• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.466
  • ...
Valiler Jeopark için bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - Bitlis Valiliği ile Manisa Valiliği Türkiye ulusal jeopark yapılanması için bir araya geldi.

Türkiye'de ilk kez Kula'da gerçekleştirilen Kula Volkanik Jeoparkı'nın (Katakekaumene) ardından Manisa'nın tecrübelerinden yararlanmak amacıyla Bitlis Valisi Veysel Yurdakul Başkanlığındaki heyet, Manisa Valisi başkanlığındaki Manisa Kula jeopark heyeti ile Valilik Toplantı Salonu'nda bir çalışma gerçekleştirdi.

Toplantıya; Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Mehmet Pakdemirli, Bitlis Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, Kula Kaymakamı Hakan Hakyemez, Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, Kula Jeopark Koordinatörü Erdal Gümüş, Bitlis Jeopark Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör, İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Gülpınar Akbulut, Bitlis Jeopark Koordinatörü Jeolog Evrim Çelik katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Savaş, Kula Jeopark ekibinin, Kula Jeoparkı'nın kabul edildiği toplantıda, Manisa'nın yanında tüm Türkiye'de jeopark olmak isteyen yerleşim yerlerinin desteğini arkasında hissettiklerini belirterek, "Bugün Kula Volkanik Jeopark alanının UNESCO'ya müracaatı ve müracaat sonrası geçen sürece ilişkin arkadaşlarımız bilgi paylaşımı yapacaklar. Bundan sonraki dönemde de Bitlis'in Nemrut-Süphan Jeopark'ı Dünya jeopark listesinde en saygın yerini alacaktır. Buna yürekten inanıyoruz. Bu süreçte Türkiye'nin ilk jeoparkı olarak Kula'nın tescili sürecindeki bilgi paylaşımı gerek bundan sonraki yapılacak olan ortak çalışmalar ve oradaki kabul sürecindeki destek olarak her zaman sizlerin yanında olduğumuzu, elimizden gelen her türlü desteğe hazır olduğumuzu bilmenizi ve bundan emin olmanızı istiyoruz. Bugün sizleri burada görmekten son derece memnunuz. İnşallah teknik arkadaşlarımız arasında gerek yüz yüze gerekse her türlü iletişim aracı ile bu bilgi paylaşım süreci devam edecek. Bizler de takip edip en üst düzeydeki işbirliğinin gerçekleşmesi gayreti içerisinde olacağız." dedi.

Bitlis Valisi Yurdakul da konuşmasında Kula'nın Volkanik Jeopark alanı ilan edilmesinde emeği geçenleri tebrik ederek, "UNESCO programında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir ilçesi bir proje yapıyor ve biz bu süreçte sertifika verilişinde buna tanıklık etmekten büyük mutluluk duyduk. Mutluluğun dışında bizlere moral ve ümit verdi. Demek ki bu aynı metotla, aynı yolla takip edilirse yapılabiliyor." dedi.

Vali Yurdakul, hazırladıkları jeopark projesinin sadece Bitlis'in değil, Manisa'nın değil aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa Birliği ve UNESCO nezdinde bir duruşu olduğunu belirterek, jeopark ile ilgili bir mevzuat olmaması nedeniyle tabanda yapılacak çalışma ve belirli bakanlıklardan alınacak temsilcilerle çalışmaların yürütülebileceğini ifade etti. Vali Yurdakul, "Sayın valimizin liderliğindeki bir oluşumun çok daha anlamlı olacağını düşünüyorum. Ulusal NETWORK'ün oluşturulması bundan sonraki potansiyel jeopark adaylarının da işini kolaylaştıracak, onların yürüme hızına katkı sağlayacak" diye konuştu.
Türkiye Ulusal Jeopark Yapılanması için ön görüşme niteliğindeki toplantıda Kula Jeopark Koordinatörü Erdal Gümüş Kula Volkanik Jeopark alanı yapılanması hakkında bilgi vererek deneyimlerini paylaştı ve önerilerde bulundu.

Toplantıda, 7-8 Şubat 2014 tarihinde Bitlis'te ön çalışmaya devam edilmesine, 2-4 Mayıs 2014 tarihleri arasında Kula'da çalıştay yapılmasına karar verildi. (Ramazan Sındıraç-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir