• DOLAR 32.554
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2425.598
  • ...
Mazlum-der, yaşanan hak ihlalleri ile ilgili panel düzenledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN-Mazlum-der Batman şubesinde ``Eğitimde Hak İhlalleri ve Sendikal Mücadele`` konulu panel düzenlendi.
 
Mazlum Der Yönetim Kurulu Üyesi Naman Bakaç`ın moderatörlüğünü yaptığı panele Eğitim-Bir Sen Batman Şube Başkanı M.Şafi Özperk, Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Bülent Hatun, Özgür Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Mustafa Sevinçer, panelist olarak katıldı.
 
Panele Mazlum Der Genel Başkan Yardımcısı Murat Çiçek, Baro Başkanı Ahmet Sevim, Mazlum Der ve İHD Batman Şube Başkanları ile Ahmed-e Xani Derneği Başkanı Nuri Mehmetoğlu da katıldı.
 
Panelle ilgili bilgi veren Naman Bakaç, "Mazlum-der Batman Şubesi olarak insan hakları münasebetiyle bugün panel düzenliyoruz. Paneldeki amacımız insan hakları bilincini topluma yerleşik kılmak, özellikle eğitimde yaşanan hak ihlallerini gündeme getirmek, bu konuda söz sahibi olabilecek en yetkin aktörler ve sendikalar Batman`da aktif faaliyette bulunan 4 eğitim sendikası eğitimde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili bir sunum yapacaklar. Panelin eğitimde yaşanan hak ihlallerini azaltmaya dönük kalmasını ümit ediyoruz. Türkiye`de bir ilk olur. Eğitim sendikaların bu konudaki sunumlarını ve hak ihlallerine yönelik bakış açılarını öğrenme fırsatı verecez. İlk olmasını umud ediyoruz. Bu tür sendikaların eğitime ilişkin tek tek bir araya gelmesini umud ediyoruz ve bu konudaki çabalarımız devam edecektir" dedi.
 
Sendikalar demokrasi barış ve emekten yanadırlar
Panelde ilk söz alan Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Bülent Hatun, Eğitim sendikalarının ortaya çıkması ve sendikal mücadeleyi anlatarak, "Sendikal mücadele uzun soluklu bir mücadele. Sendikalar demokrasi barış ve emekten yanadırlar. Ortak temel talepler tüm kesimler üzerinde etki yapacak belli süreçler vardır. Şuan itibariyle sendikalar olarak bizlere sadece eğitim değil, bir çok konuda ciddi ihlaller karşısında görevler düşüyor. Ortadoğuda ve Kürdistan`da yaşanan savaşlarda en çok mağdur olan çocuklar ve çocukların eğitim sorunu vardır" şeklinde konuştu.
 
Devlet dini kontrol ediyor
Daha sonra söz alan Özgür Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Mustafa Sevinçer, parçalı siyasal yapının fiziksel olarak bölündüğünü ve herkesin bir konuyu kendi tekeline alıp çalıştığını, bazen de o sorunun çözülmemesi için çalıştıklarını söyledi.
 
Sendika olarak zorunlu eğitime karşı olduklarını ve eğitim sisteminin kökten ele alınması gerektiğini söyleyen Sevinçer, "Eğitim sisteminin temel sorunu, hak ve özgürlükler sorunudur. Mevcut sistem buyurgan ve özgürlüklerden uzaktır. Sendiakmız Milli Güvenlik ve Andımız gibi uygulamaların kaldırılmasını istedikleri için yargılanmıştır. Temel insan haklarını askıya alan hiçbir devlet güvenliğini temin edemez" dedi.
 
Anadilde eğitim ve kılık kıyafet yasaklarına karşı çıktıklarını dile getiren Sevinçer, "Kılık kıyafette çalışanlara dönük yasak kalkmasına rağmen, öğrencilere yasak hala devam ediyor. Din eğitimi tekeline alan devlet kendi kontrolünde ve denetimli olarak verilmesine izin veriyor. Devlet dini kontrol ediyor. Dini eğitimi sivil topluma (STK, cemaatler, halk) bırakılmalıdır. Atatürkçü gençlik ile dindar gençlik yetiştirme projesi arasında bu anlamda fark yoktur."ifadelerini kullandı.
 
En büyük hak ihlali harf inkilabıdır
Eğitim Bir Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Şafi Özperk`te Dünyada ve Türkiye`de farklı sendikalarının yapıları olduğunu belirterek, ücret ve değerler sendikacılığını birlikte yapmaya çalıştıklarını söyledi.
 
Kavga değil rekabet zemininde sendikacılık yaptıklarını belirten Özperk, üye ve etkinlik konusunda rekabet içinde olmaları gerektiğini kaydetti.
 
Cumhuriyetin kuruluşunun ideolojik bir hamle olduğuna dikkat çeken Özperk, "Yeni toplum oluşturmak için ideolojik olarak eğitime el attılar. Cumhuriyetten bu yana çok ciddi eğitim hakkı ihlalleri yaşanıyor. Son yıllarda olumlu adımlar atılmasına rağmen, halen devam ediyor. En büyük hak ihlali 1928`de çıkarılan harf inkilabı dedikleri uygulamalardır. İsmet İnönü, `Harf inkilabının amacının halka okuma, yazma öğretmek değildir, toplum geçmişiyle ve diniyle irtibatını kapatmaktır diyor." şeklinde konuştu.
 
Eğitim ile tek tipleştirme felsefesi uygulandığını dile getiren Özperk, "O dönemde yetişen nesiller kendi kültüründen, inancından, kıyafetinden uzaklaştı. Kendi dedemizin kitapımızı alamıyoruz, bu bir hak ihlalilidir. Bu bölgedeki Kürtçe`de, Türkçe harflerde yazıldı ve dini kavramlar çıkartılıp dil sekülerleşti. Eğitim yoluyla toplum mühendisliği yapıldı. Hristiyan ve Ermenilere dini eğitim veriliyor, Müslümanlara ise bu hak verilmiyor. Eğitim kurumlarında ibadethane sorunu var. Din kitaplarında bile tek tip var" dedi.
 
En büyük hak ihlallerinden birisi de karma eğitimdir
En büyük hak ihlallerinden birisinin de karma eğitim olduğuna işaret eden Özperk, "En büyük hak ihlallerinden birisi de karma eğitimdir. En bariz ve kötü sonucu olanıdır" ifadelerine yer verdi.
 
Ana dil ve kılık kıyafet uygulamasıdaki hak ihlallerine de değinen Özperk, "Bu konularda da olumlu adımlara rağmen dayatma devam ediyor. Başörtüsü zulmü nedeniyle ciddi travmalar yaşandı. Müfredatlar dinden soyutlanmıştı. 12 yaşından evvel Kuran kursuna kayıt yapılamıyordu" dedi
Mazlum Der Genel Başkan Yardımcısı Murat Çiçek, panel sonunda söz alarak, Mazlum der merkezi olarak "Tevhidi Tedrisat Kanunu"nun kaldırılması için kampanya başlattıklarını belirterek katılımcılardan destek istedi.
 
Katılımcıların görüşlerini söylemeleri ve sorulan soruların yanıtlanmasının ardından program sona erdi.
 
(Veysi Demir/ Mehmet Mikyas-İLKHA)
 
 
 
 
 
 


Bu haberler de ilginizi çekebilir