım suçlamasıyla yargılan eski diktatör Efrain Rios Montt, 80 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

-Mısır`ın başkenti Kahire`de devrik lider Hüsnü Mübarek hakkındaki devrim sırasında göstericilere ateş açma ve yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili davalar görülmeye başlandı. Mısır`ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ilk kez basına konuştu. Mübarek, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin zor bir görev üstlendiğini ve hakkında hüküm vermek için erken olduğunu söyledi.

12 Mayıs

-Bulgaristan`daki genel seçim yapıldı.

-İngiliz bilim adamları, verimliliği yüzde 30 oranında artırabilen "süper buğday" geliştirdi.

-Meksika`nın başkenti Meksiko`nun doğusundaki Popocatepetl Yanardağı`nın faaliyete geçerek kül püskürtmeye başlaması üzerine bölgede alarm durumuna geçildi

-Venezuela doğumlu "Çakal Carlos" lakaplı İlich Ramirez Sanchez`ın 8 yıllık cezaya yapılan itirazla ilgili temyiz mahkemesinde görülecek duruşma başladı.

-Afganistan`da yaşayan iş adamı Sami Yavuz (41), silahlı kişilerce kaçırıldı.

-Avro Bölgesi maliye bakanları (Eurogroup) Yunanistan`a 7,5 milyar avroluk kredi dilimini onayladı.

14 Mayıs

-Afganistan`ın Logar kentinde helikopterlerinin acil iniş yapması sonucu Taliban tarafından kaçırılan 8 Türk vatandaşının geri kalan 4`ü daha serbest bırakıldı.

-Rusya, başkent Moskova`da yakalanan CIA ajanını "istenmeyen kişi" ilan etti. Rusya, Moskova`da yakalanan CIA ajanına ilişkin ABD Büyükelçisi Michael McFaul`u Dışişleri Bakanlığı`na çağırarak, protesto notası verdi

-Suriye İnsan Hakları Örgütü, ülkede Mart 2011`de başlayan şiddet olaylarında 94 binden fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

-ABD Donanması, ilk kez Atlas Okyanusu`ndaki bir savaş gemisinden savaş uçağı büyüklüğünde, insansız uçak kaldırdı.

15 Mayıs

-Demokratik Kongo Cumhuriyeti`nin Beni kentinde güvenlik güçleriyle Mai Mai milisleri arasında çıkan çatışmalarda 32 kişi öldü.

-BM Genel Kurulu`na Türkiye`nin de aralarında olduğu ülkeler tarafından sunulan Suriye karar taslağı, 12 ret oyuna karşın 107 oyla kabul edildi.

-Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), geçen yıl 22 ülkede sağlık çalışanları ve kurumlarına yapılan saldırılarda 150 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Obama, Beyaz Saray`daki ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Barack Obama, çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, "Türkiye`yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik takdirlerimi iletmek istiyorum. ABD, Türkiye`nin uzun süredir güvenliği sağlama noktasındaki arayışları konusunda yanında durmaktadır" dedi. Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve ABD Başkan Yardımcısı John Biden ile de görüştü.

17 Mayıs

-Suriye`nin başkenti Şam`ın doğusundaki Duma ilçesi ile Humus kırsalında bulunan Harbetu Es-Sode köyünde 45 yanmış ceset bulundu.

-BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Dan McNorton, komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının resmi rakamlara göre 1.5 milyonu aştığını ancak gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu söyledi.

-Irak`ın farklı bölgelerinde düzenlenen bombalı saldırılarda 56 kişi öldü, 101 kişi yaralandı

18 Mayıs

-Bahçeşehir Üniversitesi, ABD`nin başkenti Washington`daki yeni kampüs binasıyla Beyaz Saray`a komşu oldu.

-Kuzey Kore, kendi karasularının doğusuna 3 kısa menzilli füze fırlattı.

19 Mayıs

-New York`ta düzenlenen 32. Türk Günü Yürüyüş ve Festivali`ne katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "ABD`deki vatandaşlarımız ne kadar güçlü olursa Türkiye, uluslararası arenada o kadar güçlenmiş olur" dedi.

-İsveç`te yapılan 58. Eurovision Şarkı Yarışması`nda, Danimarka`dan katılan sanatçı Emelia de Forest, seslendirdiği `Only Teardrops` şarkısıyla birinci oldu. İkinci sırada ise Azerbaycan yer aldı.

-Suriye`de Humus`un Kusayr ilçesinde yaşanan çatışmalarda, Hizbullah yöneticilerinden Hatim Hüseyin`in de arasında bulunduğu, 20 Hizbullah üyesi öldürüldü.

20 Mayıs

-ABD`nin Oklahoma eyaletinde kasırga nedeniyle 24 kişi öldü. Obama, eyalette "büyük afet" ilan etti.

-Irak`ın çeşitli kentlerinde düzenlenen 11 saldırıda 47 kişi öldü, 200`den fazla kişi yaralandı.

-Güney Sudan`da hükümet güçleri ile isyancılar arasında meydana gelen çatışmada, 24 kişi hayatını kaybetti.

21 Mayıs

-ABD Başkanı Obama, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ile Beyaz Saray`da görüştü. Görüşme sonrasında Obama, "Sein`e, Myanmar`daki Müslüman toplumlara yönelik şiddete yönelik derin kaygımızı dile getirdim. İnsanların yerinden edilmesi, onlara yönelik şiddet son bulmalı" dedi.

-Çin`in Sincan Uygur Özerk Bölgesi`nde, 53 tonluk dev altın rezervi bulundu.

-BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriye`deki iç savaş nedeniyle insani yardıma muhtaç insan sayısının, Suriye nüfusunun yüzde 38`i olan 8,3 milyon kişiye ulaştığını bildirdi.

-Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ`a, sağlığa yaptığı katkılardan dolayı uluslararası McKinsey and Company Sağlık Forumu ödülü verildi.

22 Mayıs

-Şili`nin başkenti Santiago`da okul harçlarının kaldırılması için düzenlenen gösterilerde 130 kişi gözaltına alındı.

-İzlanda`da 27 Nisan`da yapılan seçimin ardından, İlerici Parti Genel Başkanı Sigmundur David Gunnlaugsson liderliğinde koalisyon hükümeti kuruldu.

-Forbes dergisi "Dünyanın En Etkili 100 Kadını"nı açıkladı. Angela Merkel yine "dünyanın en etkili kadını" oldu. Listedeki tek Türk`ün, Sabancı Holding`in Başkanı Güler Sabancı olduğu açıklandı.

-Suriye`nin Dostları Grubu`nda yer alan bazı ülkelerin dışişleri bakanları, Suriye krizine siyasi çözüm arama çabaları çerçevesinde Ürdün`de toplandı.

23 Mayıs

-Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Fransa`da ekonomi ve maliye bakanı olarak görev yaptığı dönemde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle açılan bir davada, Cumhuriyet Adalet Mahkemesi`nde ifade verdi.

-Sudan`ın batısında yer alan Darfur bölgesindeki çatışmalar nedeniyle 5 ayda yaklaşık 300 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) hastalığına benzer belirtilere neden olan "corona" virüsünü taşıyan 44 kişiden 22`sinin öldüğünü bildirdi.

-İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Filistin`i ziyaret etti. Hague, iki devletli çözüm planının, Batı Şeria`daki yerleşim birimi inşası faaliyetleriyle tükenmeye başladığını söyledi.

24 Mayıs

-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu`nun davetli olarak geldiği Cidde`de temaslarda bulunan Bağış, Türkiye ve Arap gazetecilerle toplantı yaptı. Bağış, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB`nin, hiçbir zaman Türkiye`yi "Çantada keklik` bir ülke olarak görmemesi gerektiğini söyledi.

-Mısır`da Kıptiler Birliği ve bazı muhalif gruplar, Kıpti Katedrali çevresinde meydana gelen olaylar ve El-Husus semtinde hayatını kaybedenleri 40`ıncı gününde anmak için gösteri düzenledi. Başkent Kahire`nin kuzeyindeki Şubra Meydanı`nda toplanan grup, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin görevi bırakmasını, İçişleri Bakanı ve Başsavcının istifasını talep etti.

26 Mayıs

-Hindistan`da iktidardaki partinin destekçileri ile yerel yönetim liderlerini taşıyan konvoya düzenlenen saldırıda 28 kişi öldü.

-İran Meclis Başkanı Ali Laricani, mecliste yaptığı konuşmada,“Türkiye, yanlış hesaplarının sorumluluğunu İran’ın ve Suriye’nin üzerine atmasın” dedi.

27 Mayıs

-Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında Küba`nın başkenti Havana`da 6 aydan uzun bir süredir devam eden barış görüşmelerinde toprak reformu konusunda uzlaşma sağlandı.

-Batı Afrika ülkelerinden Gine`de, gösteri düzenleyen grup ile polis arasında çıkan çatışmada 12 kişi öldü.

28 Mayıs

-Çin`deki göçmen işçi sayısının 262 milyon 62 bine ulaştığı ve bu kesimin ücretlerinde geçen yıl ortalama yüzde 11,8 artış görüldüğü belirlendi.

-Çin`de tuvalete atılan yenidoğan bebek su borusundan sağ çıkarıldı Kuvöze alınan bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu belirtilirken, polisin konuyu cinayete teşebbüs olarak ele aldığı, bebeğin annesinin arandığı bildirildi.

-Addis Ababa-Afrika Birliği, kuruluşunun 50`nci yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Etiyopya`nın başkenti Addis Ababa`da düzenlediği toplantıda, Afrika kıtasında emniyet ve istikrarı sağlamak amacıyla "Acil Müdahale Gücü"nün kurulması kararı aldı.

-ABD ordusuna ait savaş uçağı Japonya`da düştü. Pilot, paraşütle atlayarak kurtuldu.

-Amerikalı senatör McCain, Suriye`ye sürpriz ziyarette bulunarak, muhaliflerle bir araya geldi.

-AB`nin silah ambargosu, Suriye`deki muhaliflerin silahlandırılmasından yana tavır alan İngiltere ve Fransa`nın kararlı tutumu sonucu 1 Haziran itibarıyla kaldırıldı.

29 Mayıs

-Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, Devlet Başkanı Beşşar Esed`in en azından 2014`te yapılması planlanan seçimlere kadar iktidarda kalacağını ve bir dönem için daha aday olabileceğini açıkladı.

-Orta Afrika Cumhuriyeti`nde isyancılar tarafından silah altına alınan 41 çocuk asker serbest bırakıldı.

-Amerikan insansız hava araçlarınca Pakistan’ın Kuzey Veziristan bölgesinde düzenlenen hava saldırısında Pakistan Taliban’ın iki numaralı ismi Vailur Rahman öldürüldü.

30 Mayıs

-Dünyanın ilk 5 haber ajansından biri olma hedefiyle 100. yıl vizyonunu şekillendiren Anadolu Ajansı, Kuzey Afrika ve Ortadoğu`daki yapılanmasına Gazze Bürosu`nu da kattı.

-SNHR, Suriye`de olayların başladığı 2011 yılının Mart ayından bu yana Esed güçlerinin saldırıları sonucunda 83 bin 598 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

-UNICEF, Vietnam`da yayımladığı "Dünya Çocuklarının Durumu 2013 - Engelli Çocuklar" adlı raporunda engelli çocukların yaşadıkları toplum tarafından gözardı edildiklerini, hatta hiçe sayıldıklarını belirtti. Raporda dünya genelinde 14 yaşından küçük her 20 çocuktan birinin (yaklaşık 93 milyon çocuk) engelli olduğu açıklandı.

-ABD Dışişleri Bakanlığı 2012 yılı Terör Raporu`nu açıkladı Raporda, Türkiye`nin teröre karşı 30 yıldır süren mücadelesinde "2011 ve 2012 yıllarının en ölümcül periyodlarından biri" olduğu kaydedilerek, PKK, Avrupa kıtasında geniş çaplı şiddet içeren radikal idelojojiler arasında "en ölümcül" örgüt şeklinde tanımlandı.

31 Mayıs

-Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), komşu ülkelere sığınan Suriyeli sayısının 1,6 milyonu aştığını bildirdi.

-BM, Güney Sudan’ın Jonglei eyaletinden çatışmalar nedeniyle 23 bin 500 kişinin kaçtığını bildirdi.

 

Haziran ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Haziran

-Rusya "dumansız hava sahasına" merhaba dedi. Rusya`da sigara ve tütün ürünlerinin tüketimine ilişkin yasak yürürlüğe girdi.

3 Haziran

-Çin`in kuzeydoğusundaki Cilin eyaletinde kanatlı hayvan tesisisinde meydana gelen yangında 112 kişi hayatını kaybetti.

-Tayland`ın batı kıyılarında batan teknede 12 Myanmarlı mültecinin cesedi bulundu, 38 kişi kurtarıldı.

-Batı Afrika ülkesi Nijer`de, başkent Niamey`deki cezaevine Boko Haram örgütü tarafından düzenlenen saldırıda 22 mahkum firar etti.

4 Haziran

-Avrupa Parlamentosu`ndaki aşırı sağcı Avrupa Özgürlük ve Demokrasi grubu, İtalyan üyeleri Mario Borghezio`yu, Kongo asıllı Entegrasyon Bakanı Cecile Kyenge`ye yönelik ırkçı sözleri sebebiyle ihraç etti.

5 Haziran

-Pakistan`da Nevaz Şerif üçüncü kez başbakan seçildi.

6 Haziran

-Belçika`da kemer sıkma önlemlerini protesto için onbinlerce kişi sokaklara döküldü.

-Çin`de dünyadaki en eski primat fosili bulundu. Daha önce bilinmeyen bir primat cinsi ve türüne ait kalıntıların 55 milyon yaşında olduğu saptandı.

-İngiltere, ülkenin eski kolonisi Kenya`da 1950`lerdeki Mau Mau isyanı sırasında işkenceye maruz kalan 5 binden fazla kişiye 20 milyon sterlin ödeyeceğini açıkladı.

7 Haziran

-İngiliz Guardian gazetesinin, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi`nin (NSA), ABD`nin en büyük telefon operatörlerinden Verizon`u kullanan Amerikalıların arama kayıtlarını izleyerek kayıt altına alması amacıyla nisanda Dış İstihbarat İzleme Mahkemesi (FISA) tarafından verilen mahkeme kararını ortaya çıkarması, ülkede yeni bir skandala yol açtı. ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalıların telefon kayıtları ve uluslararası internet trafiğinin takip edildiği programları savunarak, bu tip uygulamaların ulusal güvenlik için gerekli ve yasalara uygun olduğunu belirtti.

10 Haziran

-ABD istihbarat servislerinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği yolundaki haberinin kaynağının 29 yaşındaki Edward Snowden olduğunu açıklandı.

11 Haziran

-Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış görüşmeleri, Küba`nın başkenti Havana`da tekrar başladı.

12 Haziran

-Dünyanın en yaşlı insanı unvanıyla Dünya Guinness Rekorlar Kitabı`na giren 116 yaşındaki Jiroemon Kimura yaşamını yitirdi.

-Pakistan`da kızamık salgını nedeniyle 157 kişi öldü.

13 Haziran

-Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Mihail Margelov, Rusya`nın Suriye`ye sadece savunma silahları teslim ettiğini ve saldırı silahı verme gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

- BM, Suriye`de, Mart 2011 ile Nisan 2013`ü kapsayan devrede öldürülenlerin sayısının 93 bine yaklaştığını bildirdi.

14 Haziran

-ABD Başkanı Barack Obama`nın ilk kez Suriye muhaliflere silah gönderilmesine onay verdiği bildirildi.

-Brezilya`da metro ve otobüs ücretlerine yapılan zam, ülkenin en büyük iki kentinde binlerce kişi tarafından protesto edilirken, 40 kişi gözaltına alındı.

-KKTC`nin ilk kadın başbakanı Siber, görevine başladı. Görev devir teslim törenine eski Başbakan Küçük katılmadı.

-Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail`den yasadışı yerleşim birimi kurma faaliyetlerini durdurmasını istedi.

15 Haziran

-Kuzey İrlanda`da yapılan G8 Zirvesi öncesi, başkent Belfast`ta yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşü yapıldı.

-İran`da yapılan ve altı adayın yarıştığı 11. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimini, reformcuların desteklediği ılımlı muhafazakar aday Hasan Ruhani kazandı. Ruhani, devrimden bu yana seçilen 7. İran cumhurbaşkanı oldu.

17 Haziran

-Brezilya`da Konfederasyonlar Kupası ve 2014`te düzenlenecek Dünya Kupası için yapılan harcamaları protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.

-İngiltere`nin, 2009`da Londra`da yapılan G20 Zirvesi`nde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`i gizli olarak dinlediği ortaya çıktı.

18 Haziran

-Kuzey İrlanda`da devam eden G8 Zirvesi sırasında yaklaşık 2 bin kişi protesto yürüyüşü yaptı.

-Kuzey İrlanda`da 2 gün süren G-8 Zirvesi`nin sonuç bildirisinde, ülkelerin vergi kaçakçılığının engellenmesi konusunda birlikte çalışmaları istendi.

-NATO, son 95 ilçenin sorumluluğunu da Afgan güvenlik güçlerine devretti. Ülkedeki tüm emniyetin tesisi doğrudan Afgan güçlerinine geçmiş oldu. NATO, Afgan güçlerine geriden destek verecek.

19 Haziran

-Japonya`da Fukuşima nükleer santralinde taban suyunda zehirli radyoaktif bir izotopa yüksek seviyelerde rastlandığı bildirildi.

-Hindistan`ın kuzeyini etkisi altına alan muson yağmurlarının yol açtığı sel ve taşkınlarda ölenlerin sayısı 86`ya çıktı.

20 Haziran

-İran’da yapılan seçimlerden sonra, batılı ülkelerden Tahran’a yönelik ılımlı mesajalar gönderilmeye başlandı. İngiltere Yüksek Mahkemesi`nin, İran bankalarına yönelik yaptırımların kaldırılması yönünde karar aldığı belirtildi.

-Brezilya hükümeti, ülkenin en büyük iki kentinde binlerce kişi tarafından protesto edilen metro ve otobüs ücretlerine yapılan zammın iptal edildiğini bildirdi.

-Dünyaya 4 bacakla gelen 2 aylık Namibyalı bebek Andrew Palismwe, Güney Afrika`da ameliyat edildi.

21 Haziran

-ABD-Taliban görüşmeleri daha başlamadan krize girdi.

22 Haziran

-ABD`li federal savcılar, dünya genelinde milyonlarca insanın internet ve telefon kayıtlarını izlediği bilgisini ifşa eden CIA çalışanı Edward Snowden`in "casusluk" nedeniyle yakalama kararı çıkarttı.

24 Haziran

-İtalya`nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi, reşit olmadığı dönemde Faslı Kerime El-Mahrug ile para karşılığı ilişkiye girmek ve aynı kızın tutuklu bulunduğu karakoldan salıverilmesini sağlamaktan yargılandığı "Rubygate" davasında, 7 yıl hapis cezası ve hayat boyu kamu görevlerinden men cezası aldı.

-Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, üçlü koalisyon hükümeti ortaklarından Demokratik Sol’un (DİMAR) Yunan Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu ERT konusundaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetten ayrılmasının ardından beklenen kabine değişikliğini yaptı.

25 Haziran

-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB ile 22. müzakere faslının açıldığını ve ertelenmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

-Yunanistan`da yeni hükümet yemin ederek göreve başladı.

27 Haziran

-Brezilya’da Sao Paulo ve Brasilia da dahil olmak üzere ülkedeki farklı kentlerde yeni protesto gösterileri patlak verdi. Belo Horizonte`de 50 bin göstericinin katıldığı gösteriler sırasında küçük gruplar yer yer polisle çatıştı ve dükkanları ateşe verdi.

-ABD`deki göçmenlik reformu tasarısı, Senato`da 32`ye karşı 68 oyla kabul edildi.

28 Haziran

-Nobel ödüllü ünlü fizikçi Albert Einstein`in imzaladığı bildirilen İncil 68 bin dolara satıldı.

-Mısır`da 30 Haziran`da yapılması beklenen gösterilerden önce Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasında farklı kentlerde çıkan çatışmalarda ülke genelinde 1`i ABD vatandaşı fotomuhabiri 2 kişi hayatını kaybetti, 500`den fazla kişi yaralandı.

30 Haziran

-Mısır`da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebiyle düzenlenen gösterilerde Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) ait 9 merkez saldırıya uğradı.

-Mısır`da ordunun yönetime el koyması ve Suriye`de Esed güçlerinin kimyasal silah kullanması dünya gündemine oturdu
-Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Sisi ordunun ülkede yönetime el koyduğunu açıkladı, Mısır ordusu geçici hükümet başkanlığına Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansuru tayin etti.

-Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi`yi destekleyen halkın üzerine sabah namazı kıldıkları sırada askerler tarafından ateş açıldı.

-Suriye`de Esed güçleri, başkent Şam`ın doğu kesimlerinde yer alan muhaliflerin kontrolündeki bölgede kimyasal silah kullanarak toplu katliam yaptı

Temmuz ayının önemli olayları şöyle:

1 Temmuz

-Hırvatistan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış`ın yanısıra 15 devlet başkanı, 13 başbakan, 3 meclis başkanı olmak üzere aralarında çok sayıda bakanın da bulunduğu 170 üst düzey devlet yetkilisinin katıldığı kutlama töreninin ardından AB`nin resmen 28. üyesi oldu.

2 Temmuz

-Mısır`da günlerden beri süren gösterilerin ardından ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`yi telefonla arayarak, göstericilerin taleplerine yanıt vermesi çağrısında bulundu.

3 Temmuz

-Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi ordunun ülkede yönetime el koyduğunu açıkladı.

-İrlanda Ombudsmanı Emilly O`Reilly, Avrupa Birliği`nin yeni ombudsmanı oldu.

-ABD`deki izleme skandalında Türkiye`nin de bazı diplomatik temsilciliklerinin dinlendiği iddiası üzerine ABD`nin Ankara`daki Büyükelçilik Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

4 Temmuz

-Mısır`da ordunun yönetime el koymasına sessiz kalmakla eleştirilen AB, taraflara demokratik sürece dönmeleri çağrısında bulundu.

-ABD Başkanı Obama, "Mısır ordusunu kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda tam otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye, Mursi ve destekçilerine yönelik keyfi tutuklamalardan kaçınmaya çağırıyorum" dedi.

-Davutoğlu, Mısır`da siyasilerin keyfi olarak tutuklanmasının ya da ev hapsine alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

-Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`yi görevden aldığını ilan eden Mısır ordusu geçici hükümet başkanlığına Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansuru tayin etti. Cumhurbaşkanı Yardımcılığına Muhammed El Baradei, Geçici Yönetim Başbakanlık görevine Hazım El Beblavi getirildi.

5 Temmuz

-Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud, görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkında, ``yabancı güçlerle işbirliği yapıp, istihbarat toplama ve firar etme`` suçlamasıyla açılan davanın görülmesine karar verdi.

7 Temmuz

-Solar Impulse, hiç yakıt almadan ABD`yi baştan başa geçmeyi başaran ilk güneş enerjisiyle işleyen uçak oldu.

8 Temmuz

-Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi`yi destekleyen halkın üzerine sabah namazı kıldıkları sırada askerler tarafından ateş açıldı.

9 Temmuz

-ABD Ulusal Güvenlik Ajansı`nın (NSA) dünyada milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran Edward Snowden`in Venezuela`nın sığınma teklifini kabul ettiği bildirildi.

12 Temmuz

-ABD, Mısır`ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin salıverilmesini istedi.

14 Temmuz

-AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Caterine Ashton, Mısır`la ilgili kapsamlı bir açıklama yayımlayarak orduyu uyardı, darbecilerin atadığı yönetimi "gayrimeşru" ilan etti.

16 Temmuz

-ABD`de Amerikalı insan hakları eylemcileri, kilise liderleri, uyuşturucu ve silah hakları savunucuları, federal hükümetin Ulusal Güvenlik Ajansı`nın (NSA) izleme programını sona erdirmesi için dava açtı.

17 Temmuz

-Londra merkezli yoksullukla mücadele örgütü Kalkınma İnsiyatifleri, Türkiye`nin milli gelirinden insani yardımlara ayırdığı payda, Lüksemburg ve İsveç`in ardından dünya üçüncüsü olduğunu bildirdi.

-Avrupa Birliği, Mısır`ın demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan ve askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi`nin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

21 Temmuz

-Belçika`da babası 2. Albert`in tahtı kendisine devrettiği Prens Philippe, parlamentoda krallık yemini ederek ülkenin 7. kralı oldu

-Japonya`da yapılan üst meclis seçimlerinde Başbakan Shinzo Abe`nin liderliğini yürüttüğü koalisyon, 76 sandalye kazanarak meclisin alt kanadından sonra üst kanadında da üstünlüğü ele geçirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir