• DOLAR 32.555
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2426.831
  • ...
28 Şubat Sanığı Teoman Koman Öldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eski Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman, 77 yaşında öldü.

CEZAEVİNDEN ÇIKTI 3 AY SONRA ÖLDÜ

28 Şubat davasında sağlık durumu nedeniyle tahliyesine karar verilen emekli Orgeneral Teoman Koman tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi`nden 3 Eylül 2013`te tahliye edilmişti.

MENDERES`İ TOKATLAMIŞTI

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasının 5. dalgasında gözaltına alınan dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman`ın merhum Başbakan Adnan Menderes ile ilginç bir hatırası ortaya çıkmıştı.

Teoman Koman`ın adı 1960 darbesinden itibaren her kritik süreçte gündeme geldi. 27 Mayıs darbesinin ardından tutukluların bulunduğu Yassıada`da ada komutanı Albay Tarık Güryay`ın yaveriydi. Burada ismi işkenceler ve tutuklulara kötü mumalemeyle gündeme geldi. Öyle ki, cuntanın astığı Başbakan Adnan Menderes`e tokat attığı da iddialar arasındaydı.

SUSURLUK KOMİSYONU`NA DA GELMEMİŞTİ

Koman`ın Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu`na çağırıldığı halde gelmeyi reddettiği de ortaya çıktı. Araştırma Komisyonu, JİTEM gibi örgütlerin kurucusu ve hamisi olduğu iddiası ile adı sık sık gündeme gelen ve bir dönem MİT Müsteşarlığı da yapan Koman`ın ifadesini almak istedi.

BAŞINDA BULUNDUĞU J.G.K`NİN SUSURLUK RAPORU

Koman`ın başında bulunduğu Jandarma Genel Komutanlığı`ndan Ocak 1997 tarihinde TBMM Susurluk Komisyonuna gönderilen 5 sayfalık mektupta şu ifadeler yer alıyordu:

"Olayların girişinden kolayca anlaşılacağı üzere, maksatlı olarak veya şuurlu olmayan biçimde komisyon ve davet ettiği kişiler arasındaki münasebetin Yüce Meclis`le TSK arasında bir kudret gösterisine dönüştürülerek saptırılmak istendiği hissedilmektedir"

Mektupta MİT müsteşarının sadece Başbakan`a karşı sorumlu olduğu, emekliye ayrılsa bile görev alanı ile ilgili bilgi vermeyeceği belirtilerek istenmesi halinde yazılı olarak cevap verilebileceği kaydediliyor.

Adnan Menderes`i tokatlayan ve 28 Şubat davasından yargılanan eski Jandarma Komutanı emekli orgeneral Teoman Koman`ın ölümü akıllara Yeni Asya gazetesi karikatüristi İbrahim Özdabak`ın geçtiğimiz aylarda çizdiği bir karikatürü akıllara getirdi.



Özdabak, Adnan Menderes`i de tokatladığı ortaya çıkan Teoman Koman`ın hayatını tek karikatüre sığdırdı. Banka hortumlamadan faili meçhullere kadar bir çok kanun dışı işlere atıfta bulunan Özdabak, en son Koman`ın 28 Şubat davası kapsamında cezaevine konulmasının ardından dışarıya çıkmasına değiniyor.



KOMAN`I NASIL BİLİRDİNİZ?

Teoman Koman`ın ölüm haberinin duyulmasının ardından sosyal medyada İmamın cenaze namazında sorduğu `Merhumu nasıl bilirdiniz?` sorusundan yola çıkarak `İyi bilmezdik` şeklinde paylaşımlar yapılması dikkat çekti.`

28 Şubat 1997 darbesi sırasında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman`ın imzasını taşıyan 15 Şubat 1996 tarihli genelge ile kışlalardaki mescitlerde ezan okunması yasaklanmıştı. Ayrıca Koman, TSK`da görev yapan `sivil` ve `rütbeli` personele `namaz` kılmayı yasaklattığı haberleriyle gündeme gelmişti.

Koman`ın adı Güneydoğu`da faaliyet gösteren ve gözaltında tuttuğu kişilere çeşitli yöntemlerle işkence uyguladığı ve yargısız infazlar yaptığı iddia edilen JİTEM davasında da anılmıştı.

Teoman Koman, emekliliği döneminde İnterbank`ta yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev almıştı. Banka hakkında açılan davada yurtdışına kaçırıldığı iddian edilen 1 milyar dolar ile ilişkisi olduğu öne sürülmüştü.

28 Şubat Davası sanığı olan Teoman Koman`ın sağlık durumu nedeniyle tahliyesine karar verilmişti.
 
rotahaber


 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir