• DOLAR 32.491
  • EURO 34.959
  • ALTIN 2436.614
  • ...
Güney Sudan`daki Olaylar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Güney Sudan`da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit`e karşı, eski yardımcısı Riek Machar`ın darbe girişiminde bulunmasının ardından ülke genelinde çatışma alanları genişlerken, başkent Cuba`daki Birleşmiş Milletler (BM) kontorlündeki kamplara mülteci akını yaşanıyor.

Darbe girişiminin ardından hükümet güçleri ile isyancılar arasında son bir haftada Başkent`in yanı sıra Bor kenti ile ülkenin petrol bölgesinde bulunan Pibor, Pochalla, Gumuruk, Likuangole, Akabo ve Waat beldelerinde şiddetli çatışmalar devam ediyor.

İsyancıların, stratejik öneme sahip Bor kentini ele geçirmesinin ardından Güney Sudan Ordusu`nun bölgeyi yeniden ele geçirmek için harekete geçeceğini açıklamasıyla birlikte çatışmaların artmasından endişe ediliyor.

Çatışmalardan dolayı ülke genelinde endişenin hakim olduğu ve iç savaş riskinin arttığı ifade ediliyor.

-"Uganda`dan yalanlama"

Güney Sudanlı muhaliflerin "Uganda hükümeti, Cumhurbaşkanı Salva Kiir`e destek için Güney Sudan`a asker gönderdi" yönündeki iddiası Uganda Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı.

BM kaynaklarına göre, çatışma alanlarından kaçarak Cuba`daki BM denetimindeki mülteci kamplarına sığınan Güney Sudanlı sayısı 62 bini geçti.

Başkent`te son dönemde elektrik kesintilerinin arttığı, mültecilerin de zor şartlar altında yaşadıkları ve yardım beklediği bildiriliyor.

Güney Sudan`ın kuruluşunun ardından yıllardır yaşadıkları Sudan, Etiyopya, Avrupa`nın çeşitli ülkeleri ile ABD ve Kanada`dan ülkelerine gelmeye başlayan mültecilerin son olaylarla birlikte dönüşlerin durduğu kaydediliyor.

ABD, Almanya, Fransa, İsviçre ve Hollanda`nın Güney Sudan`da bulunan vatandaşlarını tahliye ettiği, bir çok Batı ülkesinin de "terk edin" çağrısında bulunduğu belirtiliyor.

Dünyanın "en genç devleti" olan Güney Sudan`a yatırım için giden bir çok kişi de ülkeyi terk ediyor.

- "Arabulucular heyeti", çalışmalarını sürdürüyor

Etiyopya, Kenya, Uganda, Cibuti, Somali, Sudan dışişleri bakanlarının yanı sıra Afrika Birliği ve BM temsilcilerinin yer aldığı "arabulucular heyeti", çatışmaların durdurulması için ülkedeki çalışmalarına devam ediyor. Heyetin Cumhurbaşkanı Kiir`le görüştüğü, darbe girişimiyle suçlanan eski yardımcısı Riek Machar ile de görüşmek için beklediği öğrenildi.

Güney Sudan, 20 yıl süren çok kanlı bir iç savaş ve Sudan`a karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesinin ardından 2011 yılında yapılan referandumla Sudan’dan ayrılmıştı.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkede başarısız bir darbe girişimi olduğunu belirtmiş ve temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar`ın darbe teşebbüsünün arkasında olduğunu savunmuştu. Bunun ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınırken, meydana gelen şiddet olayları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir