• DOLAR 32.59
  • EURO 34.847
  • ALTIN 2503.067
  • ...
İHD: "163  Ağır hasta mahpus serbest bırakılsın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- İHD Batman Şubesi Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde hasta mahpuslar ile ilgili basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına bazı STK'larda destek verdi.

Basın açıklamasını İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş okudu. İHD Cezaevi Komisyonlarının 3 Kasım 2013 tarihinde hazırlanmış olduğu cezaevi raporunda 544 hasta mahpus olarak tespit edildiğini ve bunlardan 163 mahpusun tedavisi mümkün olmayan ağır hastalar olduğuna değinen Künteş, "İHD olarak Cezaevlerinde ağır hasta Mahpusların tedavilerinin yapılaması ve tahliye edilmesi konusunda defalarca ilgili yetkililere bu alanlarda çağrılarda bulunmuştuk" dedi.

Türkiye'de cezaevlerinde uygulanan infaz rejimi insani olmayıp F tipi hapishanelerde tecrit sisteminin etkisiyle tutuklu ve hükümlüleri adeta çürütmeye terk etme bir yapıya sahip olduğuna işaret eden Künteş, "Bu güne kadar gerek Adalet Bakanlığının gerekse de derneğimizin verilerine göre, cezaevlerinde binlerce mahpus yaşamını yitirmiştir. İnsan hakları savunucuları olarak cezaevlerindeki hasta mahpuslarla ilgili taleplerimizi insan hakları haftası dolayısıyla tekrarlıyoruz" şeklinde konuştu.

Künteş açıklamanın devamında, 5277 sayılı infaz kanunun 16. maddesinin 3'ci fıkrasında Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekkülü hastanelerin sağlık kurulunca düzenlenen raporlarının Adli Tıp Kurumuna sunulması ile ilgili hususların kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Künteş açıklamanın devamında, Adli Tıp Kurumu'nun devreden çıkarılması ve tam teşekkülü devlet hastanelerinin verecekleri raporların yeterli sayılması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği olarak 3 Kasım 2013 tarihinde Ankara'da tüm şubelerin katılımı ile oturma eylemi 4 Kasım 2013 tarihinde ise Adalet Bakanlığına yürüyerek, hasta mahpusların tahliyesi talebinde bulunduklarını hatırlatan Künteş, "Ancak bugüne kadar Bakanlık tarafından herhangi bir yanıt verilmemiştir. İHD olarak İnsan Hakları Haftası dolayısıyla, bir kez daha ağır hastaların sorunu gündeme taşıdık, Bugün Tüm Şubelerimizde 163 hasta mahpuslar için basın açıklamaları yapılacak ve arkasından 163 Dakika oturma eylemi yapılacaktır" dedi.

Açıklamanın sonunda Künteş, uzun tutukluk uygulanmasına son verilmesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle dedi. "Uzun tutukluk hali insan haklarına aykırıdır. Geçte olsa Anayasa Mahkemesi aldığı karar son derece memnuniyet vericidir. Hangi suçta olursa olsun Cezası kesinleşmemişse, cezaevlerinde uzun süre tutulması temel insan haklarına aykırıdır. Bu durumda olan tüm mahpusların tahliye edilmeleri gerekmektedir." (Yasir Oğuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir