• DOLAR 32.579
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2486.942
  • ...
Diyarbakırlılar elektrik kesintilerine isyan etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Merkez Kayapınar ilçesi Dr. Sıtkı Güral Caddesi Huzurevleri Camii Köşesi civarında esnaf ve mahalle sakinleri, elektrik kesintilerinin sık sık tekrarlandığını iddia ederek yolu trafiğe kapatarak eylem yaptı. Elektrik sorununa bir çözüm bulunmasını isteyen eylemciler, yetkilileri göreve çağırdı.


Bölgede bulunan trafonun yetersiz olduğunu ve bundan dolayı sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığını dile getiren mahalle sakinleri, seslerini duyurmak için yolu trafiğe kapatmak zorunda kaldıklarını, bir çözüm bulunmaması takdirde eylemlerine devam edeceklerini söyleyerek, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (DEDAŞ) tepki gösterdi.


"Defalarca aramamıza rağmen ulaşamıyoruz"
DEDAŞ yetkililerini defalarca aramalarına rağmen ulaşamadıklarını söyleyen Seyfi Ortanca, "Yolu kapatmamızın sebebi tamamen elektrik sorunundan ve buradaki vatandaşın mağduriyetinden kaynaklanıyor. TEDAŞ'ı defalarca aramamıza rağmen hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. Elektrik olayından dolayı biri ölse bile maalesef ulaşabilecek hiç kimse yok. Aradığımızda da, 'Barajlarda sorun var' diyerek bahane üretiyorlar. Yani herhangi bir elektrik sorununda barajı bahane gösteriyorlar. Onun dışında hiçbir şekilde çözüme yönelik müdahale yok." dedi.


Eylem yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ortanca, "Yaşlılarımızdır, çocuklarımızdır hepsi mağdur oluyor. Hiçbir şekilde ilgi alaka olmadığı için biz de sesimizi duyurmak için eylem yapma gereği duyduk. Şunu da belirtelim; eğer bu elektrik kesintisi devam ederse bizim de eylemlerimiz devam edecektir. Anladığımız kadarıyla faklı bir alternatifi yok, eylem yapmak zorunda bırakılıyoruz. Resmen ikinci sınıf muamelesi görüyoruz." şeklinde konuşarak tepkisini dile getirdi.


"Kaçak elektrik var diyerek bahane üretiyorlar"
Yetkililere ulaştıkları zaman bahaneler üreterek elektriği bırakmadıklarını söyleyen Ortanca, "Polisler gelip bir anonsla elektriği açtılar. Eğer elektrikte sorun olup da elektriği bırakamıyorlarsa polisler geldikten sonra da elektriği bırakmamaları gerekiyordu. Polisler gelip anons verdikten sonra elektrik bırakıldı. Bu şekilde vatandaşımızı mağdur etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Burada kalkıp bahaneler üreterek yok efendim 'Baraj sorunu var, yok kaçak elektrik kullanılıyor' demek mantıksızdır. Gelip kaçak kullananları tespit edip gereğini yapsınlar, biz de bu konuda destek veririz. Ama elektriği keserek vatandaşı mağdur etmek mantıksızca bir davranıştır ve buna da hiç kimsenin hakkı yoktur. Bir iki saat elektrik gitti mi esnaf işyerinde işlem yapamıyor. Günlerce elektrik gelmediği için evlerindeki insanlar soğuktan hastalanıyor. Burada tamamen bir mağduriyet söz konusudur. Gereğinin yapılmasını istiyoruz." diyerek yetkililere seslendi.


Semtin kurulduğundan beri mahalleye bırakılan trafonun değiştirilmediği iddiasında bulunan Bilal Kalkan, "2 gün boyunca elektrik yoktur. Gaziantep'te bulunan bir fabrika Diyarbakır kadar elektrik tükettiği halde beş dakika bile elektrik kesintisi olmuyor, ama Diyarbakır gibi bir yerde günlerce elektrik kesintisi oluyor. Bu trafo semt kurulduğundan beri buraya bırakılmış ve hâlâ da bu trafodur, değiştirmiyorlar. Ek bir trafonun atılması lazım ya da bu trafonun değiştirilmesi lazım. Bir trafo ile bir semtin elektriği kaldırılamaz." şeklinde konuştu.


"Elektrik kesintileri devam ederse eylemlerimiz de sürecek"
Sorun olduğu takdirde eylemlerine devam edeceklerini belirten mahalle esnafından Mehmet Zahit Güngörmez, "Bu kadar sorumsuzluk olamaz. Esnaflar olarak, halk olarak bu eylemi devam edeceğiz. Üç gün boyunca elektrik kesintisi olamaz, böyle bir şey kabul edilemez. Milleti mi buraya toplamak gerekiyor, eylemler mi yapmamız lazım. İşyerini açıyoruz karanlıktan dolayı kimse uğramıyor işyerine. Elektrik kesintisinden dolayı bir işlem yapamıyoruz." diyerek tepki gösterdi.


Huzurevleri mahallesi sakinlerinden Lezgin Şenpolat, "Yaklaşık bir haftadır sanki TEDAŞ bizimle oyun oynuyor. Hastası olan var, elektriğe ihtiyacı olan var. Bazen oluyor ki dokuz saat on saat elektrik kesiliyor gelmiyor. Zaten kıştır elektrik olmasa evde donuyoruz. Hastası makineye bağlı kardeşlerimiz var." şeklinde konuştu.

"Diyaliz hastası kardeşimi hastaneye kaldırmak zorunda kaldık"
Kardeşinin Diyaliz hastası olduğunu ve elektrik kesintisinden dolayı Fakülte'ye kaldırıldığını söyleyen Ramazan Başeğmez, "Elektrik kesintisinden dolayı mağdur oluyoruz. Elektrikler kesilip gelmiyor. 8 yaşında bir hasta bir kardeşim var. Kardeşim Diyaliz hastası olduğu için makineye bağlıdır. Elektrikler kesildiği zaman hastaneye götürmek zorunda kalıyoruz. İkide bir hastaneye götürüp getirmek zorunda kalıyoruz, mağduruz. 2-3 gündür elektrik kesildiğinden dolayı kardeşimi Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırdık." ifadelerini kullandı.


Kaynartepe'de tek faz sorunu
Ayrıca, Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi 207. Sokak'ta tek faz sorunu olduğu ifade eden mahalle sakinleri, "Bizin burada sürekli tek faz gidiyor. DEDAŞ'a da telefon ile ulaşamıyoruz. Fazımız ancak 6-7 saat gelebiliyor. Bu sorunun giderilmesini istiyoruz." dediler. (Hüseyin Yalçın/Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir