• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...

HABER MRK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığınca açıklanan 2013 yılı 'İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri' araştırma sonuçlarının açıklandığı basın bülteninde verilen bilgilere göre, Türkiye genelinde son 12 ay içerisinde istihdam edilenlerin yüzde 2,3'ü iş kazası geçirdi. Bu oran erkeklerde yüzde 2,8 iken, kadınlarda yüzde 1,3 olarak gerçekleşti. Toplamda ise, iş kazası geçirenlerin yüzde 81,6'sını erkeklerin oluşturduğu bildirildi.

 

Son 12 ay içinde istihdam edilen 15-24 yaş grubundaki fertlerde iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 1,9 iken, 25-34 yaş grubunda bu oran yüzde 2,3, 35-54 yaş grubunda yüzde 2,6 ve 55 ve daha yukarı yaştakilerde ise yüzde 2 olarak gerçekleşti.

 

İstihdam edilen lise altı eğitimlilerin yüzde 2,8'i bir iş kazası geçirirken, genel lise mezunlarında bu oran yüzde 1,7, lise dengi meslek okul mezunlarında yüzde 2,4, yüksek öğretim mezunlarında ise yüzde 1 olarak gerçekleşti.

 

İşteki duruma göre, iş kazası geçirenlerde en yüksek oran yüzde 2,6 ile kendi hesabına çalışanlarda gerçekleşti. Bunu yüzde 2,5 ile ücretli veya yevmiyeli çalışanlar, yüzde 1,6 ile işveren olarak çalışanlar izledi. Ücretsiz aile işçisi olarak çalışanlarda iş kazası geçirme oranı ise yüzde 1,4 olarak tahmin edildi.

 

Meslek grupları itibarıyla, sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlarda iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 4,8 ile ortalamanın üzerinde gerçekleşti. İş kazalarının en düşük gözlendiği grup ise yüzde 0,8 ile 'büro ve müşteri hizmetleri' oldu.

 

İşyeri büyüklüğüne göre, son 12 ayda iş kazası geçirenlerin en yüksek olduğu işyeri büyüklüğü yüzde 3,4 ile "250-499" çalışana sahip işyerleri oldu. En fazla istihdama sahip "1-9" kişi çalıştıran işyerlerinde iş kazası geçirenlerin oranı ise yüzde 2,2 oldu.

 

Verilere göre, iş kazası geçirenlerin yüzde 63,7'si geçirmiş olduğu iş kazası nedeniyle belirli sürelerde işinden uzak kaldı. İşle bağlantılı bir rahatsızlık yaşayanların oranı yüzde 2,1 seviyesinde gerçekleşti.

 

Sektörel bazda, son 12 ay içinde işe bağlı sağlık sorununa maruz kalanların oranının en yüksek olduğu sektör yüzde 5,5 ile madencilik ve taş ocakçılığı sektörü oldu. Bu oran, istihdamın en yoğun olduğu tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 2, inşaat sektöründe yüzde 3,5, toptan ve perakende ticaret, lokanta ve oteller sektöründe yüzde 2,1, imalat sanayinde yüzde 2,7, toplum hizmetleri, sosyal ve kişisel hizmet faaliyetleri sektöründe ise yüzde 2,2 olarak gerçekleşti.

 

Mesleklere göre en yüksek işe bağlı sağlık sorunu yaşayanların oranı yüzde 3,2 ile 'Sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar' grubunda gerçekleşti.

 

İşe bağlı sağlık sorununa maruz kalanların yüzde 24,9'unun sırtı veya beli etkileyen kemik, eklem ve kas sorunlarına, yüzde 20'sinin ise stres, depresyon veya anksiyete sorunlarına maruz kaldığı belirlendi.

 

Son 12 ay içinde işe bağlı sağlık sorunu yaşayanlardan yüzde 50,7'si, geçirmiş olduğu sağlık sorunu nedeniyle belirli sürelerde işinden uzak kaldı.

 

TÜİK verilerine göre, İstihdam edilenlerden yüzde 7,1'i çalıştığı işle ilgili olarak 'Zaman baskısı ve aşırı iş yükü' şeklinde ruhsal sağlığı etkileyen elverişsiz faktörlere maruz kaldığını belirtilirken, bu oran erkeklerde yüzde 7,9, kadınlarda ise yüzde 5,2 oldu. Fiziksel sağlığını etkileyen faktörlerden kaza riskine maruz kalanların oranı ise yüzde 17,1 olurken, bu oran erkeklerde yüzde 21,4, kadınlarda ise yüzde 7,3 olarak gerçekleşti. (İLKHA)