• DOLAR 32.375
  • EURO 35.365
  • ALTIN 2323.92
  • ...
"Türkiye'de balık tüketimi çok az"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk; yıllık kişi başı balık tüketiminin Yunanistan'da 27, İtalya'da 25, Japonya'da 70, İzlanda'da 90 kilogram iken Türkiye'de bu rakamın 8 kilogram olduğunu söyledi.

Sektörün geleceği ve toplum sağlığı açısından önümüzdeki yıllarda bu rakamın en az 15 kg. çıkarılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, çocuklarda özellikle bebeklik çağından itibaren balık tüketimine önem verilmesi gerektiğini belirtti.

"Sağlıklı bir besin olan balık sofralardan eksik edilmemelidir." diyen Öztürk, balığın özellikle fosfor ve mineral açısından zengin olduğu için okul çağlarındaki çocukların kemik gelişimine de katkı sağladığını, bu nedenle haftada iki kez balık tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'de, enerji ve protein ihtiyacının daha çok tahıl ve kırmızı et tüketiminden sağlandığını kaydeden Öztürk, "Ülkemizde enerji ihtiyacının yüzde 52'si tahıl ürünleri, yüzde 4'ü et ürünlerinden, protein ihtiyacının ise yüzde 55'i tahıl, yüzde 10'u et ürünlerinden karşılanıyor. Balık neredeyse beslenmede hiç yer almıyor. Beslenme alışkanlıklarımızın değiştirilmesi ve sofralarımızda balığa daha fazla yer verilmesi gerekiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketim yok denecek kadar az. Bu bölgelerimizde tüketim bir kilonun altında. Tüketimin artırılması için çok daha fazla tanıtımların yapılması gerekiyor" diye konuştu. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir