• DOLAR 32.567
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2436.218
  • ...
Silopi'de Termik Santral protestosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK- Silopi'de faaliyette bulunan iki termik santralin kapatılması için, bugün Sanat Sokak'ta protesto gösterisi yapıldı. Protesto gösterisine, STK üyeleri ile lise ve dershane öğrencilerinden oluşan yaklaşık 300 kişi katıldı.

 

Maske takan ve temsili tabutun bulunduğu alanda davul zurna eşliğinde halay çeken grup, uzun süre slogan atarak, termik santrallere tepki gösterdi.

 

Grup adına konuşan Fadıl Tay, doğayı günden güne kötü bir sona doğru sürükleyen termik santraller gerçeğine dikkat çekmek ve bu santrallere karşı bir bilinç oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Tay, yaptığı konuşmada, "Yıllardan beri kanayan yaramız olan, gün be gün zehir saçıp doğamızı katleden, türlü hastalıklara sebebiyet veren termik santrallerin yapımına karşı olduğumuzu en açık şekilde ve en yüksek sesle haykırıyoruz. Mezopotamya'nın en bereketli toprakları üzerine kurulmuş, toprağının yüzde 70'ine yakını verimli, Avrupa'nın en genç nüfuslu ilçelerinden biri olan, güzel ve sahipsiz ilçemiz Silopi'nin güzelim doğası katlediliyor. Bu denli ciddi bir tehlike karşısında yetkililerin üç maymunu oynaması, sivil toplumun tepki göstermesini zaruri kılmıştır. Sivil toplum derken, uzaklara bakmaya gerek yok. Sivil toplum, biziz. Anayasanın 56'ncı maddesine göre, herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirliliğini önlemek, devletin ve vatandaşların ödevidir. Devletin mükellefiyetlerinden biri de, vatandaşlarının bedensel ve ruhi sağlığını korumaktır. Bu sorumluluk çerçevesinde tüm yetkililere çağrıda bulunuyoruz; Özellikle de Çevre Ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'ndan isteğimiz, acilen bağımsız ekiplerin gönderilip santrallerin kurulduğu yerlerdeki tahribatın incelenip tespit edilmesidir." ifadelerini kullandı.

 

Silopi'deki tüm yetkililere birlik çağrısı yapan Tay, "Silopi'nin tüm kesimlerine, düşünce ve renklerine sesleniyor ve diyoruz ki; Gelin bir olalım, birlik olalım, doğamızın katledilmesine seyirci kalmayalım. Unutmamalıyız ki, başka bir Silopi yok. Ateş, düştüğü yeri yakıyor. Kendimize de kentimize de sahip çıkalım. Bundan sonra da her türlü demokratik ve hukuki yoldan mücadelemiz devam edecektir." şeklinde konuştu.

 

Yapılan konuşmanın ardından grup, 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra sessizce dağıldı. (Muhammed MÜLDÜR - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir