• DOLAR 32.452
  • EURO 34.501
  • ALTIN 2474.348
  • ...
"Kanser, psikiyatrik bozukluklara yol açıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa'da "Onkolojide Psikolojik Yardım Metotları" konulu söyleşi gerçekleştirildi. Dr. Bekir Tasalı ile Psikolog Deniz Erden'in konuşmacı olarak yer aldığı söyleşide "Kanserde Psikolojik Desteğin Önemi" tartışıldı.


Psikiyatri Uzmanı Dr. Bekir Tasalı, kanser hastalığının psikiyatrik bozukluklara yol açtığını belirterek, hastanın tedavisinde psikolojik desteğin önemli rol oynadığını söyledi.


Psikiyatrik desteğin kanserin fizyolojik tedavisinde tamamlayıcı olduğunu belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bekir Tasalı, "Kanser, psikiyatrik bozukluklara yol açmada güçlü bir potansiyele sahip. Psikiyatrik destek ise bu hastalıkta tedavinin bütünleyici ve ayrılmaz bir bölümüdür. Bu sebeple hastanın biyolojik ve sosyal değerlendirmesi dikkatli bir şekilde yapıldıktan sonra tedavi rotası hızlıca belirlenmelidir." dedi.


Psikiyatrik tedavi ile hastanın birçok sıkıntısının giderilmesinin hedeflendiğini ifade eden Tasalı, "Hastanın hayat kalitesini arttırmak, kaygı, depresyon ve diğer psikiyatrik bozuklukları düzeltmek, hastalığa karşı mücadele güç ve dürtüsünü arttırmak, hayatın kişinin kendi denetiminde olduğu duygusunu geliştirmek ve arttırmak, örtülü dahi olsa kızgınlık, öfke, suçluluk gibi duygu ve tepkilerin rahatça ifade edilebilmesini sağlamak, kişinin aile ve sosyal çevresi arasındaki uyumunu güçlendirmek, psikolojik tedaviyle sağlanabilir." diye konuştu.


Psikolog Deniz Erden ise, "Kanser tek kişinin hastalığı değil, yakınları ile birlikte yaşanan bir hastalıktır. Tüm yakınların içinde olduğu bir ekip çalışması ile mücadele edilecek bir hastalıktır." ifadelerini kullandı. Hastalık öğrenildiğinde hastaların farklı evrelerden geçtiğini kaydeden Erden, bunların inkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme olduğunu belirtti. Tedavi sürecinde olumsuz duyguların bastırılması yerine paylaşılması gerekliliğini savunan Erden, aksi durumda kişilerin hastalıkla başa çıkmasının daha da zorlaştığının altını çizdi.


Dr. Bekir Tasalı ile Psikolog Deniz Erden, konuşmalarının sonunda katılımcılar tarafından yöneltilen soruları yanıtladı. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir