• DOLAR 32.583
  • EURO 34.758
  • ALTIN 2502.823
  • ...
Şanlıurfa'da tükenen bir sektör: Ayakkabıcılık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Ayakkabı imalat sektörünün ilgisizlikten dolayı bitme noktasına geldiğini belirten ayakkabı imalatçıları bu sektör için bir şeyler yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Birçok iş sektörünün çeşitli sebeplerden dolayı tükenme noktasına geldiğini ifade eden ayakkabı imalatçıları ayakkabı imalat sektörünün sorunlarını İLKHA'ya anlattı.

Ayakkabı imalatının zorluğuna değinen Ömer Demirkol ayakkabının koyun ya da sığır derisinden üretildiğini belirterek, "İstanbul'dan, Gaziantep'ten bu hammadde getirilir. Dabakhanede bu hammadde işletilir. Bu hammadde dabakahanade işlenip deri haline getirdikten sonra bize gönderilir. Ayakkabıyı yapana kadar 22 farklı parçayı getirip bir ayakkabı yapılıyor. İnsanlar ayakkabının çok kolay yapıldığını zanneder ama öyle değildir" dedi.

"Antep'ten aldığımız malzemeleri montajlayıp onlara geri veriyoruz"
Bir çift ayakkabıyı 1 liraya yaptığına dikkat çeken Ömer Demirkol, " Antepliler bana tüm malzemeleri gönderiyorlar bizde montajlayıp onlara veriyoruz. Bir çift ayakkabıya 1 TL kazanıyorum. Yani 1 TL'ye hizmet ediyorum ben onlara. Biz günde 50 çift ayakkabı yapıyoruz. 4 kişi burada çalışıyoruz. Günde 50 lira kazanabiliyoruz biz burada. Bundan para kazana esnaflarımız var ama onlarda büyük atölyelerdir" diye konuştu.

Üç yıl önce 75-80 tane ayakkabı atölyesi vardı, şimdi ise sadece 8 atölye kalmış"
"Bu sektör için bir şeylerin yapılması lazım" diyen Demirkol konuşmasının devamında, " Dünyanın en zor sanatlarından biri ayakkabıcılıktır. Ülkemizde ayakkabıcılık sektörü sıkıntılı bir durumdur. Ben 1973'ten beridir ayakkabıcılık yapıyorum. Aslında ayakkabıcılık çok güzel bir sanattır. Ben kendi mesleğimi çok seviyorum. Ama Urfa'da bu sektör batmış durumdandır. Bundan üç yıl önce 75-80 tane ayakkabı atölyesi vardı. Bugün ise sadece 8 atölye kalmış. Bu 8 atölyeden çoğu da küçük işletmelerdir" sözlerini kullandı.

"Makineleşme ayakkabı sektörünü kötü bir şekilde etkiledi"
Demirkol makineleşmenin ayakkabı sektörünü kötü bir şekilde etkilediğine dikkat çekerek, el sanatı diye bir şey kalmadığını söyledi.

Makine ile bir düğmeye basılarak yüz binlerce ayakkabının yapıldığını sözlerine ekleyen, Demirkol, "Benim elime geçerse bende yaparım ama o imkân yok ki bizde. Şimdi firmalar Çin'den mal getirttiriyorlar. Ayakkabının her bir tekini başka bir yerden hurda diye getiriyorlar ki aslında hurda değildir. Ve o firmalar ülkeye gemilerle mal satıyor. O mallar çok sağlıklı değildir. Zaten onu alan bir daha da almıyor" diye kaydetti.

"Sağlık açısından baktığımız zaman sağlıklı bir meslek değildir"
Ayakkabıcılık mesleğinin sağlığa zararlı olduğuna da dikkat çeken Demirkol, " Eskiden babalarımız bizi bir ustanın yanına verdiği zaman bir meslek öğrenelim diye. Şimdi ise çocukları bu işe almamıza vicdanımız kabul etmiyor. Çünkü bu mesleğin geleceği yok artık. Sağlık açısından baktığımız zaman sağlıklı bir meslek değildir. Benim 3 tane oğlum var ama ben onların bu işi yapmalarını istemiyorum. Çünkü sağlıklı bir meslek değildir. Yapıştırıcısı var, silisyumu var, tineri var, bombe suyu var. Bunların tümü yanıcı ve tehlikeli maddelerdir. O zararı dışarı ata bilmek için kişi başı en az bir kilo yoğurt yememiz lazım. Ama buna imkânımız el vermiyor. Sanatımızda çok kazanç yok tamamen hizmet ediyoruz" diye konuştu. (Osman Gülebak-Sedat Kuşulay-İLKHA)



.

Bu haberler de ilginizi çekebilir