• DOLAR 32.534
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2493.333
  • ...
SON DAKİKA
`Kürt sorunu Kürt toplumunu yok saymaktan çıktı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MUŞ - Muş Alparslan Üniversitesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu`nda düzenlenen konferansa, Vali Vedat Büyükersoy, Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, akademisyenler, idareciler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferans, Nihat İnanç`ın Kemal Burkay`a şiiri okumasıyla başladı. Daha sonra bir konuşma yapan İnanç şöyle konuştu:
 
"Kürt meselesi acil çözülmesi gereken sorunlardan belki de en önemlisi``
"Bugün burada yalnızca bir şeyleri konuşmak için değil, çözüm üretmek, ya da en azından çözüme katkı sağlamak için buluştuk. Kürt meselesi acil çözülmesi gereken sorunlardan belki de en önemlisi. Bu sorunu çözmek için tüm paydaşların sürece pozitif katkı sağlaması gerekiyor. Paydaşlar olan devletin, hükümetin ve halkın, sürece, pozitif ve barışçıl katkı sunma sorumluluğu ve zorunluluğu vardır."
 
"Kürt toplumunu yok saymak, Kürt direnişine yol açtı"
Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç`ın hediye ve plaket takdimi sonrası konuşmasına başlayan Kemal Burkay, Kürt sorununun silahlarla çözülmeyeceğini belirterek diyalog yoluyla sorunun çözüme kavuşacağını ifade etti.
 
Kürt sorununun nedenlerinden ve başlangıcından itibaren yaşanan süreçten bahseden Kemal Burkay, şunları söyledi: "Kürt sorunu Osmanlı`nın son döneminde başlayan ve cumhuriyet döneminde devam eden bir sorun. Daha önce neden çözülmedi bu sorun? Her imparatorluk gibi Osmanlı da bölündü. Osmanlı toprakları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti oluştu. Kürtlerin yaşadığı coğrafyalarda ciddi sorunlar başkaldırdı. Bugünü izah edebilmek için eskilere dönmek gerekiyor. Kürt sorunu 19. yüzyılda başladı. Bir ülkede birden fazla resmi dil olabiliyor. Ne yazık ki biz bunu yapamadık. Kürt toplumunu yok saymak, Kürt direnişine yol açtı. Bu ülkenin halkları ile uğraşmak zorunda kaldılar. En son 30 yıllık çatışmalarda 50 bin canımızı yitirdik, toplumun birçok ekonomik kaynağı yok oldu. Bölgenin ekonomisi alt üst oldu. Binlerce köy yakıldı, yıkıldı ve insanlarımız büyük kentlere yöneldi."
 
"Silahların susmasını, Kürt sorunun çözülmesini istemeyenler var"
Kürtlerin hep yok sayıldığını ve haklı taleplerinin her zaman reddedildiğini ifade eden Burkay, "Türkiye`nin Kürt sorununu çözmesi lazım. Bunu kavga ile değil, diyalog yoluyla çözmesi lazım." dedi. Ak Parti`nin başlattığı çözüm sürecini desteklediklerini dile getiren Burkay şöyle devam etti: "Tabi silahların susmasını istiyoruz. Kürt sorunu adil bir şekilde çözülmediği için silahlar ortaya çıktı. Bu sorunu gerçekten çözebiliriz. Silahların susmasını istemeyenler var. Kürt sorunun çözülmesini istemeyenler var. Silahlar sussun ama Kürt sorunu nasıl çözülecek? Türkiye`de demokratik bir anayasa yapılmalı ama mutlaka bunu yapmak lazım. Ana dilde eğitim ve yerelde yönetim olması lazım. Ben de inanıyorum ki bunların hepsi çözülürse Kürtler de birlikte yaşamak ister."
 
Uzun yürüyüşlerin bazen küçük adımlarla başladığına dikkat çeken Kemal Burkay, "Kürt sorunun tartışılması başlı başına bir gelişme. Kürt politikacılar Kürt aydınları görüşlerini belirtiyorlar. Bu günlere geldik bunları görmek lazım." şeklinde konuştu.
 
İlgiyle takip edilen konferans soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir