• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...
Dengbêjlerin atışması hüzünlendirdi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
AĞRI - Ağrı'da faaliyet yürüten Evdalê Zeynıkê Kültür ve Sanat Derneği'nde (Komelaya Evdalê Zeynıkê) farklı bir program düzenlendi. Düzenlenen programda bir araya gelen Dengbêjler, Doğu'da yaşanan zulümleri söyledikleri kelamlarla anlatılar.


Şapka kanunu zulmü, İslami adetlerden uzaklaşmanın yol açtığı felaketler, Zilan Katliamı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi insanına yapılan zulümleri anlatan Dengbêjler, dinleyenleri duygulandırdı.


Kürtçe kısa bir konuşma yapan Dernek Başkanı Fehmi Atmaca, Dengbêjlik geleneğinin Kürtler içinde çok eski bir gelenek olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dengbêjlik geleneğini Evdalê Zeynıkê'den (yani Zeynı'nın oğlu) itibaren biliyoruz. Tabi öncesinden de mevcuttur ama bu geleneği bu zattan sonrasını biliyoruz. Baskı ve sindirmelerden dolayı bu sanat yok olmayla karşı karşıya gelmiştir. Son dönemde yaşanan güzel gelişmelerden dolayı bu gelenek yeniden gelişmeye başladı. Bu şiarla kurduğumuz derneğimiz ile geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Eskiden köylerde oluşturulan divanlarla bu program düzenliyordu. Bizde kurduğumuz bu dernekle ara ara dengbêjlerimizi toplayarak programlar düzenliyoruz. İnşallah bu faaliyetimizi daha da geliştireceğiz." (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir