• DOLAR 32.583
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2489.824
  • ...
Okullardaki etüt ve kurs fiyatları el yakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki etüt ve takviye kurs ücretlerinin dershane fiyatlarıyla yarıştığını belirten Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, hükümet yetkililerini okul kurs ücretlerini makul seviyeye indirmeye yada ücretsiz hale getirmeye çağırdıklarını söyledi.

 

"Okullardaki etüt ve kurs maliyeti yıllık 4 bin TL"
Öğrencilerin hafta içi dersten sonra devam ettikleri etüt ve okul kurslarına daha çok çalışan anne ve babaların rağbet gösterdiğini, velilerin çocuklarının ev ödevlerini yapması ve zamanlarını sokakta oyun yerine okulda geçirmelerini istediklerini belirten Avcı, "Ortalama 5 - 6 dersten kurs alan bir öğrenci bin TL'ye yakın ödeme yapıyor. Etütteki beslenme ücretiyle birlikte hesap edildiğinde bu miktar 4 bin TL'ye yaklaşıyor. Bir ortaokul öğrencisi için aylık 80 TL etüt ücreti, 150 veya 200 TL civarında ise yemek ücreti isteniyor. Etüt beslenme gideri yıllık 3 bin TL'ye yaklaşıyor. Türkçe, İngilizce, Matematik gibi 6 dersten takviye kursu alan bir öğrenci, yılda ortalama bin TL de buraya ücret ödüyor. Bu yönüyle bakıldığında okullardaki etüt ve takviye kurs fiyatları dershane ücretlerinden eksik tarafı kalmıyor. Bu nedenle okullardaki etüt ve kurslar dershanelerin alternatifi olarak sunulacaksa, ücretlerinin minimize edilmesi, yahut tamamen devlet tarafından karşılanması gerekir. Etüt ve kurslarda görev yapan öğretmenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi de elzemdir. Aksi halde okullardaki etüt ve kursların dershane ihtiyacını karşılaması boş bir hayalden öteye gidemez." uyarısında bulundu.

 

"Etüt ve kurslar eşitsizlik yaratıyor"
Sınıfların çok kalabalık olması nedeniyle öğrencilerin büyük kısmı ders konularını anlayamadığını ifade eden Avcı, "Bu nedenle etütlerde tekrar yapılıyor. Kimi velilerin çocuklarını etütlere göndermesinin nedeni de budur. Fakat etüt ve kurslara ekonomik nedenlerle tüm öğrenciler katılamıyor. Dolayısıyla bazı öğrenciler kimi konuları hiç anlamamış oluyor. Okul derslerinin bir kısmının paralı olması ekonomik gücü olmayan ailelerin çocuklarını mağdur ediyor. Okul etüt ve kursları eğitimde eşitsizlik yaratıyor" dedi.

Okullada verilen etüt ve kurslar için  ücret alınmasın
Avcı konuşmasının sonunda,  "Keza eğitimin devlet okullarında ücretsiz olması hem Anayasa'da hem de İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nda da açıkça belirtilmiş durumdadır. Anayasa'nın 42. Maddesinde ilköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır. İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 2. Maddesinde de ilköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir. Öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, devlet okullarında parasızdır, denilmektedir. Bu nedenle eğitimde fırsat eşitliğini ve kalite standardına sık sık vurgu yapan Başbakan Erdoğan'dan okul etüt ve kurslarını yasalarımıza uygun bir şekilde ücretsiz hale getirmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir