• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...
Batman'da tutuklu vekiller için basın açıklaması yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Teşkilatı saat 13.00'te Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanarak basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasına STK yöneticileri, BDP batman milletvekili Ayla Akat Ata ve parti üyeleri katıldı.

Basın açıklamasını Halkların Demokratık Partisi (HDP) Parti Üyesi Dr. Mahmut Çiftçi okudu. Çiftçi, "Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri, Anayasa Mahkemesi kararını yok hükmünde sayarak tutuklu vekillerimiz İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız'ın tahliye taleplerini reddetti. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen verilen bu karar; Demokratik siyasete ve barış sürecine vurulmuş bir darbedir.2009 Nisanında başlatılan, Milletvekillerinden Seçilmiş Belediye Başkanlarına ve bir bütün olarak Kürt siyasal hareketinden binlerce insanın cezaevine konulması ile başlayan siyasi soykırım operasyonlarının devamı niteliğindedir." dedi.
Anayasa Mahkemesinin kararının İstanbul'da farklı Diyarbakır'da farklı yorumlandığına dikkat çeken Çiftçi, "Seçilmiş vekillerin temsil haklarını çiğnemenin yanı sıra verili hukuk düzenini de hiçe sayan bu karar hukuk kisvesi altında yürütülen bir ırkçı siyasetin açık ifadesidir. Adaleti kimlik aidiyetiyle ilişkilendiren bu kararla, özel yetkili mahkemeler ırk ve bölge ayrımcılığını hukuk eliyle açıkça tahkim etmektedir. Mahkeme heyeti, aldığı bu kararla hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına, hem Anayasa'nın uluslar arası sözleşmeleri amir hüküm sayan 90.Maddesi'ne hem de Anayasa Mahkemesi'nin emsal teşkil eden, bağlayıcılığı olan ve tüm seçilmişlerin serbest bırakılmasını öngören Mustafa Balbay kararına aykırı davranmıştır. Bu siyasi kararın kabullenilmesi mümkün değildir. Bu tutumlarıyla Diyarbakır Özel yetkili mahkemeleri, yetki sınırlarını aşmıştır" diyerek tepki gösterdi.

Tüm yetkilileri göreve çağıran Çiftçi, "AKP hükümeti, yargıçların yorumuna açık kapı bırakmayan, açık ve kesin yasal düzenlemeleri derhal yapmalıdır. Yargı, uluslar arası mahkemelerde de sonuçları olacak bu çifte standart karşısında tutumunu gecikmeksizin gözden geçirmeli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına bağlı olan Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymalıdır. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yerel mahkeme heyetlerinin yetki aşımını gözden geçirmelidir. Anayasa Mahkemesi, saygınlığını ve hukuki güvenirliğini koruyabilmek için kararlarına sahip çıkmalıdır." şeklinde konuştu.
Basın açıklaması sonrasında BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata söz alarak, "Kürdistan faşizme, yolsuzluklara, talana ve imhaya mezar olacak. Milletin oylarıyla seçilmiş 6 milletvekili arkadaşımızın şuan cezaevinde bulunması Türkiye'nin büyük ayıbıdır" diyerek milletvekillerinin tahliye edilmemesine tepki gösterdi. (Yasir Oğuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir