• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
Yılbaşı kutlamaları manevi bir faciadır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, yılbaşı kutlamaları ve milli piyango ile ilgili basına yaptığı değerlendirmede bilinçli olarak toplumun maneviyatının tahrip edildiğine vurgu yaptı. Akbaba, sosyal medya ve televizyon ekranlarında yılbaşının kutlanması ve halkın, milli piyango kumarına teşvik edilmesinin manevi bir facia olduğunu söyledi.
 
İnançlarımıza göre yaşamak ve davranmak zorundayız
Milli piyangonun haram olduğuna dikkat çeken Akbaba, "Diyanet İşleri Başkanlığının ve Din İşleri Yüksek Kurulunun, milli piyango dâhil her türlü şans oyunlarının haram olduğunu söylemiştir. Bundan dolayı bizler inançlarımıza göre yaşamak ve davranmak zorundayız. Piyangodan uzak durmak gerekir. Bunun adının başında milli kelimesinin de olması bizleri üzmektedir." dedi.
 
Yılbaşlarının bir yılın sonunda kendi hayatımızın muhasebesini yapmamız gereken günler olduğunu ifade eden Akbaba, "Burada artı ve eksilerimizi hesaplayarak o yılı nasıl geçirdiğimizin hesabını yapmalıyız. Hayatımızın değerlendirmesini yapmak zorundayız. Çünkü ahrette bundan hesaba çekileceğiz." ifadelerini kullandı.
 
Peygamber efendimizin gafil olmaktan Allah`a sığındığı gibi bizlerin de gafil olmaktan Allah`a sığınmamız gerektiğini belirten Akbaba, "Bu geceyi insanlar eğlenceyle geçirerek tefekkürden uzak olarak yaşamaktadır. Bununla yetinmeyen çoğu insanlarımız yılbaşı adı altında bir tükettim çılgınlığına girmektedir. Birçok işyerleri kendilerini bu tüketimin kapitalist ekonominin çarkı olarak dizayn etmektedir. Oysaki örnek aldığımız peygamber efendimizin, peygamber olduğu an ile vefatına kadar sadelikten ödün vermediğini görüyoruz."
 
"Bu gecede batıya özenme kompleksi vardır"
İslam`a göre bu aşırı tüketimin israf olduğuna dikkat çeken Müftü Akbaba, "İsraf edenler şeytanların kardeşleridir, diye buyuruyor yüce kitabımızda. Bizler bu israflardan özellikle de haram olan işlerden uzak durmalıyız. Sadece bu israf boyutuyla da kalmıyor. Kültürel yönde de bir tahribattır yılbaşı eğlenceleri. Düşünür Sezai Karakoç, `Bizim dünyamızda batıya karşı bir kompleks oluştuğunu` söylüyor. Yani halkı Müslüman olan bir ülkede bir batı hayranlığı var. Bu gecelerde de iyice bir taklit ve benzemek var. Oysaki peygamber efendimiz yemesinden içmesine, yürümesinden konuşmasına, tırnak kesmesinden yaşantısına kadar başkasına benzememek gerektiğini öğretmiştir." diye konuştu.
 
Çevreci görünenler bu gecede sesleri yükselmiyor
Çevreci olarak görünenlerin yılbaşında seslerinin kısıldığına dikkat çeken Akbaba, "Yılbaşlarında Noel Baba adıyla bazı insanlarımız bazı kıyafetler giyerek bir takım muziplikler yaparak kılık kıyafete bürünüyorlar. Bizim kendi değerlerimiz var. Mevlana haftamız var, Yunus Ermemiz var, Nasrettin Hocamız var. Yetişecek nesillerimize ve yavrularımıza nasıl örnek olacağımızı düşünmeliyiz. Alacağımız hediyeleri bugün değil, daha değişik günlerde daha değişik vesilelerle almalıyız.
 
Yılbaşı vesilesiyle bir takım çarpıklıklara da şahit oluyoruz. Birtakım çevreci gözükenler var. Bunlar yılbaşları oldukları zaman pek seslerini yükseltmiyorlar. Yeşillikler kesiliyor, çam ağacı katliamı yapılıyor. Bunları pek göremiyoruz. Efendim falan okyanusta falan gemiye biniyorlar fakat kesilen çam ağaçlarına karşı, bir tepki aldıklarını, karşı çıktıklarını ve tavır aldıklarını göremiyoruz." diye ifade etti.
 
Akbaba, bir peygamberin doğumunun haram eğlenceyle kutlanılamayacağını vurgulayarak, "Biz inancımızda tüm peygamberlere inanarak iman ediyoruz. Bir peygamberin doğumu miladi yıl dediğimizde Hz. İsa`nın doğumu akla gelir. Bizim için nasıl hicret önemliyse, Allah`a iman etmiş, onun davasını insanlara tebliğ eden ve Hz. Peygamberimizin gelişini müjdeleyen bir peygamber olan Hz. İsa`nın doğumu da o kadar önemlidir. Böyle bir peygamberin doğumunu haram olan ve Allah`ın tasnif etmediği bir şekilde kutlamak elbette haramdır.
 
Onun için bizler neyiz kimiz ve ne yapmalıyız muhasebesini yapmalıyız. Halkımızın bu konuda duyarlı olduğuna inanıyorum. Özellikle halkımız bunu bilmelidir ki, bu milli piyango halkımızın vergi ve elektriğinden kesilerek biriktirilen paralardır. Müslümanlar, ekranlarda abartılarak, `milli piyango size çıkarsa, ne yaparsınız` gibi hayırsız teşviklerin farkında olmalıdır. Cenabı Allah bizleri başkasının değerlerine taklitten muhafaza buyursun." dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir