• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Avrupalı ırkçıların ‘yeni avı` Suriyeliler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Türkiye, Ürdün ve Lübnan`a kıyasla çok az Suriyeliye kucak açan Avrupa`da ırkçı partiler, ülkelerine sığınan mültecileri hem taciz ediyor hem de seçim stratejileri için kullanıyor.

Avrupa`da süren iktisadi krizle birlikte tabanını genişleten aşırı sağcı ve ırkçı partilerin yeni istismar konusu Suriyeli mülteciler oldu. Türkiye, Ürdün ve Lübnan`ın ev sahipliği yaptığı Suriyeli sayısı ile mukayese edildiğinde `devede kulak` kalan Avrupa`daki Suriyeliler, ırkçı grupların hem tacizlerine maruz kalıyor hem de ırkçı propaganda için kullanılıyor.
 
Yunanistan`da Altın Şafak, Bulgaristan`da Ataka (Hücum), İtalya`da Kuzey Ligi, Fransa`da Milli Cephe gibi partiler, göçü büyük bir propaganda unsuru haline getirmiş durumda. Aşırı sağ ve ırkçı partiler mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi Avrupa`nın `yeni mültecileri` Suriyeliler üzerinden strateji geliştiriyor.

6.500 Suriyeli mültecinin sığındığı tahmin edilen Bulgaristan`da ırkçı parti ve gruplar Suriyelileri hedef haline getirdi. Ataka Partisi mensupları, Suriyeli mültecilere Müslüman oldukları için terörist derken ırkçı partinin bazı üyeleri ülkelerini terk etmek mecburiyetinde kalan Suriyeliler için `aşağılık maymunlar` gibi ifadeler kullanıyor. Bütün Avrupa`da 55 bin Suriyeli mülteci olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam bütün mültecilerin sadece yüzde 2,4`ü. Türkiye`deki Suriyeli sayısının 700 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Doğu Avrupa`daki aşırı sağcılar, Müslüman ve Yahudilere karşı çok net tavır alıyor. Macaristan`ın en büyük 3. partisi Jobbik, II. Cihan Harbi sırasında Nazilerle işbirliği içinde ülkeyi idare eden Miklos Horthy`nin heykelini kasım ayında Budapeşte`de açmış, heykel büyük tartışmalara sebep olmuştu. Slovakya`da ise Romanlara yönelik sert tavrı ile bilinen Marian Kotleba, bölge valisi seçildi.

Batı basınında çıkan haberlere göre Ataka`ya ait televizyon kanalı Alfa`da konuşan milletvekili Magdelena Tasheva, Suriyeli mültecilere yönelik `terörist, barbar, pislik, katliamcı ve maymun` gibi ifadeler kullandı.

Ataka milletvekilini resmi kurumlara şikâyet eden Suriyeliler, Bulgar sokaklarında artık Arapça konuşmaktan çekindiklerini ifade ediyor. Ataka mensuplarının sık sık müracaat ettikleri benzetmelerden biri de Suriyelilerin Roma İmparatorluğu`nu yıkan Hunlar gibi oldukları. Uluslararası Af Örgütü (AÖ), önceki gün yaptığı açıklamada AB`nin Suriye mültecilerine tavrını çok sert şekilde tenkit etmiş ve 28 AB üyesinin utanması gerektiğini açıklamıştı.

AÖ, açıklamasında Bulgaristan`ı yoğun olarak eleştirmişti. Bulgar ırkçıların AÖ`ye cevabı gecikmedi. AÖ`ye kızan aşırı sağcılar, `bize öfkeleneceğinize Suriyelilerin tuvalet kullanmayı neden bilmediklerini sorun` karşılığını veriyor.
Kaynak: ZAMAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir