• DOLAR 32.599
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2495.76
  • ...
"Müslüman, şans oyunlarından uzak durmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Yılbaşı kutlamaları, resmi kumar olan milli piyango ve şans oyunları hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Mersin İl Müftüsü Ali Melek önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

Yeni yıl için, insanlığın bir yıl daha yaşlandığını, bir yıl daha kabre yaklaştığını ve bir yılın daha ömür sermayesinden gittiği gerçeğinin altını çizen Müftü Melek, Müslümanların geçmiş yılın muhasebesini yapması gerektiğini ve yeni yıla ise daha güçlü bir iman ile girmesini önemine vurgu yaparak, yeni bir yıla girerken geçmişin muhasebesini yapmadan, yeni yıla başlamanın insan için çok da faydalı olamayacağının altını çizdi.

 

Müslüman için asıl olan helal kazançtır

Milli piyango ve dinimize uygun olmayan bir takım haksız kazançları içersine alan yarışmaların, elbetteki İslam dininin hoş görmediği hususlardan olduğunu aktaran Melek, Bu tip şans oyunlarından bir Müslüman'ın kendisini uzak tutması gerektiğini belirterek, "Haram olandan, hak etmediği şeyleri elde etmekten, ona ümit bağlamaktan Müslüman'ın uzak durması gerekir. Müslüman için asıl olan, helal kazançtır. Helal kazanç ile hayatını sürdürmektir. Maişetini temin ettiği ailesine, aile bireylerine de helal kazancı götürme sorumluluğu vardır. Kendi nefsi için de bu gereklidir. Yüce Rabbimizin istemediği şeylerden uzak durarak hayatımızı sürdürmeliyiz." dedi.

 

'Herkes yapıyor bende yapayım' anlayışı yanlıştır

Yıl başında çokça tüketilen alkol konusuna da değinen Melek, Müslüman'ın yeni bir yıla, yeni bir yanlış ile girmemesi gerektiğini vurguladı.

 

Melek şunları söyledi: "Alkol zaten dinimizde haramdır. İster bu yıl başı olsun, ister yılın sonu olsun isterse de yılın içerisinde bir gün olsun. Müslüman'ın asla yaklaşmaması gereken büyük günahlardandır. 'Herkes bunu yapıyor bende yapayım' anlayışı, meşrulaştırarak buna yaklaşması elbette ki doğru değildir. Elbette ki haram ve günahtır. Buna zaten Müslüman birinin ve çocuğunun da yaklaşmaması lazım. 'İçki her kötülüğün anasıdır' diyen Sevgili Peygamberimiz) Efendimizin(S.A.S belirtmiş olduğu bu günahtan Müslüman'ın uzak durması gerekir."

 

Yılbaşında Müslümanların bir araya gelmelerinde bir mahsurun olmadığını belirten Melek, bu gecede bir araya gelen Müslümanların neler yapması gerektiği hususunda ise şu önemli hususlara değindi: "Müslümanlar bir araya gelirken Yüce Rabbimizin razı olduğu bir ortamı oluşturmaları çok önemlidir.Geçmişin muhasebesini yapmaları çok önemlidir. Yüce Rabbimizin vermiş olduğu bir yılı, herkes kendi nefsi boyutunca tefekkür etmeli. Yanlışlarını tespit ederek, iç dünyasında bunun muhasebesini yapmalı. Salih ameller noktasında, yerine getirilmesi noktasında Müslümanlar birbirilerinden de manevi destek almalı. Bu yılın başını veya geçmiş yılın sonunu bu şekilde bir muhasebe yaparak, yeni bir yıla daha iyi, daha inançlı, daha güçlü bir imanla girebilmenin belki düşünce safhasını kendinde bulabilmeli. Yılbaşı mutlaka kutlanacaksa bu şekilde, böyle bir ortamda kutlamanın herhalde biz inananlar için daha hayırlıdır." (Osman Öksüz/Üsame Ortaç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir