• DOLAR 32.546
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2426.362
  • ...
Hayır Köprüsü Olmaya Devam Edeceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Cizre Mustazaflar ile Dayanışma Derneği Cizre Şubesi, yaptığı Ramazan yardımları hakkında yazılı açıklama yaptı.

 

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Dündar adına yapılan açıklamada, öncelikli hedeflerinden birinin yoksullukla mücadele olduğu belirtilerek, "Bu güne kadar muhtaç durumdaki insanlarla dayanışmada olan derneğimiz, yardım yaparken ölçü olarak fakirlik halini esas almıştır. Yani kimsenin fikrine zikrine partisine mezhebine veya bölgesine bakmadan tek kriterimizin yardıma müstahak olmaları olmuştur. Bunu yaparken de, karşılık beklemeden yapmışızdır." denildi.

 

Toplum olarak dayanışma da tek vücut olmamız lazım
"Birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamette, birbirlerine şefkatte müminlerin misali, bir bedenin misalidir. Ondan bir uzuv rahatsız olsa, diğer uzuvlar uykusuzluk ve hararete ona iştirak ederler." şeklindeki Hadisi Şerifin hatırlatıldığı açıklamada ,"Vücudu meydana getiren organlar, tam bir âhenk içinde çalıştığı zaman vücut sıhhatli olduğu gibi, cemiyetin birer üyesi olan fertler de, şuurlu ve düzenli çalışırlarsa, o toplumda huzur ve barış kendiliğinden oluşur.

Çünkü insanlar dâima birbirlerine muhtaçtırlar ve hiçbir insan tek başına ihtiyaçlarını ve güvenliğini sağlama imkânına sahip değildir. O zaman toplumdaki bireyin mabeynin de dengeyi sağlayan, bütünleştiren ve gerçek manada dünya ve ahiret saadetimizi sağlayan, birlik anlayışı içerisinde yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamaktır. Bunun açık örneği yardımlaşma ve dayanışma da Hz peygamber (s.a.s),in önderliğinde sahabe-i kiram gösterilebilir. " İfadelerine yer verildi.

 

Sosyal Dayanışma İlahi Sorumluluğumuzdur
Açıklamanın devamında, Hz peygamber (s.a.s) bir hadis-i şeriflerinde toplumun adalet, hayır ve güvenliğe ulaştırılması konusunda bütün Müslümanların omuzlarına yüklenen ortak sosyal sorumluluğu tasvir etmekte ve şöyle buyurmaktadır:

"Allah`ın koyduğu sınırlara riayet edenlerle etmeyenlerin durumu şuna benzer: Bir topluluk gemi ile yolculuğa çıkmış ve kura neticesinde bazılarına geminin alt kısmı, diğerleri ne de üst kısmı düşmüştür. Alt kısımdakiler su almak istediklerinde üst kısımdakilerin yanlarından geçmekte ve kendi kendilerine "Biz kendi nasibimize düşen bu kısımdan denize açılan bir delik açsak da üstümüzdekileri rahatsız etmesek!.. . Derler. Bu durumda eğer üst kısımdakiler onları kendi hallerine bırakırlar ve istediklerini yapmalarına imkan verirlerse, hepsi helak olur. Ama mani olurlarsa hem kendileri hem diğerleri kurtulmuş olur." (Buhari - Müslim).

 

Bu yüzdendir ki peygamberimiz (s.a.s) "mümin, mümin için bir kısmı öbür kısmını güçlendiren bina gibidir" der. (Buhari - Müslim) Bu açıdan hareketle, sosyal yapının uğradığı herhangi bir bozukluk, bütün İslam toplumunun gidişatında mevcut bir tehlikenin belirtisi olacaktır. Eğer bu bozukluk giderirlerse kurtulacaklar; aksi halde sosyal yapı çözülecek, gemi, içindekilerle birlikte batacaktır." Denildi.

 

İslam Dini Paylaşım Üzerine Tesis Edilmiştir
İslam`ın sosyal ödevler ve sorumluluklar alanında çok önemli ilkeler ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, "Kendisi tok yatarken yanı başındaki komşusu aç yatan kimse mümin değildir." Hadisine atıfta bulunularak, İslam dininin bireysel menfaatin ötesinde, başkasıyla paylaşmayı emir ve tavsiye ettiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, Allah`ın verdiği rızkı başkasıyla paylaşma, haktan yana ve adil davranmanın inancın gereği sayıldığı belirtildi.

 

Mustazaf Der`in temel hedeflerinden birinin de varlıklı ve muhtaç durumdaki insanlar arasında köprü olmak olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Daimi yaptığımız bu dayanışmanın doruk noktası olan ramazan ayında daha bir önem vererek, titiz bir çalışma sonucu tespit ettiğimiz ihtiyaç sahibi aileleri, hayırsever Cizre halkımızın desteğiyle sevindiriyoruz. Zengin ile fakir arasında kurduğumuz hayır köprüsü sayesinde bin beşyüz ve daha yukarı civarda vatandaşımıza gıda yardımında bulunacağız. Ramazandan sonra da inşaallah yardımlarımız devam edecektir. Bu konuda yardımlarını esirgemeyen değerli hayırsever Cizre halkına teşekkür ediyoruz."

Tahirhan Osal - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir