• DOLAR 32.591
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2508.478
  • ...
İslamı Anlatmak İçin Kilometreler Katediyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Açlık ve yoksulluğun her geçen gün arttığı Afrika kıtasında yer alan Etiyopya`da halkın İslamiyeti doğru öğrenmesini amaçlayan onlarca genç, yüzlerce kilometre yolu yaya olarak katederek, konakladıkları camilerde eğitim veriyorlar.

80 milyona yakın nüfusu ile Afrika`nın en kalabalık ülkelerinden olan Etiyopya, Hristiyan ve Müslümanların bir arada sorunsuz şekilde yaşadığı ülke olarak dikkati çekiyor.

Resmi kayıtlara göre Müslümanların oranını yüzde 35 olduğu ülkede, halka göre son zamanlarda bu oran artarak neredeyse yüzde 50`ye ulaştı. Müslümanların dinine bağlı yaşadıkları gözlenen ülkede kendilerini kutsal bir göreve adayan bazı gençler, İslamiyeti anlatabilmek için önemli bir fedakarlık örneği sergiliyor.

Kendilerine ``gezgin`` diyen gençler, özellikle Ramazan ayında yoğunlaştırdıkları çalışmaları kapsamında, çeşitli yerleşim birimlerine giderek din kardeşleriyle buluşuyor. Gittikleri köy ve mezralarda halkla camilerde birlikte namaz kılan ``gezginler``, namaz saatleri dışındaki zamanlarda ise gençlere dini eğitim veriyor ve Kur`an-ı Kerim okumayı öğretiyor. Gençler, gayrimüslimlerle de bir araya gelerek, kendilerine İslam dinini anlatıyor.

Gezginlerin sayısı ülkede tam olarak bilinmemekle birlikte, sivil toplum örgütü temsilcilerine göre normal zamanlarda 250 civarında olan sayı, Ramazan ayında bine ulaşıyor. Aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu gezginlerden esnaf olanların da özellikle Ramazan`da iş yerlerini kapatarak kendilerini bu kutsal göreve adadıkları belirtiliyor.

21 YAŞINDAKİ ``GEZGİN``

Başkent Addis Ababa`ya 350 kilometre uzaklıktaki Kofale kenti yakınlarında bulunan bir camide konaklayan ve aynı zamanda üniversite öğrencisi olan 21 yaşındaki Yusuf Abdülşekül, AA muhabirine, kentlerden uzakta yaşayan halkın iletişim araçlarından yoksun olması nedeniyle zaman zaman dini konularda eksik veya yanlış bilgilere sahip olduğunun gözlemlendiğini, bunu dikkate alarak ülkedeki bazı gençler gibi kendisinin de gezgin olma kararı aldığını söyledi.

Aldığı kararın ardından bu yaz tatilinde başladığı seyahat kapsamında şimdiye kadar üç yerde konakladığını, her gittiği yerde de Müslümanların yoğunluğuna göre konaklama süresini belirlediğini ifade eden Abdülşekül, ``Müslümanları bilgilendirmek ve gayrimüslimleri dinimize davet etmek bizim görevimiz. O yüzden ben Müslümanlık görevimi yerine getirdiğim inancındayım. Allah rızası için halkla buluşuyorum. Bu yaptığım vicdanen de beni çok rahatlatıyor`` dedi.

İmkanları el verdiği ölçüde bu alandaki çalışmalarına devam etmek istediğini belirten Abdülşekül, şunları kaydetti:

``Maddi imkanım coğrafyamızda yaşayan birçok insan gibi iyi değil. Ama bu iş gönüllülük gerektiriyor. Her gittiğim yerde Müslümanlarla bir aradayım. Akşamları onların daveti üzerine birlikte yemek yiyoruz. Zaten Ramazan olduğu için iftarı beraber yapıyoruz. Yani iftarda ya ben bir din kardeşimin evine misafir oluyorum, ya da caminin çevresinde yardımlardan elde ettiğimiz gıdayla yemek yaparak birlikte tüketiyoruz. İslam`a inanan kardeşlerimizin doğru bilgilenmesi ve sayılarını artırabilmek için bunu yapmak zorundayız. Çünkü buradaki insanların bilgilenebilmesi için bizden başka hiçbir şansları yok. Ya biz doğruyu anlatacağız, ya da onlar çevreden aldıkları yanlış bilgilerle hayatlarına devam edecek.``

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir