• DOLAR 32.506
  • EURO 34.653
  • ALTIN 2480.257
  • ...
Âlimlerden, Yılbaşı ve `Milli Piyango` Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Yılbaşı kutlamaları ve "milli" piyangonun İslam`daki yeri ve topluma verdiği zararlara değinen alimler, batılaşmayı ve batıyı bir hedef ve kıble edinen rejimlerin, Müslüman nesilleri kişisizleştirmek ve bütün değerlerinden koparıp köksüzleştirmek için İslami değerleri unutturmak için, gayri İslami ne varsa reklamlarla pazarlayıp dayattılarına dikkat çektiler.

Yılbaşı kutlamaları ve "milli" piyangonun İslam`daki yeri ve topluma verdiği zararlara değinen bölge alimlerden Molla Osman Teyfur ve Molla Beşir Şimşek, yılbaşı kutlamalarının dinde yerinin olmadığını ve piyangonun da haram olduğunu söylediler.

Allah`ın biz kulları sınamak için emirler vaaz ettiğini söyleyen Molla Osman Teyfur, "Bu emir ve yasakların konulmasında birçok hikmetler olduğu gibi genel olarak ferdin veya toplumun maslahatı gözetilmiştir. Kullara ve topluma düşen bu emir ve yasaklara riayet etmek kendi maslahatını korumaktır. Aksi halde kendi kendine zarar verir. Çünkü emirlerin terkinde ferdi ve topluma birçok zarar olduğu gibi yasaklara bulaşmada da hem ferde hem de topluma zararı vardır. Allah`ın yasakladığı fiillerden bir tanesi de kumardır. Kumarın hem ferde, hem aileye hem de topluma korkunç zararları vardır. İnsanları haramzade yapan, intihara götüren aileleri yıkan bir beladır. İnsanların arasına kin ve nefret tohumları eken onları birbirine düşman eden bir zehirdir. Kumar; taraflardan her birisinin ortaya para vesaire koyduğu ve herhangi bir şans oyunu ile oynanıp birilerinin kazanıp birilerinin kaybettiği bir oyundur." dedi.

"Milli piyangonun en kötü yanı devlet eliyle yapılmasıdır"
"Milli" piyangonun bir kumar çeşidi olduğunu belirten Teyfur, "İnsanlar biletlere para yatırır, bir havuzda ya da herhangi bir yerde bu para toplanır sonrada çekilişlerle birileri kazanır birileri kaybeder yani kumarın daniskasıdır. Milli piyangonun en kötü yanı devlet eliyle yapılması ve reklamlar ile halkın bu mela`nete teşvik edilmesidir. Çünkü bu kumarın en kazançlı tarafı devlettir. Yani devlet vatandaşı ile kumar oynuyor ama yaptığı oyunla şimdilik ve maddi olarak kendisi kazanıyor. Ama vatandaşın geneli ise kayıp ediyor. İş böyle olunca hem devlette hem de vatandaşlar arasında kin ve nefret, kavga düşmanlıklar her gün biraz daha artıyor. İnsanımıza tavsiyem, haram ve günah üzerine saadet olmaz. Kumar bütün çeşitleri ile günahtır, haramdır ve birilerinin felaketidir. Ondan uzak durmak elzemdir." ifadelerini kullandı.

"Müslümanlara batılı fikri kabul ettirdiler"
Yılbaşının zararlarına da değinen Teyfur, kendi kültür, örf ve değerlerinden kopup başkaların kültür, örf ve değerlerine sarılmak, onları sahiplenmek, onlara göre yaşamanın başlı başına yozlaşmak, kişisizleşmek ve alçaklık kompleksi olduğunu ifade etti. Teyfur, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Batılaşmayı ve batıyı bir hedef ve kıble edinen rejimler Müslüman nesilleri kişisizleştirmek ve bütün değerlerinden koparıp köksüzleştirmek için İslami ne varsa yasaklayıp unutturmak için, gayri İslami ne varsa reklamlarla pazarlayıp dayattılar. Bunda başarılı oldular, neticede bizlere birçok değerimizi unutturdular. Onların yerine ise birçok batılı fikirleri bize kabul ettirdiler. Hicri yılbaşını bize unutturup, hristiyanlık sembolü olan miladı yılbaşını yerine ikame ettirdiler. Yılbaşı kutlamalarının ne islamla nede Hz.İsa (a.s) veya Hz.Meryem`le bir ilişkisi söz konusu değildir. Haramı ve günahı yol ve şiar edinenlerin bir isyani kutlamasıdır."

Bir Müslüman`ın her yönü ile haram olan yılbaşı kutlamalarla bir alakasının olmaması gerektiğini vurgulayan Teyfur, "Yılbaşı denince hemen herkesin aklına gelen ilk şey milli piyango biletleridir. Zira her sene olduğu gibi şimdide çarşılarımızda adım başı toplumumuzu harama çağıran piyango satıcıları adeta işgal etmiş. İşin garip tarafı "servet dağıtıyoruz" diye avaz avaz bağıran bu kişilerin tamamının fakir fukara olmasıdır." diye belirtti.

"Piyango kumarın yaygınlaşmasına yol açmaktadır"
Şans oyunlarından biri olan piyangonun bir kumar olduğuna dikkat çeken Molla Beşir Şimşek, "Kumar toplumda hoş görülmeyen, kötü bir eylem olarak algılanırken ne yazık ki piyango için toplumda yersiz ve zararlı bir hoşgörü geliştirilmiştir. Zira devlet tarafından piyangolar tertip edilmesi ve piyango kelimesinin önüne "milli" gibi toplum için önemli kavramlardan birinin eklenmesi, piyangonun hak etmediği bir hoşgörü kazanmasına ve bu da toplum içinde kumarın yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Halkımız için olumsuz gelişmelerden biri de yılbaşı ile piyango arasında kurulan olumsuz ilişkidir. Sanki bileti almak yılbaşı kutlamalarının "olmazsa olmaz" şartı gibi algılanmaya başlanmıştır. Zaten kendi yılbaşısı yerine Hıristiyanların yılbaşısını kutlamaya başlayarak kültürel yozlaşma süreci yaşayan toplumda bir de piyango yoluyla kumar hoş görülür, yaşanır ve yaygınlaşır olmuştur." dedi.

"Piyango kesinlikle haramdır"
Piyango yüzünden vatandaşların hem maddeciliğe hem de hazırı bekleyen toplum haline geldiğini belirten Şimşek, "Bu sayede emeğe saygı yok ediliyor ve insanlar hazıra alıştırılıyor Toplumumuz maddeciliğe alıştırılıyor. Maddi değerler ön plana çıkartılarak manevi değerlerin saygınlığı yitiriliyor. İnsanların buna bağımlılığı resmen kumarbazlıktır. Bunun sonucu olarak elindeki parayı kaybeden insanlar hileli yollara başvurarak para kazanma yoluna giderler ki hırsızlık artar, işyerinde yolsuzluk artar, zimmetine para geçirenler çoğalır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi hiç şüphesiz ki gelir dağılımının düzensizliğidir. Bir kaç kişilik azınlık parsayı götürür, pek çok kişi kıt kanaat geçinirse insanların çalışarak para kazanma ümitleri kaybolur ve böyle yollara başvururlar. Piyango kesinlikle haramdır. Zar, oyun kâğıtları, piyango, spor toto, loto ve müşterek bahis gibi her türlü şans oyunları kumar olup kesinlikle haramdır. Bu gibi durumların devlet eliyle organize edilmesi durumu değiştirmez." şeklinde konuştu.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir