• DOLAR 32.343
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2307.58
  • ...
Hayalet Şehir Hama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rejim karşıtı göstericilerin en az 160 kişinin öldüğü kentteki ordu birlikleri bugün geri çekilirken, geride ise sokakları bomboş, kapıları ve pencereleri kapalı evler, yaşanan çatışmalardan zarar görmüş binalar ve araçlar bıraktı.

Suriye Enformasyon Bakanlığı, Suriye ordusunun Hama ve İdlib gibi kentlerden çekilmesini kamuoyuna duyurmak amacıyla Şam`da görev yapan aralarında Cihan Haber Ajansı`nın da bulunduğu bazı basın mensuplarını bölgeye götürdü. Güvenlik birimlerinin eşliğinde gerçekleşen ziyarette ilk olarak 700 bin nüfuslu Hama`ya gelen gazeteciler, gördükleri manzara ile adeta şok oldu.

SOKAKLARDA KİMSECİKLER YOK

Kente ordu birliklerinin girmesinin ardından temizlik çalışması yapılmasına rağmen, yerdeki panzer izlerinin yanı sıra yer yer yıkılmış barikatlar ve parke taşları yaşanan çatışmaları gözler önüne seriyor. Kent içindeki evlerin pencere ve kapıların tamamının panjurları şekilmiş. Bütün iş yerlerinin de kepenklerini kapattığı kentte sokakta tek tük insanlar görülüyor. Zorunlu işleri dışında sokakta kimsenin bulunmadığı kent adeta hayalet şehri andırıyor.

Zorunlu işleri nedeniyle evlerinden çıkan Hama sakinleri de ancak birkaç metre aralıklarla kurulan ordu kontrol noktalarından geçerek gidecekleri yerlere ulaşabiliyor.

Suriyeli yetkililer, basın mensuplarını ayrıca kentte ilk olarak Hama`da silahlı gruplar tarafından kundaklandığı ve saldırıya uğradığı iddia edilen birkaç güvenlik merkezine götürdü. Güvenlik merkezlerinin tahrip edildiği bir kısmının da yandığı gözüküyor.

ASKERLER EVLERİ YAĞMALADI İDDİASI

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan bazı Hamalı vatandaşlar, ordunun gelmesiyle beraber "silahlı gruplardan" kurtulduklarını ifade ediyor. Ancak isimlerini vermeyen istemeyen bazı kişilerin anlattıkları ise kentte yaşanan dehşeti göstermesi açısından dikkat çekici.

Kentte son birkaç Cuma`dır yoğun gösterilerin düzenlendiğini belirten bazı Hamalılar, daha sonra bu barışçıl gösterileri bastırmak için ordunun kente girdiğini ve çok sayıda insanı öldürdüklerini aktarıyor. Aynı kişiler kente giren güvenlik birimlerinin evlerde bulunan para, ziynet eşyası ve altın gibi değerli eşyaları yağmaladıklarını da iddia ediyor ve bu sebeple de orduya tepki gösterdi.

ORDUDAN "GÖSTERMELİK" YARDIM DAĞITIMI

Kentte önceki güne kadar elektrik, su ve telefonların kesik olduğu belirtiliyor. Gazetecilerle birlikte gelen birkaç kamyon, kentteki Asi Meydanı`nda gıda malzemesi dağıttı. Ancak Hama halkı bu dağıtımların göstermelik olduğunu dile getiriyor.

ASKERLER ZAFER İŞARETLERİYLE AYRILDI

Hama`nın birkaç sokağında tur atan basın mensupları daha sonra Hama`nın dışında bulunan yüzlerce zırhlı birlik ve tankların konuşlandığı yere götürüldü. Burada bulanan ordu birlikleri de Hama`dan çekilişlerini görüntüleyen basın mensupları zafer işaretleriyle poz verdi ve Beşşar Esad lehine sloganlar attı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı konvoyda tanklar üzerindeki askerler ellerindeki Esad fotoğraflarını ve Suriye bayraklarını sallayadı. Askerler, adeta savaştan çıkmış muzaffer birlikler edasıyla basın mensuplarına el sallayarak kenti terk etti.

Basın mensupları ardından İdlib kentine götürüldü. Burada da basın mensuplarına aynı şekilde onlarca zırhlı araç el sallayarak İdlib`ten ayrılması gösterildi.

Ordunun kentlerden ayrılışının ardından açıklamalarda bulunan Suriye ordu yetkilileri "silahlı grupların kentlerde estirdiği terör ve halka yönelik baskıları" sebebiyle kente girdiklerini, görevlerinin tamamlamalarının ardından aynı şekilde kentten ayrıldıklarını söyledi.

ÖMER ÖNHON DA KENDİ EKİBİYLE HAMA`YI ZİYARET ETTİ

Basın mensuplarının Hama`yı ziyaret ettiği saatlerde Türkiye`ni Şam Büyükelçisi Ömer Önhon da Hama`yı ziyaret etti. Yaşanan olayları yerinde görüp değerlendirmek amacıyla kendi ekibiyle Hama`ya gelen Önhon`un Hama`daki son durumu ve yaşananları Ankara`ya bir rapor halinde iletmesi bekleniyor.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir