• DOLAR 32.352
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.41
  • ...
Orta Afrika’da Müslümanlara linç: Öldürün!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Fransız askerlerinin müdahalesi sonrasında Orta Afrika Cumhuriyeti’nden müslümanlara yönelik linç ve yağma haberleri gelmeye başladı. Dün başkenti Bangui’deki çatışmalarda iki Fransız askerin öldüğü, Fransa askerlerinin Seleka milislerini tutuklamaya başladığı bildirildi.

Birçok Seleka üyesini bizzat Hristiyan militanlar Fransız askerlerine ihbar etti. Gelen haerlere göre, Fransız askerlerinden cesaret alan Hristiyan militanlar Müslüman halka kadın ve çocuk demeden linç girişimleri başlattı. Çok sayıda Müslüman sokaklarda Fransız askerlerinin gözünün önünde saldırıya uğrarken, devam eden çatışmalarda ölü sayısının 500`ü geçebileceği bildirildi. Hristiyan halkın camilere de saldırdığı, yağma olaylarının başgösterdiği de gelen haberler arasında..
Kızıl Haç Örgütü`nün yerel kaynaklarınca verilen bilgiye göre, yardım çalışanları, başkent Bangui`de geçen hafta perşembe gününden bu yana 461 kişinin cesedine ulaştı.

Kaynaklar, bu sayının içerisinde cesetleri camilere getirilen Müslümanların bulunmadığını, bu nedenle sayısının 500`ü geçebileceğini kaydediyor.

Birleşmiş Milletler, OAC`de Hristiyan ve Müslüman gruplar arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Fransa ve Afrika Birliği`nin, ülkedeki sivillerin korunması ve güvenliğin sağlanması için ortak önlemler almasını kabul etmişti. Son dönemde çatışmaların arttığı Orta Afrika Cumhuriyeti’ne ABD de Fransa`nın talebi üzerine asker desteğinde bulunma kararı almıştı.

Fransa Meclisi`nde olağanüstü oturum

Bu arada,Fransa Meclisi Genel Kurulu`nda Orta Afrika Cumhuriyeti`ndeki (OAC) gelişmeleri ve bu ülkeye yönelik askeri operasyonu görüştü.

Başbakan Jean Marc Ayrault, genel kuruldaki konuşmasında, ‘’Fransa’nın müdahalesi, insani bir dramın önüne geçilmesi için gerekliydi’’ ifadesini kullandı. Ayrault, Fransa’nın askeri müdahalesinin uzun sürmeyeceğini belirtti ancak kesin bir tarih vermekten kaçındı.

Askeri müdahalenin mutlaka gerekli olduğunu savunan Ayrault, aksi takdirde bu ülkedeki Müslüman ve Hristiyan gruplar arasındaki çatışmanın çok daha şiddetli hale gelme riski taşıdığı uyarısında bulundu.
Genel kuruldaki tartışmada Komünist milletvekilleri, ‘’Fransa’nın Afrika’da jandarma rolü oynayamayacağı’’ gerekçesiyle müdahaleyi eleştiren konuşmalar yaptı. Anamuhalefetteki merkez sağ Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekilleri ise operasyonun mali külfetine dikkati çekerek, Fransa’nın Avrupalı diğer müttefikleri beklemeden hareket ettiği eleştirisinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkan François Hollande`ın, Nelson Mandela için Güney Afrika`da düzenlenecek anma töreninin ardından OAC`yi ziyaret etmesi bekleniyor.
Son sevkıyatla birlikte bu ülkedeki Fransız asker sayısı bin 600’ü bulmuştu.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir