• DOLAR 32.539
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2488.994
  • ...
Ağrı Barosu insan hakları ihlallerine dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI - Ağrı Barosu 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle yaptığı basın açıklamasında insan haklarına yönelik ihlallerin artığını dile getirdi. Ağrı Barosu Başkanı Ali Artuk tarafından yapılan basın açıklamasında tüm siyasi adi suçlardan yatan hasta mahkumların tahliyelerine yönelik tahliye çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtti.
Artuk, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği olayı kınadıklarını söyledi.

Son yaşanan olayla birlikte yetkililerin duyarlı olması gerektiğini söyleyen Artuk, şu açıklamalarda bulundu: "Gerek çözüm sürecindeki kararlı duruşumuz, gerekse bölge insanına güven telkin etmemiz açısından olay bütün derin yapıları ile birlikte çözülmelidir. tüm siyasi ve adi suçlardan tutuklu ve hükümlü bulunan hasta kişilerin tahliyesine yönelik bir çalışmanın hız kazanması,Ağrı Barosu olarak bu konuda insan hakları temelinde bir yaklaşım ortaya konulması gerektiği, cezaevinde hasta olan tüm hükümlü ve tutukluların bir an önce yaşam hakkı ve sağlık hakkı kapsamında tahliye edilmesi gerektiğini ifade etmek isteriz. Siyasal iradenin bu konuda toplumun beklentisine karşılık vermesi elzemdir. 28 Aralık 2011 tarihinde Şirnak'ın Uludere ilçesinde 35 kişinin ölümüne yol açan olayın iki yıl geçmesine rağmen halen aydınlatılmadığı, faillerin yargı huzuruna taşınmadığı, görevsizlik gibi usulü işlemlerle dosyanın sürüncemede bırakıldığı bir zeminde insanlara verdiğimiz değerin ölçütünü kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Pozantı Cezaevi'nde tutuklu/hükümlü bulunan çocukların istismar edildiği iddiası karşısında etkili bir soruşturmanın yapılmadığı, haberi kamuoyu ile paylaşan basın çalışanları hakkında bir takım soruşturmalar başlatıldığı, Bingöl ilinde bir kız çocuğuna yönelik istismar iddiası ile 8 kolluk personeli hakkında dava açılmasına rağmen tutuklama tedbirine başvurulmadığı bir ülkede insan hakları söylemi maalesef retorikten ibarettir."

Artuk son olarak " Dünya İnsan Hakları Haftası'nda şiddetin, işkencenin, istismarın, keyfi uygulamaların ortadan kalktığı, onurlu bir eşitliğin, onurlu bir birlikte yaşamanın koşullarını anayasal zeminde oluşturarak, insan haklarının kutsallığına yaraşır bir yaklaşım ortaya koyacak bir devlet anlayışı özlemini Ağrı Barosu yönetim kurulu adına saygı ile duyuruyoruz. Yüksekova ilçesinde meydana gelen ve 2 kişinin hayatına mal olan olayı kınıyoruz. Tüm faillerin etkili ve tarafsız bir şekilde adli mercilerce soruşturulması gerekir" ifadelerini kullandı. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir