• DOLAR 32.543
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2428.438
  • ...
İran`da Ramazan`da Hem Sevinç Hem Yas Var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran`da Ramazan ayında lokantalar iftara kadar çalışmazlar. Bu yüzden iftar vakti gelince sokaklarda büyük bir coşku oluşur. Lokantalarda ve evlerin sofralarında iftar için aş, halim (bulgurlu, yağlı ve etli, çorba halinde olan yemek), şole-zerd (İran`lılara ait bir çeşit pirinç çorbası), helva, zulbiya ve bamya (Ramazan`a ait tatlılar), taze hurma ve bunlara benzer tatlılar koyulur. Sünnet olduğu için iftar hurmayla açılır. Ev sofralarında Kur`an da koyarlar. Dolayısıyla her yerde manevi bir ortam vardır. Genelde sahurları herkes kendi evinde geçirir, yemeğini yer, namazını evde veya camide kılar.

RAMAZAN GECELERİ

İran`da iftar`da başka bir eve misafir olmak çok yaygın. Hem büyük bir sevap olarak görülür hem de sofraların bereketlenmesine sebep olur. Misafir gelince evlerde upuzun sofralar kurulur. Televizyonda Ramazan için özel diziler gösterilir. Halk da gecelerini geçirmek için ya evde oturup dizileri seyrederler ya da akrabaların evlerine veya lokantalara giderler.

CAMİLER

Ramazan ayında camiler diğer aylara göre daha kalabalık olur. İnsanlar camilere gidip cemaatle namaz kılar. Fakat Türkiye`deki gibi teravih namazı kılınmaz. Çünkü bu namaz Şiȋlerde yok. Ramazan`da en çok birlikte Kur`an okumak için camilere gidilir. Bu gelenek genelde kadınlar arasında olup toplantılarında hadisler ve ağıtlar da söylenir.

İRAN MEDYASINDA RAMAZAN

Ramazan kokusu İran`ın her yerinde hissedilmektedir. Radyo ve televizyonda Ramazan için özel programlar yapılır. Kur`an`ın okuması, dinȋ ve manevi programlar, diziler, ağıtlar vb.

Gazeteler de bu ay ile ilgili değişik bilgiler, denemeler ve makaleler yayınlar. Her biri de Ramazan ruhunu daha iyi göstermek için çalışır.

RAMAZAN`DA SEVİNÇ VE YAS BİR ARADA

Aslında İran`da Ramazan büyük bir sevinçle başlanır. Ramazan`ın 15. günü İmam Hasan`ın doğum günü olduğu için büyük iftar törenleri ve ziyafetler bu gecede kurulur. Sonra ayın 19. gününde Hz. Ali, İbni Mülcem tarafından zehirli kılıçla yaralandığı ve 21. gününde şehit olduğu için herkes bu üç günde yas tutar. Ayrıca 19. 21. ve 23. geceleri kadir gecesi olduğu tahmin edildiği için her üç gecede halk sahura kadar oturup beraber uzun coşen duasını (cevşen) okuyup Allah`tan af dilerler. Bu gecelerden sonra herkes kendini Ramazan bayramı için hazırlar.

RAMAZAN BAYRAMI

Önceden fetvayı ilan eden merciler Ramazan Bayramı sadakasının miktarını halka bilgilendirler. Buna göre insanlar birkaç gün önce fitrelerini ayrı saklarlar. Bayramın önceki gecesinde de misafir gelirse hostes onun fitresini de verecek. Bayram sabahında herkes bayram namazını kılmak için camilere gider. Elbette genelde namazı açık yerlerde kılarlar. Sonra sokaklarda tatlı, şerbet ve yemek dağıtırlar. Bu günde diğer bayramlar gibi herkes büyüklerin evlerine gidip onlara saygı gösterir. Büyükler de küçüklere bayramlık verip günü mutluluk içinde geçirirler. Geçen seneye kadar İran`da Ramazan Bayramı için bir gün tatildi. Bu seneden sonra iki gün tatil olabilir.


Dunyabizim.com


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir