• DOLAR 32.346
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2306.494
  • ...
RTÜK'ün program kaldırma yetkisi yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Van'da üçüncüsü düzenlenen "Marka Şehirler - Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri" konferansında konuşan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, RTÜK'ün yetkileri konusunda kamuoyunda birçok yanlış kanaatin hakim olduğunu ifade etti.

 

İzleyicilerin önemli bir kısmının şikayetçi olduğu programın yayından kaldırılmasını talep ettiğini belirten Dursun, "Yani şöyle bir algı var. RTÜK istediği programa müdahale eder, istediği programı yayınlatır. İstediği programı da yayından kaldırtır. Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun böyle bir görevi yoktur. Böyle bir yetkisi de yoktur." dedi.

 

Yayın kuruluşunun editöryal bağımsızlığı
Bu tür taleplerin sadece sıradan vatandaşlardan değil bürokrasiden de geldiğine dikkat çeken RTÜK Başkanı Dursun şunları söyledi: "Ya hoca bu program halen devam ediyor. Niçin kaldırılmadı bu program? Cevaben de diyorum ki, 'Peki sayın vekilim, sayın genel müdürüm, bu programı kaldırma yetkisine sahibiz mi ki biz bunu kaldıralım?' Böyle bir algı var. Yani RTÜK bir programı isterse kaldırabilir diye. Bizim kesinlikle böyle bir yetkimiz yok. Bu sansür olur o zaman. Başta söyledim biz sansür yapmıyoruz diye. Biz sansürcü bir kuruluş değiliz diye ifade etmiştim. Tamamen, herhangi bir programın yayınlanması, programın içeriğinin ne olması, programın ne kadar devam edeceği, kaldırılması veya kaldırılmaması o yayın kurumunun kendi editöryal bağımsızlığı içerisindeki bir konudur. Biz hiçbir yayın kuruluşuna bu programı kaldır veya kaldırma demeyiz. O nedenle sayın izleyicilerimiz, medya temsilcileri, yazılı basının saygıdeğer temsilcileri burada olduğuna göre yazılarında da RTÜK'ün program kaldırma yetkisi yok ey okuyucular ona göre şikayette bulunun derlerse mutlu oluruz."

 

Çocukların Ruh sağlığı düşünülmüyor
Yayın ihlalleri konusuna da değinen RTÜK Başkanı Dursun, çarpıcı istatistikler verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü: "3 Mart 2011-31 Aralık 2012 tarihleri arasında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu toplam bin 509 müeyyide kararı almıştır.

 

Bu kararların yüzde 71'i reklam ihlalleri ile ilgili müeyyide kararlarıdır.

 

Reklamlarla ilgili müeyyidelerin çok büyük bölümü gıda takviyelerinin genel sağlığı tehlikeye düşürecek şekilde yanıltıcı biçimde tanıtılması nedeniyle verilmiş müeyyide kararlarıdır."

 

En çok izlenen en çok şikayet alan!
RTÜK Başkanı Dursun, ilgiyle takip edilen konuşmasında ilginç bir çelişkiye de dikkati çekti. En çok şikayet alan programların aynı zamanda çok izlendiğini belirten Dursun şöyle devam etti: "İzleyicilerden zaman zaman RTÜK'e programlarla ilgili birtakım şikâyetler geliyor. İlk sırada dikkat ederseniz dramatik dizilerle ilgili şikâyetler geliyor. yüzde 47. Tabi en çok dramatik diziler izleniyor Türkiye'de. En çok izlenen programlarla ilgili şikâyetler de en çok yer alıyor. İkincisi reklam kuşaklarıyla ilgili. Üçüncüsü de spor haber programlarıyla ilgili eleştiriler ve şikâyetler.

 

İzleyicilerin hassasiyeti açısından bir tespit yapmak gerekirse izleyicilerin daha çok dramatik dizilerle ilgili şikâyette bulunduklarını ifade etmiştim. En fazla bildirim bu alanda alınıyor. Dolayısıyla burada bir hassasiyetin olduğunu ifade edebiliriz. Reklam kuşaklarıyla ilgili izdivaç ve kuşak programlarıyla ilgili önemli hassasiyetleri var. Bilhassa bu izdivaç programlarıyla ilgili evliliğin bir tür böyle problem konusu olması, mahremiyetin ortadan kalkması, birtakım anlamsız tartışmaların yapılması vatandaşı rahatsız eden bir durumdur. Ama ilginçtir vatandaşın aynı zamanda en çok izlediği programlar arasında da yer alıyor. Bu çelişkiyi de paylaşmakta yarar var. Bu konuları biz zaman zaman sektör temsilcileriyle konuşuyoruz, görüşüyoruz, tartışıyoruz."

 

Mahkemelerin yüzde 94-95'i RTÜK lehine sonuçlanıyor
RTÜK kararlarına yapılan itirazlar konusuna da değinen Dursun, kurul kararlarının yüzde 95'inin yargıya götürüldüğünü ancak yüzde 94-95'inin kurul lehine sonuçlandığını sözlerine ekledi. (Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir