• DOLAR 32.332
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2284.813
  • ...
MŞÜ öğrencilerinden formasyonun kaldırılmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ- Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) İslami İlimler Fakültesi'nde eğitim gören öğrenciler, formasyon haklarını alabilmek için fakülte önünde basın açıklaması yaptı.

 

Ellerinde 'Formasyon en tabii hakkımız' dövizleri taşıyan örenciler, bu haksızlığa YÖK tarafından son verilmesi gerektiğini söylediler.
Platform üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Faruk Topal adlı öğrenci, İlahiyat Öğrencileri Platformu'nun, kurulduğu tarih olan 2010 yılından bu yana ilahiyat fakülteleri ile bu fakültelerde eğitim gören öğrencilerin her türlü sorun ve talepleriyle ilgilendiğini ve sorunlarının çözümü konusunda ciddi girişimlerde bulunduğunu ifade etti.

 

"Formasyon programı, siyasi ve ideolojik nedenlerden dolayı kaldırıldı''
Formasyon konusunun ilahiyat fakültelerinin kanayan yarası olduğunu belirten Topal, "1998 yılına kadar öğrenim süresinde verilen formasyon programı, siyasi ve ideolojik nedenlerden dolayı kaldırılmıştı. Bu dönemde hem İmam Hatipler hem de İlahiyat Fakülteleri içerik yönünden ve kadro açısından oldukça zorlu süreçlerden geçmek durumunda kaldı. Ancak geldiğimiz noktada bu haksızlığa bir dur demek vaktidir. Bizler İlahiyat Öğrencileri Platformu olarak formasyon konusunu, dönem dönem gerçekleştirdiğimiz çalıştaylarımızda ve genel kurul toplantılarımızda gündeme getirerek, çözüm noktasında kayda değer gelişmeler elde etme gayretinde olduk." dedi.

 

'Formasyonumu Geri Ver' sloganıyla, bu haksızlığın son bulması için toplumsal bir duyarlılık oluşmasını ve resmi yetkililerin bu konuda harekete geçmesini beklediklerini dile getiren Topal, "Her türlü imkan ve ortamın normalleşmeye başladığı bu süreçte, binlerce kişinin mağdur edilmesi ve haksızlığa uğratılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Sözde çözüm önerisi olarak sunulan, 'ALES sınavı, Kontenjanların artırılması' gibi çalışmalar sadece bizleri avutmaya yöneliktir. Bu tür çalışmaları, çözüm konusunda atılan bir adım olarak görmüyoruz. Her zaman tek yürek olan İlahiyat Fakülteleri öğrencileri, bu ülkenin hayati değer alanlarından birini temsil etmektedir. Bu yüzden sesimize kulak tıkayan yaklaşımların terk edilmesini ve bizleri avutmaya yönelik önerilerden vazgeçilmesini talep ediyoruz.'' ifadelerini kullandı.

 

"KPSS puanının 50 olarak yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz"
Yapılacak yeni düzenlemenin mevcut problemi çözeceğini savunan Topal, Formasyon hakkının ivedilikle ilahiyat öğrencilerine verilmesi ve resmi/yasal çalışmaların devam ettiği bu süreçte, daha fazla kişinin mağdur olmaması için, bir an önce, öğretmen alımlarında 75 olarak belirlenen KPSS puanının 50 olarak yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Zira başta imam hatip liseleri olmak üzere yaygın eğitim kurumlarının tamamında ciddi ilahiyat alanıyla ilgili çok büyük oranda öğretmen eksikliği bulunmaktadır. Dolayısıyla yapılacak bu yeni düzenleme, mevcut problemi de çözmüş olacaktır." sözlerine yer verdi.

 

" Formasyon, ilahiyat fakültelerinin en doğal hakkıdır''
Topal basın açıklamasına, "Sonuç olarak, önümüzde, yıllardır süregelen ve birçok kişinin mağduriyet yaşamasına sebep olan ciddi bir sorun vardır. Gerçekte bu sorunun çözümü son derece kolay, sonuçları olağanüstü müspettir. Formasyon, ilahiyat fakültelerinin en doğal hakkıdır ve bu hak vakit geçirmeden sahiplerine iade edilmelidir. Bu sorumluluk, yetkili kurumlar açısından vicdani ve tarihi bir sorumluluktur. Hakkın hak sahibine iade edilmesi için tüm yasal imkanları kullanmaya devam edileceği, kamuoyuna saygıyla duyurulur'' ifadeleriyle son verdi.

 

Öğrenciler, yapılan açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir