• DOLAR 32.575
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2493.377
  • ...
İsrail İstihbaratı: `Filistin Yönetimi Üçüncü İntifadayı Engelleyecektir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil Ulusal Güvenlik Araştırmaları Merkezi yayınladığı raporda, işgal altındaki Filistin topraklarında üçüncü bir intifadanın başlamasına ihtimal vermediklerini belirtti. Merkez buna gerekçe olarak Filistin Yönetiminin devam eden müzakereler başarısızlıkla sonuçlansa da yeni bir intifadanın başlamasına izin vermeyeceğine dair beyanatlarda bulunmasını ve bu doğrultuda kendisine bağlı güçlere talimat vermesini gösterdi.

israil Ulusal Güvenlik Araştırmaları Merkezi Müdürü ve askeri istihbarat eski şefi Amos Yadlin yaptığı değerlendirmede, müzakereler başarısız olsa da Filistinlilerin çıkarıyla çelişen yeni bir intifadayı beklemediklerini söyledi.

Yadlin israil radyosuna verdiği demeçte şunları ifade etti:

“Müzakerelerde bir tıkanma olursa Filistin Yönetimi israil’e karşı diplomatik bir savaş başlatır sadece. Üçüncü bir intifadanın başlamasına asla izin vermeyecektir. israil’in, Filistinlilerin uzun vadede amaçladıkları iki uluslu bir devlet sürecine girmemek için müzakerelere alternatif bir yol bulması gerekir.”

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ın silahlı bir üçüncü intifadanın başlamasına izin vermeyeceği ve bu konuda ilgili güçlere talimatlar verdiği bilinen bir husus.

Diğer yandan israil Savaş Bakanı Moşe Yaalon Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin müzakerelerin başarısız kalması durumunda üçüncü intifadanın başlayabileceği yönünde yaptığı uyarıyı fazla büyütmeye gerek olmadığını söyledi.

Müzakerelerde bir ilerleme kaydedilmemesinden Filistin tarafının sorumlu olduğunu iddia eden Yaalon “Filistin tarafında barışa götürecek bir arzu görmüyoruz. Onun için bizim savaşı kendi düşüncemize göre yürütmemiz gerekir. Zamanla onlarla bir antlaşmaya varırız” dedi.

İran nükleer dosyasıyla Filistin-israil çatışması arasında bir bağ kurmayı bir kenara bırakmak gerektiğini ve bölgedeki istikrarsızlığın bu çatışmadan ötürü olmadığını savunan Yaalon şunları söyledi:

“Bazıları bu çatışmayı sadece yerde görüyor.1967 yılında başladığını savunanlar bu yılın sonunda biteceğini söylüyor. Hâlbuki ben Mahmut Abbas’ın da başka Filistinli herhangi bir liderin de savaşı sonlandıracak nihai bir antlaşmaya ve Yahudi halkı için israil devletini kabul etmeye hazır olduğunu söylediğini duymadım. Biz açık ve devamlı olan bir savaşı sürdürüyoruz. Filistinliler hâlâ Şeyh Munis (Tel Aviv) ve Mecdel (Aşkol)’dan bahsediyorlar. Buraların kendilerine ait olduğunu söylüyorlar. Gazze’den çıktık çıkmasına da, onlar bizimle savaşı sürdürüyor. Yeni nesilleri Hayfa ve Akka’nın Filistin limanları olduğu inancıyla büyütüyorlar.”

Bu hususlarda bir çözüme ulaşabileceklerine inanmadığını söyleyen Yaalon sözlerini şöyle sürdürdü: “İnancımıza ve düşüncemize göre bir çözüme kavuşabileceğimize inanmıyorum. Ben, Filistinlilere hâkim olmak istediğimizi söylemiyorum. Çünkü zaten onlar siyasi kararlarını almakta bağımsızdırlar. Biz, Filistin Yönetiminin ekonomisini, yönetimini, hukukunu, nizam ve eğitimini geliştirmek istiyoruz. Bununla birlikte biz hâlihazırda çözülmesi imkânsız ancak zamanla çözülecek bir durumla karşı karşıyayız. İşleri akıllıca idare etmemiz lazım. Üçüncü bir intifadanın başlayabileceği tehditlerinden korkmamamız gerekir.”

Filistinli tarafla görüşen işgalci takımın başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ise Yaalon’un aksine, Kerry’nin israil’in çıkarını önemsediği için bu uyarıyı yaptığını belirterek “Kerry, bizimle Filistinliler arasındaki barış antlaşmasının israil ve güvenliği için hayati önem taşıdığını biliyor ve onun için şu an süren sükûnetin geçici bir sükûnet olduğu konusunda uyarıyor” dedi.

İşgalci israil Radyosu 01/12/2013

filistinhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir