• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

BİNGÖL-Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, Hayvan Nakli, Pasaport, Küpeleme ve Hayvan Alım-Satımı konusunda verilen Eğitim Programını tamamlayan 341 çiftçiye sertifikaları verildi.

 

Bingöl Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sedat Ildız, hayvancılık refahı kapsamında çiftçilerin bilgilendirilmesi ve sertifikalandırmak amacıyla başlattıkları Eğitim çalışmasının tamamlandığını ifade ederek, Eğitimi başarıyla tamamlayan çiftçilere sertifika verileceğini söyledi.

 

Hayvan refahının önemine değinen Ildız, "Hayvan refahı, hayvanın yaşadığı çevrede acı çekmeden, uyum içerisinde yaşayabilmesi ve her yönden sağlıklı olması için gerekli şartların sağlanması anlamına gelmektedir. Hayvancılık işletmelerindeki en önemli aktivitelerden biri, hayvanların bir yerden başka bir yere naklidir. Bu nakiller esnasında yaşanan olumsuzluklar sonucunda, hayvanların refahı ve sağlığı bozulabilmektedir" dedi.

 

Eğitimin en büyük amaçlarından birinin insan beslenmesinde büyük bir öneme sahip olan başta kırmızı et olmak üzere, tüm hayvansal gıdaların izlenebilirliğinin sağlanması olduğunu belirten Ildız, "İl Müdürlüğümüz tarafından verilen Eğitim sonunda, yapılan sınavda başarılı olan nakliyecilerin ve nakil araçlarının değerlendirilmesinin ardından, araçlarına 'Onay Belgesi', nakliyeciler ile bakıcılara 'Yeterlilik Belgesi', ticari olarak hayvan alıp satanlara ise, işletmelerinin yönetmelikte belirtilen şartlar çerçevesinde değerlendirilmesi sonucu 'Çalışma İzin Belgesi' düzenlenmiştir. Düzenlenen eğitimlere, İl genelinde 467 yetiştiricimiz katılmıştır. Verilen eğitim ve yapılan sınav sonucunda 341 yetiştiricimize toplam 522 sertifika düzenlenmiştir. Ocak 2014'ten itibaren söz konusu belgelere sahip olmayan kişi ve araçları, yurt içinde hayvan nakli yapamayacaklar. İl Müdürlüğümüzce hayvan satıcısı, bakıcısı ve nakliyecilerinden gelecek talepler doğrultusunda yeniden eğitimler düzenlenecek ve eğitimler sonunda düzenlenecek sınavda başarılı olacaklara, gerekli belgeleri verilecektir." şeklinde konuştu.

 

Program sonunda belge almaya hak kazanan çiftçilere, sertifikaları verildi.(Nihat Kanat-İLKHA)