• DOLAR 32.595
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2497.806
  • ...
`Yılbaşı kutlamaları Müslümanlar için bir tuzaktır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Kültürümüzde Noel ve yılbaşı kutlamanın yerinin olmadığını vurgulayan bölge âlimlerinden Molla Beşir Şimşek, gerçek müminin haram kıldığı davranışlardan uzak durması gerektiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada yılbaşı kutlamalarının dindeki yerine değinen Şimşek, Miladi takvime göre bir yılın daha sonuna gelmiş bulunduğunu hatırlatarak, "Dolayısıyla yeni yılı kutlama adı altında şimdiden hazırlıklar başlamış, son hız devam etmektedir. Nemi yapılıyor? Kaldırımlar milli piyango biletlerini satan tezgâhlarla dolmuş. Esnaf vitrinlerini Noel baba kostümleriyle ve Noel ağaçlarıyla süslemiş. Yılbaşına özel indirimli etiketler ve hindi satışları. İslam toplumu ile uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan bütün bunlar Müslüman toplumun İslami kimliğinden uzaklaşması için birer tuzaktan başka bir şey değildir." dedi.

"Kültürümüzde Noel ve yılbaşı kutlamanın yeri yoktur"

Kur`an-ı Kerim`den de örnekler veren Şimşek, İslam dininin hiçbir bölümünde Noel ve yılbaşını kutlama gibi bir görüşün olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirterek, "Ayrıca toplum olarak ta örf ve adetlerimizde, gelenek ve göreneklerimizde, kültürümüzde de Noel ve yılbaşı kutlamanın yeri olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bundan dolayıdır ki başka dinlere ve milletlere ait olan Noel ve yılbaşını kutlamak kesinlikle doğru bir davranış değildir. Doğru olmadığı gibi bu kutlamayı yaparken de Allah`a isyan olan, İslam`ın emirlerine ters düşen, haram kılınan davranışlarda bulunmakta Müslüman`a yakışan bir davranış olamaz." diye belirtti.

"Bir Müslüman Müslümanlara kin besleyenlere asla özenmemelidir"

Hiç bir zaman Müslümanlığın örneği ve rehberi Hıristiyan toplumu olmaması gerektiği uyarısında bulunan Şimşek, "Şunu da kesinlikle bilmeliyiz ki Müslüman, ilmiyle, irfanıyla, yüksek ahlakıyla, edep ve hayâsıyla, dindarlığıyla herkese iyi örnek olan kişi olmalıdır. Herkes ona uymaya özenmelidir. O ise Allah`a isyan edenlere, Hazreti Peygambere hakaret edenlere ve Müslümanlara kin besleyenlere asla özenmemelidir. Müslüman hazreti İsa`nın doğum günü kabul edilen Noel`de Allah`a isyan olan içki içmek, kumar oynamak, tombala çekmek, erkek kadın nikâhlı nikâhsız demeden dans etmek, zina yapmak gibi Allah`ın haram kıldığı davranışları yapmak kesinlikle gerçek mümine yakışmaz. Böyle büyük bir peygamberin doğum gününde Allah`tan o peygamberin hatırına hürmetine af talep edilir. Şefaatine nail olma arzu edilir. Hazreti İsa (as)`ın Allah`a olan sevgisini, yaptığı ibadetleri ve ahlakını örnek almalıdır." diye vurguda bulundu.

"Geride bıraktığımız ömrümüzün muhasebesini iyi yapmalıyız"

Bir mümin olarak Allah`ın verdiği ömür nimetini ve yeni bir yıla kavuşmayı iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şimşek, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Bu nimeti en güzel bir şekilde değerlendirmeli kıymetini iyi bilmeliyiz. Geride bıraktığımız ömrümüzün muhasebesini iyi yapmalıyız. Hayatımızın geride kalan kısmında Yüce Allah`ın emrini ne kadar yerine getirdik, haramlardan ne kadar uzak durduk, ailemize karşı olan görevlerimizden ne kadarını yapabildik, Hazreti Peygamberin ahlakını hayatımızda ne kadar yaşayabildik, insanlığa ve milletimize karşı ne kadar faydalı olabildik gibi soruları sormalı ve ona göre kendimizi yaşantımızı düzene sokmalıyız. Eksikliklerimizi gidermeye çalışmalı ve kendimize çekidüzen vermeliyiz."

Şimşek, açıklamasının devamında Allah`ın nimet olarak verdiği yeni bir yıla kavuşma olayını Allah`a isyan ederek, Kur`an-a sırt çevirerek, Hazreti Peygamber`in ahlakından uzaklaşarak kutlamanın kesinlikle mümin kişiye yakışmadığının altını çizdi.

"Gerçek mümin haram kıldığı davranışlardan uzak durur"
Yeni yıla girerken yaptığımız hatalardan ve günahlardan pişmanlık duyarak tövbe ve istiğfar etmemiz gerektiğini ifade eden Şimşek, "Allah`ın rahmetinden ve mağfiretinden daha çok istifade etme yolunu bulmaya çalışmalıyız. Zira akıllı ve gerçek mümin Rabbine isyan etmez. Haram kıldığı davranışlardan uzak durur. Şunu da kesinlikle bilelim ki, başkasının kültürü tesiri altında kalan, kendi örf ve âdetinden utanır hale gelen, gelenek ve göreneklerinden kopan bir millet geleceğinden hiçbir şekilde emin olamaz. Geleceğine güzel bir şekilde yön veremez. Gelecekte mutlu bir toplum olamaz. O millet yok olmuş demektir." diye uyarıda bulundu.

"Şans oyunları da "milli" piyango da kumardır"

Şans oyunlarından biri olan piyangonun da bir kumar olduğunun altını çizen Şimşek, "Kumar toplumda hoş görülmeyen, kötü bir eylem olarak algılanırken ne yazık ki piyango için toplumda yersiz ve zararlı bir hoşgörü geliştirilmiştir. Zira devlet tarafından piyangolar tertip edilmesi ve piyango kelimesinin önüne "milli" gibi toplum için önemli kavramlardan birinin eklenmesi, piyangonun hak etmediği bir hoşgörü kazanmasına ve bu da toplum içinde kumarın yaygınlaşmasına yol açmaktadır. öyleki normal şartlarda kumardan nefret eden nice Müslümanlar yılbaşında piyango bileti almakta hiçbir sakınca görmemektedir. Çünkü devlet eliyle yapılıyor dolayısıyla haram değildir düşüncesine kapılır. Oysa helal ve haramı devlet değil Allah belirler." dedi.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir