• DOLAR 32.315
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2293.917
  • ...
Meydanlara müdahaleye soruşturma talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Yerli ve uluslararası hukuk kuruluşları, Mısırlı yetkililerden, darbe güçleri tarafından 14 Ağustos`ta Kahire`deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına müdahalenin, bağımsız yargı tarafından soruşturulmasını talep etti.

Müdahalenin üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesi dolayısıyla hazırlanarak yayınlanan raporda, olayların yaşandığı gün çok az sayıda göstericinin ateşli silah kullandığı ancak polisin buna karşılık uluslararası kanunun verdiği izni ihlal ederek göstericilere rastgele ateş açtığı ifade edildi.

Uluslararası Onur Vakfı, Mısır Ekonomik ve Toplumsal Haklar merkezi, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), Kişisel Haklar İçin Mısır Girişimi, "Raporla arkanızdayız" Kampanyası, Kahire İnsan Hakları Araştırma Merkezi, Arap, İnsan Hakları Bilgi Ağı, Mısır Kadın Sorunları Merkezi, Düşünce ve İfade Özgürlüğü Kurumu, Nadim, Şiddet ve İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Merkezi ile Kadın Araştırmalarına Bakış Merkezi bir araya gelerek yayımladıkları raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Mısır Başbakanı Hazim el-Biblavi, eylülde yaptığı basın açıklamasında, 14 Ağustos`ta ölenlerin sayısının bine yakın olduğunu söyledi. Adlı tıp kurumu da 14 Kasım`da yaptığı açıklamada, yakınlarının tanıklığıyla defnedilenler hariç adli tıp kurumu morgu ile hastanelere getirilen ceset sayısının 726`ya ulaştığını duyurdu. Mısır Ekonomik ve Toplumsal Haklar merkezi ise Rabiatul Adeviyye Meydanı`ndaki göstericileri dağıtırken ölen 904 kişinin isim listesini çıkardı."

Raporda, hükümetin göstericilerin dağıtıldığı günle ilgili açık bir kayıt sunmadığı, başsavcının darbe güçleri hakkında bir soruşturma yapmadığı, onları öldürücü ve orantısız güç kullanmaktan yargılamadığı kaydedildi.

Raporda, geçiş Adalet Bakanlığı`nın, darbe güçlerinin insanlık suçu işlediği iddia edilen suçlar konusunda gerçeği bulma ve adaleti sağlama konusunda ciddi adımlar atmadığı savunuldu.
Kuruluşlar, mevcut yönetime, gayrimeşru öldürme olaylarından sorumluların araştırılması ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için bağımsız bir komisyon kurma çağrısında bulundu.

"Başbakan Biblavi`nin, gerçekleri araştırmak amacıyla hükümetten ve ordudan bağımsız olacak, resmi konumlarına bakmaksızın geçmişteki ve mevcut yetkililer de içinde olmak üzere şahitleri şahitlik yapmaya zorlama, arama ve el koyma yetkisine sahip bir komisyon kurulması için kararname yayınlaması gerekmekte."

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Hasibe Hac Sahravi de "Mısır`da darbe güçlerinin sicilinin aklanması olayı tekrarlanmamalı. Mısırlı yetkililerin, dünya başkentlerindeki ilişkilerini kullanarak, olayları tekrar yazarak ve darbe karşıtlarını hapse atarak katliamla başa çıkmaları mümkün değil" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu bölümü müdür yardımcısı Joe Stork da "En yüksek yöneticilerin de içinde bulunduğu yetkililer, göstericilerin öldürülmesinden sorgulanmadığı sürece Mısır halkının yeni hükümetine ve ona bağlı olan adalet sistemine güven kazanması imkansızdır." ifadesini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir