• DOLAR 32.535
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2491.605
  • ...
Yargıtay, Hizbullahilere Zorlama `Ağırlaştırılmış Mübbet`i Onadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Hâkimi, on bir yıl boyunca karara bağlanamayan Hizbullah dosyasındaki sanıkların CMK 102`den yararlanmaması için avukatın son savunmasını dahi almadan 2012 yılında ağırlaştırılmış müebbet cezası vermişti. Bu dava dosyası içerisinde yer alan Bülent Şakar ve Orhan Eren hakkında verilen Ağırlaştırılmış Mübbet cezaları Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Hizbullah sanıkları Bülent Şakar ve Orhan Eren 12 yıldır cezaevinde. Suç işlediklerine dair kesin deliller olmadığı için mahkemeleri on bir yıl sürdü. Son mahkemeleri 11 Haziran 2012’de görüldü. Suç işlediklerine dair delil yetersizliğinden on bir yıl süren dava da sanıklar, Ceza Mahkemeleri Kanunu’nun 102 maddesinde yapılan ve uzun yargılamaları sınırlayan değişiklikle tahliye olmaları gerekiyordu.

Ancak 14. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Mustafa Eryılmaz sanıkların tahliye olmaması için büyük bir gayret sarf etti. Barodan avukat talep eden Orhan Eren’in bu talebini kabul etmeyerek ve sanık avukatının son savunmasını dahi almadan davayı sonuca bağladı. Çıkan kararda Bülent Şakar, Orhan Eren ve firari sanık Mehmet Cankidi’ne ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmişti.

Avukat’a Soruşturma İstenmişti

Reddi hâkim ve Baro avukatı taleplerini reddeden mahkeme hâkimi “Her ne pahasına olursa olsun ceza vereceğim” mantığıyla hareket ederek avukat hakkında niyet okuma yoluna gitti. 11 yıldır devam eden ve sonuca bağlanamayan davaya son bir yıldır müdahil olan Sanık Avukatı Murat Sadak’ın reddi hâkim talebini; “Görevini kötüye kullanma” olarak değerlendiren hâkim, avukat hakkında da soruşturma başlatarak, Baroya şikâyet etmişti.

Görevini Kötüye Kullanan Kim?

Mahkeme hâkimi avukatın esas hakkında savunmasını almadan, davanın genişletilmesi için tahkikat taleplerinin kabul ya da reddine dair karar verilmeden ve tutukluluk halinin devamına yapılan itirazlar dahi neticelenmeden dava hakkında hüküm verilmişti. Hem de CMK 102. Maddesi gereğince tahliye olması gereken sanıklar ile ilgili verilen tüm tahliye taleplerine rağmen. Yaşanan bu hukuksuzluğa Adalet Bakanlığı’nın ne cevap vereceği de merak konusu oldu.

Aynı Daire, Hacı İnan ve 7 Hizbullahinin Dosyalarını Ekim Ayında Onamıştı

Yine geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde, Hizbullah Davasından yargılananlardan Hacı İnan ile Emin Ekici, Abdulsettar Yıldızbakan, Burhan Ekineker, İlyas Kutulman, İbrahim Evliyaoğlu, Mehmet Bayram Eren ve Sabahattin Alkan hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Yargıtay 9. Ceza Dairesi`nce onanmıştı. (Hürseda Haber)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir