• DOLAR 32.587
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2418.402
  • ...
`Öğrencilere verilen ceza hukukla bağdaştırılamaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Dicle Üniversitesinde (DÜ) geçen Nisan Kutlu Doğum Konferansının duyuru afişlerini dağıttıkları gerekçesiyle PKK`li grupların saldırısına uğrayan Bilge Gençlik Kulübüne üye öğrencilere verilen cezaya tepkiler dinmiyor. Verilen cezayı kınayan İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (HÜR-DER) Batman Şube Başkanı Faysal Yaman, bu cezanın hukukla bağdaşlaştırılmayacağını vurguladı.
 
Özgür düşüncesel çalışmalara darbe vuruldu
Yaşanan olayın saldırıya uğrayan öğrencilerin kendilerini savunmaları sonucunda gerçekleştiğini ifade eden Yaman, "Bu olayın halk nezdinde, toplum nezdinde ve basında geniş bir yer verildi. Ortaya çıkanlar, saldırıyı yapanlar belirtildi. Rektörlük tarafından, solcu kesimlerce kutlu doğum broşürü asmak isteyen kimselere karşı saldırı yapıldığı açık bir şekilde dile getirildi ve ortaya konuldu. Bu gençler, hukuk çerçevesi içerisinde yaptığı çalışmalarında saldırıya uğradı, darbe aldı ve özgür düşüncesel çalışmalarına darbe vuruldu." dedi.
 
Cezanın kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur
Saldırıya uğrayan öğrencilerin saldırganlara destek olan BDP vekillerinin de çok yönlü saldırısına uğradıklarını belirten Yaman, "Yapılan programı basmaya çalıştılar. Basında geniş yer verildi. Çölleri aşmaya çalıştılar ve programa baskı koymaya çalıştılar. Daha sonra yine polislerin gözü önünde, toplumun önünde Bilge Gençlik Kulübü üyesi öğrencilere bıçaklı saldırılarda bulunuldu. Bu müteddeyin öğrencilerimizden 2-3 kişi bıçaklı saldırıda yaralandılar. Bu olay polislerin gözleri önünde gerçekleşti. Tüm bu yapılan saldırılara, yaralanmalara ve mağduriyetlere rağmen bu gençler üzerinden bir de mahkeme açıldı. Açılan bu mahkeme sonucunda 5 öğrenciye ceza yağdı. Bu 5 öğrencinin ceza almasının sebebi ise, başka şekilde bazı olaylara bağlantı kurulmaya çalışılmaktadır. Bunların kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur." ifadelerini kullandı.
 
Cezayı hukukla aynı kefeye koyamayız
Verilen cezanın hukukla bir alakasının olmadığının altını çizen Yaman, "İnsanların kendi düşünceleri doğrultusunda hukuk çerçevesinde yapmış oldukları bir program esnasında dış güçlerden insanların saldırısına uğramaktadırlar. Mağdur duruma düşmektedirler, hakaret görmektedirler, eziyet çekmektedirler. Hukuk saldırıya uğrayan insanlara karşı tedbir alması gerekirken bu insanlarımız yine aynı şekilde yıldırılmaya, korkutulmaya, sindirilmeye çalıştırılarak bir ceza verilmektedir. Bu cezayı bizler hiçbir şekilde doğru görmüyoruz. Bu cezanın savunulacak bir tarafın olduğuna inanmıyoruz. Bunun bir huku dışı olduğuna inanıyoruz. Çünkü bu gençlerimiz saldırıya uğramış ve mağdur olmuştur. Buna rağmen bu gençlere ceza verilmesi hukukla bağdaşlaştırılamaz. Bunu hukukla aynı kefeye koyamayız." diye konuştu.
 
Adaletin bölgemize de gelmesini istiyoruz
Hukukun bölgelerine de gelmesi isteyen Yaman, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Adaletin bölgemize de gelmesini istiyoruz. Suç sahiplerinin ve mağdurlarının birbirlerinden ayrılması gerektiğine inanıyoruz. Hem saldırıyı kınıyor, hem saldırılmalar sonucunda mağdur olmalarına rağmen ceza verilmesini kınıyor, hem de bu tür yanlışların artık bizim halkın arasından da kaldırılmasını istiyoruz. Adil, hukuk çerçevesinde bir adalet sisteminin getirilmesini istiyoruz. Artık hukuk Fırat`ın doğusuna da gelsin. Artık her tarafta eşit şartlar altında yaşayan insanlarımız olsun. Bilhassa müteddeyin insanlarımızın her zaman bu şekilde saldırıya uğramasını, mağdur edimesini ve hukuksal alanda da rencide edilmesini istemiyoruz. Adaletin buradaki müteddeyin insanlara da artık gelmesinin zamanı geldiğine inanıyoruz."
 
PKK`li grupların saldırısıyla başlayan olaylardan Bilge Gençlik Kulübü üyesi 5 öğrenci hakkında dava açılmıştı. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan mahkemede Saldırıya uğrayarak mağdur edildikleri halde Bilge Gençlik Kulübü üyesi öğrencilerden C.T., E.T., M.A., Ş. A.`ya örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten dolayı 3 yıl bir ay 15 gün hapis, Yürüyüş Yasasına muhalefetten dolayı ise 6 bin TL para cezası, S.Ç.`ye ise 3 yıl bir ay 15 gün hapis cezası ve 12 bin TL para cezası verilmişiti.
(M.Fatih Akgül - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir