• DOLAR 32.491
  • EURO 34.621
  • ALTIN 2480.566
  • ...
Enstitü 7'den 77'ye Mevlana'yı anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA- Hz. Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi'nin yanı sıra liselerde de 'Genç Gönüllerde Hz. Mevlana' konulu konferanslar verildi. Enstitü, hafta boyunca vatandaşların yanı sıra 7'den 77'ye yüzlerce insana Mevlana'yı anlattı.

Etkinlikler çerçevesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Sabahattin Zaim Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Adem Esen,'Hz. Mevlana'nın İktisat Anlayışı', Edebiyat Fakültesi'nde Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Adnan Karaismailoğlu 'Türk Kültür ve Edebiyatında Mevlana ve Mevlevilik', Tıp Fakültesi'nde ise Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, 'Hz. Mevlana ve İnsan' konulu sunumlarını öğrencilerle paylaştı.

"Dünya harekette üzerine kuruludur"
Prof. Dr. Adam Esen, Hz. Pir'in iktisat anlayışının temelinde hareket olduğunu vurgulayarak, "Bir insanın iktisadi anlayışını ele almadan önce onun madde ve dünya algısını anlamak gerekiyor. Hz. Mevlana'nın temel iktisat anlayışı 'Harekette bereket vardır' sözüdür. Dünyadaki hareketliliğe paralel olarak iktisadi hayatta da hareketlilik vardır. Çünkü dünya hareket üzerine kuruludur." dedi.


"Kültür tarihimize büyük etkileri olan bir mütefekkirdir"
Edebiyat Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Adnan Karaismailoğlu ise fakülte öğrencileriyle 'Türk Kültür ve Edebiyatında Mevlâna ve Mevlevilik' başlıklı sunumunu paylaştı. Konferansında Prof. Dr. Karaismailoğlu, Mevlana'nın bilgiye ve dini bilimlere önem veren bir mutasavvıf olduğunu belirterek, "Hz. Mevlana Konya'da fetva makamında oturan bir alimdi. Hatta semâ esnasında bile fetva verdiği olmuştu. Daha yaşadığı dönemde başta Yunus Emre ve oğlu Sultan Veled olmak üzere birçok şair ve düşünür Hz. Mevlâna'dan etkilenerek şiirler söylemiştir. Ama Hz. Mevlâna sadece edebiyatımıza değil kültür tarihimize de büyük etkileri olan bir mütefekkirdir. Gençlerimiz popüler kültürün altında ezilmeden, zihinlerini boş şeylerle meşgul etmeden bu öz değerlerimizin farkına varıp, okuyup araştırmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Benlik ve bizlik insanlığın önündeki en büyük engel"
Konferanslarda Tıp Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise öğrencilere Hz. Mevlâna'nın öğütleri ve ve Mevlevî kültürü hakkında bilgi verdi. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, 'Hz. Mevlâna ve İnsan' konulu konferansında "Günümüz toplumlarında yaşanan en büyük sıkıntılardan biri benlik ve bizlik duygusudur. İkili ilişkilerde işin içine benlik ve bizlik duygusu giriyorsa orda menfaat oluşur. Menfaatin olduğu yerdeki dostluk ise gerçek dostluk değildir. Çıkar ilişkisidir. Hz. Mevlâna'nın 'Gel, gel, beni bırak, benliği bırak öyle gel. Gel, gel bizi bırak, bizliği bırak öyle gel. Gel, gel, sadece O kalıncaya kadar gel.' şiirinde de üzerinde durduğu gibi maalesef günümüzde benlik ve bizlik, insanlığın önündeki en büyük engel. Kendimizin ya da grubumuzun menfaatleri için Allah hakkı gözetmeden, O'nun rızasını aramadan bir çıkar peşinde koşuyoruz, kırıp döküyor ya da yaşanmış dostlukları hiçe sayıyoruz." İfadelerine yer verdi.

Etkinliklerde bir ilk
Etkinliklerde bu yıl Mevlana Araştırmaları Enstitüsü bir ilki gerçekleştirdi. Enstitü bünyesindeki yüksek lisans öğrencileri Konya'nın merkez ilçelerindeki lise öğrencilerine Hz. Mevlana'yı anlattı. Mevlana ve Mevlevilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencilerinin verdiği konferanslarda Mevlana'nın hayatı, eserleri, fikirleri ve Mesnevi'den bilgiler lise öğrencileriyle paylaşıldı. Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Sekreteri İlker Küçüktunç da liseli öğrencilere verdiği konferansta büyük mutasavvıfın yaşamından kesitler sundu. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir