• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
Dondurucu soğuklar en çok onları vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Diyarbakır`ın Bismil ilçesi yakınlarında çadır kuran 60 Suriyeli aile dondurucu soğuklar karşısında yaşam mücadelesi veriyor.

İç savaşın sürdüğü Suriye`nin özellikle Halep kentinden kaçarak güvenli gördükleri Türkiye`ye sığınan 60 Suriyeli aile, Bismil-Batman karayolunun 10. kilometresindeki Karaköprü mevkisinde boş arazide kurdukları derme çatma çadırlarda ayakta kalmaya çalışıyor.

Hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altında 20, gündüz ise sıfırın altında 11`e kadar düştüğü Diyarbakır`da derme çatma çadırlarda hayatta kalmaya çalışan Suriyeli sığınmacılar zor günler geçiriyor.

Bir süre önce ilçeye gelen ve burada Kaymakamlık tarafından bir spor salonuna yerleştirilen Suriyeli aileler, aralarında yaşadıkları sorunlar nedeniyle salondan ayrılıp, Karaköprü mevkisinde kurdukları çadırlarda yaşamaya başladı. Ancak geçen haftadan buyana etkisini gösteren olumsuz kış koşulları karşısında zor günler geçiren 60 Suriyeli aileye, ilçe halkı gıda, giyim ve yakacak desteğinde bulunuyor.

Son olarak ilçede hayırsever vatandaşlar tarafından temin edilen odunlar çadırlarda yaşayan Suriyelilere dağıtıldı. Aralarında yalın ayak ve çıplak çocukların da bulunduğu Suriyeliler kendilerine verilen odunları barındıkları çadırlara taşıdı. Bazı aileler ise dağıtımdan geriye kalan odun kırıntılarını topladı.

Suriyelilere yakacak odun getiren Şeyhmus Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli ailelerin zor şartlarda yaşadığını belirterek, "Burada yaşanan drama yürek dayanmıyor. Biz de ilçede mahalleliler olarak topladığımız yardımları bu ailelere ulaştırıyoruz. Biz evimizde ısınamazken bu çocuklar çadırlarda çıplak yaşıyor" dedi.

Suriye`nin Halep kentinden ailesiyle kaçmak zorunda kalan Salih Mehmet de hayırsever vatandaşların yardımlarıyla yaşamlarını sürdürdüklerini anlatarak, "Bizi zorlayan bu dondurucu soğuk havalar. Spor salonuna yerleştirilmek istendik. Ancak orada herkes içiçe yaşamak zorundaydı. Bu durum sorunların yaşanmasına neden oldu. Biz de salondan ayrıldık. Türkiye`de hayırseverler vatandaşların yardımıyla geçiniyoruz" diye konuştu.

Irak`taki Suriyeli sığınmacının "Soğuk günlüğü"

Yaşanan iç savaştan kaçarak Irak`ın Erbil kentindeki Kavergosk Kampı`na yerleşen Suriyeli sığınmacılar, kışın zor şartlarında yaşama tutunmaya çalışıyor.

Soğuk havalarda kaldıkları çadırlarda battaniyelerle ısınmaya çalışan Suriyeliler, imkanları ölçüsünde dünyadaki gelişmeleri de takip etmeye çalışıyor. 18 yaşındaki Suriyeli Pervin Hüseyin de vatanından kaçışı ve karşılaştıkları zorlukları, günlükte kaleme almaya çalışıyor.

AA muhabirine yaşadıkları sıkıntıları ve bu çerçevede tuttuğu notları paylaşan Pervin, günlüğündeki en acı hatırasının, "Şam’dan kaçıp, Irak’a sığınmaları" olduğunu ifade ederek, "Üniversiteye giriş sınavına hazırlanıyordum, fakat çatışmalar şiddetlenince her şey buharlaştı, ölümden kaçarak vatanımızı bırakmak zorunda kaldık ve bu çadır dışında hiçbir şeyimizin olmadığı bir yere geldik" diye konuştu.

Kamptaki zorlu kış şartlarını anlatırken her şeye rağmen gülümsemeye çalışan Pervin, geceleri üşümemek için kardeşleriyle birbirilerine sarılarak, tek battaniyeyle çadırda yattıklarını anlattı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir