• DOLAR 32.574
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2433.283
  • ...
"Hakiki mutluluğun sırrı aşkın peşinden koşmaktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ile Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Hz. Mevlana'da Aşk" konulu konferans gerçekleştirildi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi 30 Ağustos Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Hz. Mevlana'nın Peygamber Efendimizden sonra İslam dinini güzel yaşayan ve anlatan önemli bir mutasavvıf olduğunu söyleyen Cemalnur Sargut, "Hz. Mevlana ve Hz. Şems-i Tebrizi, Peygamber Efendimizi dolu dolu yaşayan kimselerdir. Hz. Mevlana döneminin fıkıh ve hadis alanında alimidir ve Şems-i Tebrizi Hazretlerinden hakikati yani Allah aşkını öğrenmiştir. Şems-i Tebrizi daha sonra Mevlana'nın kendinden üstün olduğunu ve peygamber ahlakını yaşayan bir sultan olduğunu söylemiştir. Bu Allah aşkını öğrendikten sonra Hz. Mevlana sadece bu aşk ile yanmış ve yaşamıştır. Hayatı boyunca Allah aşkının nasıl bir şey olduğunu anlatmıştır. Hiçlik ve yokluk sultanı olan aynı zamanda hoşgörüsüyle bütün insanlara acıların zevk olduğunu aşkla öğreten Hz. Mevlana, her şeyin Allah'tan geldiğini ve hepsine saygı duyulmasını gerektiğini söyler.

 

Allah'ın herkese bir idrak seviyesi verdiğini bildiği için herkesi sevmek gerektiğine inanmış ve öyle yaşamıştır. İnsanları farklılıklarıyla kabul etmek gerektiğini ancak bu şekilde her şeyin ve her yerin güzel olacağını ifade etmektedir. İnsanların para peşine düşmelerinden dolayı Allah'tan uzaklaştıklarını söyleyen Hz. Mevlana, yalnızca aşkın peşinden gidildiği müddetçe hakiki mutluluğa ulaşılacağını ifade eder. İbadeti, aşka yolculuk haline getiren sultandır. Hayatını bu ibadet yolunda ve Allah aşkıyla yanarak geçirmiştir." dedi.

 

Konferansın ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas ve Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler Cemalnur Sargut'a katılımlarından dolayı hediye takdim etti.

 

Etkinlik kapsamında ayrıca Süleyman Demirel Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda açılan Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencilerinin hat, tezhip ve minyatür alanındaki mezuniyet projeleri sergilendi. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir