• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.402
  • ...
Kentsel dönüşüm nüfusu büyükşehirlerin nüfusunu geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - İllerde belli noktalarda devam eden kentsel dönüşümle bir milyon 200 bin vatandaşa ulaşıldı. Bu nüfus da yeni büyükşehirler; Aydın, Balıkesir, Denizli, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Trabzon ve Şanlıurfa gibi illerin nüfusunu geçti.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 5 Ekim'de başlattığı kentsel dönüşüm kapsamında Bakanlar Kurulu, bugüne kadar ülkenin çeşitli yerlerinde toplam 6 bin 753 hektar alanı riskli ilan etti. Bu alanlarda ise 367 bin 522 konut ve işyerinin yer aldığı 162 bin 442 bina bulunduğu tespit edildi.

 

Riskli ilan edilen alanlar, şu kentlerde yer aldı: "Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Artvin, Aydın, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Niğde, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Yalova."

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar da vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda yaptıkları incelemelerde, 58 bin 649 konut ve iş yerinin riskli olduğuna karar verdi.

 

Büyükşehir nüfusuna ulaştı
Riskli alan ile binalardaki toplam konut ve işyeri sayısı 426 bin 171'e ulaşırken, buralarda yaşayan toplam nüfus ise bir milyon 200 bini geçti.

 

Böylece Türkiye'nin 20 yıllık süreçte afete dayanıksız, riskli binalardan tamamen kurtulmasını sağlayacak kentsel dönüşüm çalışmaları, Büyükşehir nüfusu kadar kişiye ulaştı.

 

Kentsel dönüşüme tabi nüfus, Diyarbakır, Kayseri gibi Büyükşehir belediyelerinin nüfusunun üzerine çıkarken, yeni büyükşehirler Aydın, Balıkesir, Denizli, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Van gibi illerin nüfusunu da geçmiş oldu.

 

50 milyon lira kira yardımı
Bakanlık, dönüştürülecek bölgelerdeki hak sahiplerine, mağdur olmamaları için kira yardımında da bulundu. Bu bölgelerdeki kiracılara da taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus kira yardımı yapıldı. Bakanlığın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaptığı kira yardımının tutarı ise 50 milyon liraya ulaştı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin afet riski taşıyan bölgelerinin dönüşümünün vatandaşların can ve mal güvenliği açısından önemli olduğunu belirtti. Bayraktar, bunun aynı zamanda inşaat sektörü ve ekonomiye canlılık getireceğini bildirdi.

 

Bu yıl 200 bin birim konutun dönüşüm hedefini aştıklarını vurgulayan Bayraktar, bu başarılı ivmeyle 2014 sonuna kadar 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir