• DOLAR 32.415
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2325.214
  • ...
On binlerce koyun düşük yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde etkili olan kar ve don hayatı olduğu gibi hayvancılık sektörünü de olumsuz etkiledi.
Siirt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Sıddık Aydın, kar ve don nedeniyle Siirt ve Şırnak bölgesinde on binlerce koyunun düşük yaptığını söyledi.

Siirt`te son bir hafta içinde yağan kar nedeniyle hayvancılık sektörünün bölgede ciddi zarar gördüğünü ifade ederek, "Doğum yapmak üzere olan 15 bin koyun kar ve don nedeniyle düşük yaptı" dedi.

Yeni doğan yavruların da donarak telef olduğunu kaydeden Aydın, bu konuda başvuruda bulunan üyelerini İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine yönlendirdiklerini belirtti.

Aydın, bu kapsamda yerinde tespitlerde bulunduklarına dikkati çekerek, "Resmi kurumlara yapılan başvurular kapsamında jandarma ve diğer görevliler tarafından tespitler yapılarak konuyla ilgili tutanak tutuluyor. Hayvancılık sektörü açısından bu yıl yaşanan ölümler bir afetdir. Durumu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili bakanlıklara iletmek üzere Ankara`ya gittim" diye konuştu.

- "Siirt, Mardin ve Şırnak`ta 15 binin üzerinde hayvan telef oldu"
Bir tarımsal danışmanlık şirketinin saha sorumlusu Kasım İlhan da, bu yıl hayvanlarda düşük oranının yüksek olduğunu belirterek, bundan dolayı süt ve hayvan fiyatlarında artış yaşanacağını belirtti.

Kar nedeniyle yetiştiricilerin çadırlarının çöktüğünü ifade eden İlhan, "Siirt, Mardin ve Şırnak`ta on binlerce hayvan telef oldu. Kimi yetiştiricinin çadırı çökmüş kiminin büyükbaş hayvanı ölmüş kiminin de doğum yapmak üzere olan hayvanları düşük yapmış" dedi.

İlhan bölgede doğum yapacak hayvan kalmadığını savunarak, düşük yapan hayvanların göçerlere ciddi zarar verdiğini kaydetti.
Göçerlerin yıl boyunca hayvanları kendi sermayelerinden beslemek zorunda kalacaklarını anlatan İlhan, "Yetkililerden destek bekleniyor. Jandarma ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin tespit yapması için ölen hayvanların leşleri bekletiliyor" diye konuştu.

- "Devletten yardım bekliyoruz"
Hayvan yetiştiricilerinden İbrahim Soğunç, Kürtçe yaptığı konuşmada, bine yakın yavru beklediklerini ancak kar ve don nedeniyle hepsinin öldüğünü söyledi.

Kar yağışı ve çadır çökmeleri nedeniyle bütün yavruların telef olduğunu anlatan Soğunç, "Yol kapalı olduğu için ne devletten ne de akrabalardan yardıma gelen olmadı. Çok ciddi zararımız var. Şu an kadar gelirimizin tamamı süt idi. Yavrular öldüğü için koyunlar bu sene süt de veremeyecek. Çok mağdur durumdayız. Devletten yardım bekliyoruz" dedi.
Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir