• DOLAR 32.558
  • EURO 34.91
  • ALTIN 2427.196
  • ...

BURSA- Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), 6. Ar-Ge Proje Pazarlığı etkinliğine hazırlanırken, daha önce etkinlikte sunulmuş projelerden birinin hayata geçirilmesi, üyelerin motivasyonunu artırdı.

 

2010 yılında yapılan proje pazarına katılan ve aktif karbon kumaşların kullanımı konusunda sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Numan Hoda, Sanayi Bakanlığı'ndan aldığı destekle kendi işletmesini kurarak, dünyada birkaç ülkede üretilebilen aktif karbon kumaşları, Türkiye'de ilk kez üretmeyi başardı.

 

Aktif karbon kumaşlarla doktora yaparken tanıştığını belirten Hoda, projesini UTİB Proje Pazarı'nda sunma fırsatını bulduğunu, Sanayi Bakanlığı'nın verdiği Tekno Girişim Sermaye Desteği'nden de yararlanarak, aktif karbon kumaşı üretecek tesisi kurduğunu söyledi.

 

Hoda, uyguladığı yöntemle üretimi emsallerinden çok daha ucuza, 10'da 1 maliyetle gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

Numan Hoda'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de ilk kez üretilen aktif karbon kumaşlarla üretilen solunum maskeleri, benzerlerinden farklı olarak sadece partiküllerin değil, tüm moleküler gaz ve kokuların girmesini de engelliyor. Aktif karbon kumaşlar, karbon içeriğinin arıtma ve saflaştırma özelliğinden yararlanıyor.

 

Doç. Dr. Hoda, incelemek için ABD'den metrekaresini 160 dolara satın aldığı kumaşı hiç unutamadığını belirterek, "Şimdi aynı kumaşı 10'da bir fiyata üretiyorum. 2014 yılında üretim kapasitesini arttırmak üzere yeni fabrika kurmayı planlıyoruz. Ayrıca 2014 yılında Almanya ve Amerika'ya ürün vermek üzere anlaşmalar yaptık" diye konuştu.

 

UTİB Başkanı İbrahim Burkay konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, proje pazarı etkinliğini ilk kez 2009 yılında gerçekleştirdiklerine işaret ederek, "Üyelerimizin, orta ve uzun vadede ekonomiye yeni ürün ve proje kazandıracaklarına inanarak yola çıkmıştık. Şimdi bunu görmek bizi mutlu ediyor.Bu yıl yeni bir rekora imza atacağız." dedi.

 

Burkay, yeni projeleri desteklemeyi, yeni başarı hikayelerinin yazılmasına katkı vermeyi sürdüreceklerini kaydetti. (Zeki Aras-İLKHA)