• DOLAR 32.49
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2434.519
  • ...
Gazze’nin İzzeti ve israil Elektriği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gazze’ye karşı komplo kuranlar Gazze halkının izzet ve onurunu elektriğe tercih ettiğini görünce bu kez diz çöktürmek için yeni arayışlara girdiler. Gazze halkını çevre felaketi beklerken, bütün bölge de siyasi bir felaketin eşiğinde. Son zamanlarda Gazze`deki elektrik kriziyle ilgilenmeyen veya ona değinmeyen hiçbir Filistinli kalmadı. Öyle ki olay Abbas yönetiminin Başbakanı Rami Elhamdallah vasıtasıyla seyahate çıkıp tehlike sinyalini veren Katar’a gitti.

Son zamanlarda birçok yetkili tarafından yapılan açıklamalar, Gazze`deki elektrik sorununun yakında çözüme kavuşacağını gösteriyor. Ramallah yönetimi bile, Gazze’yi besleyecek yeni bir santral aracılığıyla kendisinin de azalan gazının yakında çözüme kavuşacağını duyurdu.

Peki, Gazze’deki elektrik krizinin aşılması için birçok tarafın devreye girmesine Gazze ne diyor ve burada neler konuşuluyor?

1. Diyorlar ki, Fetih’in asi lideri Muhammed Dahlan ile uzlaşma konusunda Filistin lideri Mahmut Abbas ile Mısır askeri cunta lideri Sisi arasında ihtilaf baş göstermiş, bu ihtilaf, Sisi’nin Dahlan’ı desteklemesine tepki olarak Abbas’ın Gazze’ye yönelmesini sağlamıştır.

2. Diyorlar ki, Türkiye ve Katar’ın Gazze’yi karanlıkta bırakmama kararı var. Katar’ın Gazze ve Ramallah arasındaki ihtilaflı parayı ödemesi için görüşmelerin yapıldığını, yakıtın israil limanları aracılığıyla ulaştırılacağını, Gazze’ye israil limanlarından ulaşacak yakıtın parasını Gazze`ye ulaşacak yakıt için vergi isteyen Filistin yönetimi aracılığıyla değil de UNRWA aracılığıyla Türkiye’nin ödeyeceğini konuşuyorlar.

3. Yine diyorlar ki, israil Gazze’ye yeni bir elektrik hattı vermeyi kabul etmiş. Bu da elektrik sıkıntısını büyük oranda giderecek, Gazze halkını çok meşgul eden elektrik santralinden kurtulmasını sağlayacak.

4. Ve yine diyorlar ki, Hamas hareketi Siyonist işgal rejimiyle büyük ve kapsamlı bir savaşa girmeye neden olsa da üzerindeki kuşatmayı güçle kaldırmayı düşünüyor. Bu durumda sadece işgal rejimi değil, kuşatmaya katılan bütün ülkeler de zor durumda kalacak, çıkacak büyük bir savaş israil kadar bölgedeki Arap rejimlerini de tehdit edecek, halkın rejimlere karşı harekete geçmesini sağlayacak, rejimlerin kuşatmadaki rollerini ve yerlerini ortaya çıkaracak. Bunun sonucunda Yahudi yerleşim birimlerine zemin hazırlayan görüşmelere karşı Batı Yaka halkı da ayağa kalkacak.

Bunlardan daha önemli olan husus ise Gazze insanının direniş göstermesi ve direnişin adresi olarak kendilerini görme bilincidir. Uzun süre kesilen elektriğe rağmen direnmeleri ve sabretmeleri davalarını siyasi olarak bitirmeyi amaçlayan komploların boşa çıkmasına neden oldu. Gazze halkı günlük işlerini kıt imkânlarla sürdürmeye hazır oldukları gibi, gerektiğinde işgalci ve uzantılarına karşı patlamaya da hazırdır.

Gazze halkı elektrik kesintisinin asıl nedeninin 1999 yılında Gazze Elektrik Üretimi adıyla kurulan bir kurumun başında olan ve şu anda yolsuzluk nedeniyle yargılanan bir grup olduğunu biliyor. Bu güruh Gazze elektriğiyle Katolik evliliği yapmış, insanların hak ve hukukunu gasp edecek şekilde Filistin Özerk Yönetimiyle zamanında anlaşma imzalamıştı. O da şirketin Arap ve yabancı ortaklarına karşı gayet cömert davranmıştı. Bunlar inanılmaz rakamlarla kazanç sağladılar. Örnek olarak 2012 yılını verirsek. Filistin Elektrik Şirketi, ithalatının 30 167 928, giderlerinin ise 15 415 270 olduğunu belirtti.

Gelirle giderler arasındaki miktarın Gazze’deki halkın elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini düşünüyorum.

Filistinhaber / Dr. Fayiz Ebu Şemmale

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir