• DOLAR 32.506
  • EURO 34.57
  • ALTIN 2495.575
  • ...
Kış depresyonuna dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Kış aylarında yaşanan uykusuzluk ve iştah artmasının kış depresyonunun belirtileri olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog İrem Can Esenkaya, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Kış depresyonunu ve korunma yöntemlerini anlatan Esenkaya, hastalıktan kurtulmanın erken yatıp, erken kalkmakla giderilebileceğini söyledi.

Kış karamsarlığının, sonbaharda başlayıp kış aylarında devam eden ve her sene aynı zamanlarda görülen bir depresif duygu olduğunu ifade eden Esenkaya, "Kış depresyonunda, kişi olumlu olaylar yaşadığı halde kendini depresif hissedebilir. Kış mevsiminin insanlar üzerinde belirli etkileri vardır. Bu etkilerin nedeni azalan güneş ışınlarıdır. Güneş ışınları azalınca kişinin biyolojik saati bozulabilir, duygu durumunu etkileyen hormon olan serotonin (mutluluk hormonu) azalır ve uykuyu etkileyen hormon olan melatonin seviyeleri artar." dedi.


Kış depresyonu belirtilerini sıralayan Esenkaya, "Mutsuz hissetme, umutsuzluk, kaygılı olma, enerji düşüklüğü, kollarda ve bacaklarda ağırlık hissi, sosyal hayattan geri çekilerek içine kapanma, fazla uyuma, zevk veren aktivitelerin zevk vermemesi ve özellikle karbonhidrat tüketimi isteğinde artış olarak görülen iştah değişiklikleri olarak sıralanabilir." ifadelerini kullandı.

Kış depresyonunun ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Esenkaya, "Araştırmalar bir kere depresyona giren insanların tekrar depresyona girme riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Buradan hareketle ne kadar erken zamanda bu belirtiler ile başa çıkmak için yardım alınırsa kişinin hayat kalitesi o kadar artar." şeklinde konuştu.

Esenkaya son olarak hastalık korunmanın yollarını ise şöyle sıraladı: "Erken yatın, erken kalkın: Erken yatıp erken kalkarak güneş ışığından olabildiğince uzun faydalanmaya çalışın. Uyumadan birkaç saat önce yemek yemeyi, elektronik aletlerle ilgilenmeyi bırakın. Uyumadan önce ılık bir duş almak uykuyu daha verimli kılmaya yardımcı olur. Egzersiz yapın, şekerli gıdalardan, karbonhidratlardan uzak durun." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir