• DOLAR 32.492
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2496.438
  • ...

MANİSA - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde 8. Etap Programı'nın yürütülmesi için, 2013/59 Nolu 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ' 14 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.


Tebliğ kapsamında değerlendirmelerde bulunan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, başvuruların 27 Ocak 2014'te mesai bitimine kadar devam edeceğini söyledi.


Çebi, "Ekonomik yatırımları destekleme programı kapsamında gerçek kişilere 300 bin TL, tüzel kişiliklere ise 800 bin TL hibeye esas tutar olmak üzere yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacaktır. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı, tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi üretim tesislerinin yapımı, koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir." dedi.


İl Müdürü Çebi, hibe kapsamında değerlendirilemeyecek projelere de değinerek; "Bu tebliğ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez. Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir. Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Kütlü pamuk konusunda teknoloji yenileme ve kapasite artırımı dışındaki başvurular kabul edilmez. Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu hibe desteği kapsamında değerlendirilir. Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilir. Daha önce bu program ile ilgili olarak Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği kapsamında 6. Etap ve 7. Etap hibe desteğinden yararlanmış olan tesisler bu Tebliğ kapsamında hibe başvurusunda bulunamaz." diye konuştu.


Bakanlığın internet sitesi (www.tarim.gov.tr) üzerinden elektronik ortamda yapılmayan başvuruların reddedileceğini hatırlatan İl Müdürü Çebi, "Elektronik ortamda girişleri yapılmış başvurular, dosya içinde Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne süresi içerisinde elden teslim edilecektir. İlgili tebliğ ve uygulama rehberine, Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün web sitesinden (www.tarimreformu.gov.tr) ulaşılabilecektir. Ayrıntılı bilgi almak isteyen yatırımcılarımız İl Müdürlüğümüzde oluşturulan İl Proje Yürütme Birimimize başvurarak gerekli bilgileri alabilirler. Yüzde 50'si bizden, yüzde 50'si girişimciden olan bu yatırımların tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi. (Ramazan Sındıraç-İLKHA)