Sürücülere uyarı!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlığa bağlı KGM'nin kış aylarına yönelik çalışmaları hakkında bilgi vererek sürücülere uyarıda bulundu.
Seyahat edecek sürücülerin, yola çıkmadan önce güzergahı hakkında "0312 415 91 99" numaralı telefondan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Çağrı Merkezi ALO 123'ten veya ALO 159 Kara Yolları Hattı'ndan bilgi alabileceğini belirten Uraloğlu, şöyle konuştu:
"KGM'nin internet sitesinde hizmete sunulan güzergah analizi programıyla en uygun güzergahı ve alternatiflerini, kapalı ve çalışma yapılan yolları, yol ve hava durumunu, yol boyu tesislerini ve önemli yerleri görebilirler. Olumsuz hava şartlarının artması, kar yağışı, tipi ve aşırı buzlanmanın sürekliliği, kara yolunun kapanmasına sebep olabiliyor. Kötü hava şartları nedeniyle kapatılan kesimlerde vatandaşlarımız yola girmek için ısrarcı olmasınlar, görevlilere yardımcı olsunlar."
Uraloğlu, sürücülere kar ve buzla mücadele araçları gördüğünde yavaşlamalarını, geride kalmalarını ve sollama yapmamalarını tavsiye ederek, şu uyarılarda bulundu:
"Sürücülerimizin araçlarında mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurması, yağış esnasında araç takip mesafelerini artırması, hızlarını azaltması, trafik işaret ve işaretçilerine uyması önem taşıyor. Araç kullanıcılarımızın şerit ihlali yapmaması, buzlanma olan kesimlerde daha tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor. Hava, yol, araç ve psikolojik durumlar dikkate alınarak, sürücülerin yorgun ve uykusuz yola çıkmaması önem taşıyor. Sürücülerin, direksiyon başında cep telefonuyla görüşme, sigara içme gibi dikkati dağıtıcı davranışlardan kaçınması ve görevlilerin ikazlarına uyması önem arz ediyor."
Araçların kış bakımı yaptırılmalı
Vatandaşların araçlarını kış koşullarına hazırlanmasının önemli olduğunu aktaran Uraloğlu, araçların mekanik açıdan kış koşullarına hazırlığından emin olunmasının, yakıt deposunun en azından yarısının doldurulmasının önemli olduğunu söyledi.
Uraloğlu, trafiğe çıkmadan araç camı, lambası, aynası ile araç üzerindeki kar ve buzun temizlenmesi gerektiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Vatandaşlarımız, araçlarını çalıştırdıktan sonra yüksek düzeyde görüş netliği sağlamak için araç camları içindeki buğuyu temizlemeli. Araç lastikleri ve lastik basıncı kontrol edilmeli. Kış aylarında aşınmış veya zarar görmüş lastikler güvenli sürüş kabiliyetini etkileyebiliyor. Lastiklerin diş derinliklerinin kontrol edilip uygun olmayanların değiştirilmesi tavsiye ediliyor. Kışın olağanüstü durumlarda araçlarda buz kazıyıcı/kar fırçası, kürek, kum veya diğer çekiş destekleri, çekme halatı veya zinciri, yardımcı kablolar, yol işaret ışığı veya ikaz lambası, yakıt tüpü antifrizi, fener ve piller, ilk yardım çantası, yangın söndürücü, küçük alet seti, ekstra giyecek ve ayakkabı, battaniye, dayanıklı enerji besinleri, mum, kibrit veya çakmak gibi malzemelerin bulunması gerekiyor."