• DOLAR 32.513
  • EURO 34.959
  • ALTIN 2434.734
  • ...
`Haramın bütün yolları açık durumdadır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KAYSERİ- Kayseri Umut Der tarafından düzenlenen programda bir konuşma yapan Doğru Haber Gazetesi yazarlarından Abulhakim Sonkaya, şeytanın insana dört yerden yaklaşma izni aldığını hatırlattı.

Sonkya, şeytanın insana yaklaşım şekillerini şöyle sıraladı: "Bunlardan birincisi ön taraftan; şeytanin insana bu yönden yaklaşmasının nedeni ona geleceği unutturmak ahireti, sonrasında cennet cehennemi ve ömrünün sonunda bir ölüm olduğunu unutturmaktır. Böylece insan öyle bir gaflete düşüp şeytana uyarsa hazırlıksız bir şekilde dünyadan göç eder ve bunun sonucunda elim bir azaba çarptırılır. İkinci yön ise arka taraftan yaklaşması; şeytan insan bu taraftan yaklaşalar, kişisel olarak insanın nefis muhasebesini engellemesi, ona yaptığı günahları unutturması ve bu günahlara tövbe etmesini engellemesidir. Toplum olarak ise, bir toplumun tarihini, yapılmış mücadeleleri, hizmetleri ve fedakârlıkları unutturarak ders alıp geleceğini düzenlemesini engellemesidir. Üçüncü yön ise, insana sağ taraftan yaklaşarak insanın yapmak istedikleri iyiliklere engel olmak ve iyiliğe giden yolu kapatmak için elinden geleni yapmaya çalışır. Dördüncü yön ise, insanın sol tarafıdır ki şeytandan bu taraftan insanlara kötülüğe yönlendirmeye çalış hep aklına ve kalbine kötü ameller telkin etmeye çalışır."

İnsan yaratılış itibariyle altı taraflı olduğu için şeytanın insana sadece iki taraftan yaklaşamadığını sözlerine ekleyen Sonkya, "Birinci alt tarafı çünkü burası fıtratı ifade eder, şeytan insanın benliğine yaklaşma izni olmadığından bu taraftan zarar veremez. İkincisi ise üst taraftır, bu taraf ise insanın Allah ile olan irtibatı, ilişkisi olduğundan şeytan buraya da zarar verme iznine sahip değildir. Bu nedenle insan yaratılış itibariyle altıgendir fakat şeytan insana sadece dört taraftan yaklaşama yetkisine sahiptir. İfadelerini kullandı.

Abdulhakim Sonkaya gençlerin özellikle bu çağda çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti; "Haramın bütün yollarının açık olduğu bu çağda özellikle gençlerin çok dikkat etmesi elzemdir. Çünkü gençlik dönemi enerjinin en fazla olduğu dönem olması ve gençlerin akıl yetisi bakımından tam kemale ermediğinden sapmaya ve kaymaya çok müsait bir yapıya sahiptir. Haramın her yoldan yaygınlaştığı dönemde gençler İslam`aa ve İslam`ın şiarlarına sarılarak ancak korunabilirler. Bu İslam yaşantısı ve hassasiyeti olan bir toplulukla bir cemaatle ancak gerçekleştirilebilir. Dedi.

Program yalpan ikramlardan sonra dua ile sona erdi.
 
(Bilal çevik-İLKHA)
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir