• DOLAR 32.378
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2325.92
  • ...
Davutoğlu: `Hesap Vermeye Hazır Olmalıyız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Davutoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ile Dışişleri Bakanlığı`nda yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Amr`ın bakanlığa atandıktan sonraki ilk ziyaretini Türkiye`ye gerçekleştirdiğini belirterek, bunun Mısır`ın Türkiye`ye verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

Son 5 ay içinde Mısır`a 4 seyahatte bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, Mısır`ın 2011 yılı içinde en çok ziyaret gerçekleştirdiği ülke olduğunu bunun da kendilerinin Mısır`a verdikleri önemi gösterdiğini anlattı.

"Mısır`ın başarısı, bütün bölgemizin geleceği açısından da hayatidir elzemdir" diyen Davutoğlu, Mısır`ın başarısı için Türkiye`nin elinden gelen desteği vereceğini vurguladı.

Mısır`la Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kararı aldıklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye`nin Mısır`da en çok yatırım yapan ülkelerden birisi olduğunu söyledi.

Amr ile iftarda heyetlerarası görüşmeler de gerçekleştireceklerini belirten Davutoğlu, görüşmelerde bölgesel gelişmeler üzerinde ağırlıklı olarak duracaklarını Suriye, Libya ve Yemen konusunda istişareler yapacaklarını ifade etti.

"Hem Allah`a hem halka hesap vermeye hazır olmak lazım"

Davutoğlu, Mısır`ın eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek`in yargılanması konusundaki görüşlerinin ve Mübarek örneğini Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad`a hatırlatıp hatırlatmadığının sorulması üzerine, Mübarek`in yargılanmasının Mısır`ın iç sorunu olduğunu kaydederek, Mübarek`in en adil şekilde yargılanacağına inandıklarını belirtti.

Davutoğlu şunları söyledi:
"Ancak tabi bütün devlet adamlarının hepimizin ibret alınması gereken husus, siyasette uzun süreli kalmak ya da çok güçlü bir otoriteye sahip olmak değil, siyaseti nasıl noktaladığınızdır. O bakımdan hepimizin bütün devlet adamlarının bölgede, bu konudan ders alması lazım. Önemli olan arkada güzel bir miras bırakmak.

Tabii bu konuda da nihai hükmü Mısır halkı verecektir. Ama hepimiz nihayet halktan güç alan, halka hesap vermek durumunda olan devlet adamlarıyız. Bu bağlamda da hesap vermeye herkesin hazır olması lazım. Tabi biz Müslümanlar olarak nihai hesap gününe de inanıyoruz. Hem Allah huzurunda hesap veremeye hazır olmak lazım hem de halkın önünde hesap vermeye hazır olmak lazım."

Beşşar Esad ile konuştuklarının, açıkladıkları hususların dışında, belli bir mahremiyet içinde aralarında kalacak hususlar olduğunu kaydeden Davutoğlu, kişisel düzeyde konuştuklarının mahremiyetine dikkat etmek gerektiğini söyledi.

"Taşıdığımız mesaj kendi mesajımızdır"

Bir Mısırlı gazetecinin Suriye`ye ilettiği mesajlara ilişkin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, bütün dış politikada ve özellikle de Ortadoğu politikalarında bir Türk vizyonu olduğuna işaret etti.

Geçmiş dönemlerde bu perspektifle ABD ve Batılı müttefiklerin perspektifi arasında farklılıkların görüleceğini vurgulayan Davutoğlu, "2005 yılında birçok ülke Suriye`yi izole etmeye çalışırken Türkiye, Suriye ilişkilerini derinleştirme kararı aldı. O zaman kararı hangi ilkelerle almışsak hangi temelde almışsak şimdi de bu mesajı götürürken aynı temelden hareket ediyoruz. Biz Suriye`nin kaderini kendi kaderimiz olarak görürüz, Suriye halkının geleceğini kendi halkımızın geleceği olarak görürüz" dedi.

Götürdükleri mesajın tamamıyla kendi mesajları olduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ama uluslararası toplumda bugünkü diplomaside herhangi bir adım atılırken her ülke bu adımı atan ülke ile istişare etmek ister, görüşlerini söyleyebilir. Bu ülkeler arasında ABD gibi küresel güçler de olur komşu ülkeler de olur. Mesela dün gece, ben daha önce kendisiyle görüştüğüm için, Ürdün dışişleri bakanıyla bir komşu ülke olarak konuştum, dün gece de kendisi aradı kendisine bilgi verdim.

Nebil El Arabi ile konuştum, Arap Ligi Genel Sekreteri gitmeden bir kaç gün önce. Sonra da biraz önce bugün yine kendisiyle konuştum. Biz niye buradan çıkarak `Arap Ligi`nin mesajını mı götürdünüz` diye sorulmuyor da `ABD`nin mesajını mı götürdünüz` diye soruluyor? Dünyada nihayet uluslararası bir toplum var ve uluslarası toplum her zaman birbiriyle istişare eder. Ama bizim taşıdığımız mesaj kendi mesajımızdır."

Diğer ülkelerle paylaştıkları ortak kaygıların da olduğunu belirten Davutoğlu, "Ama bizim bölge ile ilgili de, Suriye gibi dost ve kardeş bir ülke ile de ilgili kendi vizyonumuz vardır. Kendi perspektifimiz vardır. Ve sadece bu perspektifle konuşuruz. Başka bir perspektifle konuşmayız ama istişareleri hep yaparız" diye konuştu.

Davutoğlu, "Türkiye`nin açık ve net diplomasisi herkes tarafından görülmekte ve takdir edilmektedir. Bizim bölge vizyonumuz da özgün ve tamamiyla bize has bir vizyondur" diye konuştu.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir