• DOLAR 32.584
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2431.42
  • ...

BATMAN - Batman'da demir madeni bulundu. İl sınırları içerisinde bulunan demir madeni rezervinin araştırılması için bölgeye maden şirketleri bekleniyor.

 

Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, bulunan yatağın rezervinin bilinmediği gerekçesiyle ekonomik getirisinin saptanamadığını belirterek, "Batman ve bölgesi metalik maden açısından zengin bir yeraltı kuşağına sahiptir. Özellikle Sason ve Kozluk'tan geçen, yer yer kalınlığı 2 bin metreye ulaşabilen allokton olarak bilinen taşınmış kaya kütleleri, metalik maden açısından zengindir. Rezerv çalışması yüksek maliyet gerektiriyor. Bunun ancak ya MTA ya da özel şirketler tarafından tespit edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 

Bölgede yaptığı araştırmalarla dikkat çeken Işık, demir yatağıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bölge üzerine araştırmalar yapıyorum. Yaptığım araştırmalar neticesinde gerek kaya gazı, gerek petrol yatakları ve gerekse metalik maden açısından zengin olduğuna kanaat edinmiş bulunmaktayım. Batman ve çevresi, başta demir, bakır, kurşun, çinko ve diğer metalik cevherler açısından oldukça zengin olduğu kanaatindeyim. Çünkü Maraş ve Adıyaman illerinden başlayan doğu Toros dağlarının Güney eteklerini izleyerek doğu-batı doğrultusunda uzanan Çüngüş-Ergani-Lice-Kulp-Sason-Kozluk ve Pervari'den geçerek, İran'da Zagros kuşağında birleşen bindirme kuşağı, yer yer kalınlığı 2 bin metreye kadar ulaşabilen allokton olarak bilinen taşınmış kaya kütleleri metalik maden açısından zengindir." ifadelerini kullandı.

 

Batman'ın Sason ilçesinin Örenağıl ve Sarıyayla çevresinde özel bir şirket tarafından bakır ve altın arandığını ifade eden Işık, "Bununla birlikte aynı kuşak içerisinde Siirt Şirvan'da özel bir firma tarafından bakır yatağı işletilmektedir. Ayrıca Siirt'in Baykan ilçesinde krom cevherleşmeleri söz konusudur. Batman'a maden şirketlerini bekliyoruz." dedi. (İLKHA)