• DOLAR 32.598
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2496.163
  • ...
Kerry: İran`a Yaptırımdan Uzak Durun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi, İran ile P5+1 ülkeleri arasında gerçekleşen anlaşmayı ele aldı. Dışişleri Bakanı John Kerry, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti üyelerinden oluşan komite üyelerine 24 Kasım`da gerçekleşen anlaşmanın içeriği konusunda bilgi verdi.
 
Kerry, ilk olarak anlaşmanın detaylarından bahsetti. Nükleer anlaşmanın kendilerine daha önce hiç girilmemiş Fordow ve Natanz nükleer tesislerine hergün, Arak tesisine ise ayda bir giriş yapma olanağı sağlayacağını belirten Kerry, anlaşmadaki bu içeriklerin İran`ın nükleer programını daha şeffaf bir hale getireceğini savundu.
 
İran ile P5+1 ülkeleri arasında kapsamlı bir anlaşma öncesi, altı aylık geçici bir mütabakat sağlanmıştı. Kerry, kritik altı aylık dönemde ‘test et ama doğrula` yönteminden şaşmayacakları mesajını verdi.
 
"YOL AYRIMINDAYIZ"
 
Bir yol ayrımında olduklarını vurgulayarak ABD Kongresi`nden yeni yaptırımlardan uzak durmasını talep eden Kerry, “Müzakereleri yürüttüğümüz süre içinde yeni yaptırımlardan kaçınmak dahil sizden müzakerecilerimize ve uzmanlarımıza işlerini yapabilmeleri için zaman ve alan vermenizi istiyoruz” dedi.
 
Sürecin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda Kongre`den daha fazla yaptırımın yapılmasını isteyeceklerini ifade eden Kerry, “Bu çok kırılgan diplomatik bir an ve bugün dünyanın karşı karşıya olduğu en acil ulusal güvenlik kaygılarını barışçıl yollarla çözme şansına sahibiz” şeklinde konuştu. Kerry, aksi bir durumun korkunç sonuçlar doğuracak bir potansiyel çatışmaya götürebileceği konusunda uyardı.
 
Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif geçtiğimiz günlerde Time dergisine verdiği mülakatta yeni ticari yaptırımların nükleer anlaşmayı bitireceğini söylemişti. Zarif, “Baskı altında müzakereden hoşlanmayız. Eğer Kongre yaptırımları onaylarsa bu ABD`nin çözüme ulaşmak adına ciddiyetsiz ve isteksiz olduğunu gösterir” ifadelerini kullanmıştı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir